Război și ciclism  Poate găzdui  Rwanda , o țară acuzată că se implică activ în războiul din Congo, o competiție majoră precum Campionatele Mondiale de Ciclism? 
foto: Imago

Război și ciclism Poate găzdui Rwanda, o țară acuzată că se implică activ în războiul din Congo, o competiție majoră precum Campionatele Mondiale de Ciclism?

  • Rwanda trebuie să găzduiască în septembrie Campionatele Mondiale de Ciclism pe șosea, prima ediție care are loc în Africa.
  • Organizațiile umanitare și politicienii europeni protestează, acuzând rolul guvernului de la Kigali în războiul din Congo - pe care guvernul îl neagă.
  • UCI insistă că Rwanda merită să rămână gazdă, iar susținătorii deciziei avertizează: anularea evenimentului „va distruge ciclismul din Africa”.

Campionatele Mondiale de ciclism pe șosea vor avea loc în Rwanda în septembrie, a asigurat săptămâna aceasta, încă o dată, șeful Uniunii Cicliste Internaționale (UCI), respingând criticile organizațiilor ce militează pentru drepturile omului, care acuză guvernul de la Kigali că folosește sportul pentru a-și îmbunătăți imaginea în timp ce participă activ la războiul din Congo.

Găzduirea unei ediții istorice a evenimentului - care nu a mai avut loc niciodată în Africa - ar fi un succes de imagine pentru Kigali, într-un moment în care se confruntă cu presiuni diplomatice din cauza acțiunilor sale în țara vecină.

Statele occidentale au sancționat Rwanda pentru sprijinul acordat de guvern rebelilor M23, care au cucerit o mare parte din estul Republicii Democrate Congo în acest an, inclusiv orașul Goma, în lupte care au provocat mii de morți și sute de mii de refugiați.

Parlamentul European a adoptat la începutul acestui an o rezoluție în care a îndemnat, printre altele, la anularea evenimentului ciclist, în cazul în care Rwanda nu își schimbă poziția.

David Lappartient, șeful UCI, a declarat însă pentru Reuters că a discutat recent despre situația din Congo cu președintele rwandez Paul Kagame la Kigali și s-a declarat satisfăcut.

„Aici avem o situație care, fără a intra în detalii, vizează prevenirea unei reveniri generale la un climat de genocid la granițele Rwandei", a spus el.

Lappartient, observă Reuters, a susținut astfel poziția controversată a guvernului de la Kigali, care a invocat spectrul unui genocid pentru a justifica acțiunile forțelor sale din Congo.

O istorie tumultoasă, un prezent complicat

Genocidul nu a dispărut într-adevăr niciodată din memoria rwandezilor - anul trecut, țara a comemorat 30 de ani de la acest moment negru din istoria sa.

Peste un milion de oameni - cei mai mulți din grupul etnic minoritar tutsi, dar și moderați din etnia majoritară hutu care au încercat să-i protejeze pe tutsi, precum și membri ai triburilor batwa - au fost uciși sistematic de extremiștii hutu, de-a lungul a 100 de zile de masacre care au început la 7 aprilie.

În ciuda proceselor care au urmat, reconcilierea s-a dovedit a fi un drum lung și complicat.

Muzeele din țară amintesc tuturor într-un mod neobișnuit de explicit despre ororile genocidului.

În acest timp, supraviețuitorii sunt obligați să-și înăbușe aceste amintiri și să locuiască sau să lucreze alături de făptași.

„După cum mi-au mărturisit supraviețuitor după supraviețuitor, 30 de ani nu înseamnă atât de mult timp. Cicatricile sunt încă pe trupurile lor. Este imposibil să uiți cu adevărat. Trebuie să vrei să uiți. Este o luptă constantă pentru a merge mai departe”, a observat un jurnalist The Atlantic într-un text publicat la sfârșitul anului trecut.

Acuzații, contra-acuzații și o rezoluție a ONU

În războiul actual, Paul Kagame, fost șef al unui grup de rebeli tutsi devenit președintele Rwandei în anul 2000, a respins acuzația că ar sprijini gruparea tutsi M23 și a spus că forțele Rwandei luptă împotriva unei amenințări existențiale reprezentate de o grupare hutu - FDLR, (Forțele Democratice pentru Eliberarea Rwandei), sprijinită de Congo.

Guvernul din Congo a susținut la rândul său că armata rwandeză luptă alături de M23 pentru a cuceri teritorii și a-i jefui bogățiile minerale.

Într-o rezoluție adoptată în februarie, Consiliul de Securitate al ONU a cerut Rwandei să înceteze sprijinul pentru M23 și să își retragă trupele din Congo.

Rezoluția a condamnat, de asemenea, sprijinul acordat de trupele congoleze „anumitor grupuri armate, în special FDLR, și a solicitat încetarea acestui sprijin și punerea în aplicare urgentă a angajamentelor de neutralizare a grupului”.

Uniunea Europeană a sancționat și ea săptămâna aceasta mai mulți ofițeri din armata rwandeză, o uzină de exploatare a aurului și un oficial din sectorul minier din cauza luptelor din Congo și a contrabandei cu minerale congoleze.

Iar Statele Unite au anunțat luna trecută sancțiuni împotriva unui ministru rwandez și aliat apropiat al lui Kagame, James Kabarebe, pentru orchestrarea sprijinului rwandez pentru M23 și exportul de minerale extrase din Congo.

Unde se mai potrivește ciclismul în tot acest haos?

Pasiunea Rwandei pentru ciclism

Organizarea Campionatelor Mondiale în Rwanda nu ține doar de dorința declarată a lui Lappartient de a internaționaliza sportul - mai exact de a-l extinde în țările din afara occidentului - ci și de pasiunea rwandezilor pentru ciclism.

Țara are o competiție proprie, Turul Rwandei, o cursă cu vechime deja - a debutat în 1988 - care a câștigat o expunere pozitivă datorită mulțimilor mari ce se adună frecvent pentru a urmări cursa pe etape, cu imagini spectaculoase surprinse pe „Zidul Kigali”, cățărarea pe pavate.

Organizarea Campionatelor Mondiale în Africa ar însemna mult și pentru continent în general.

Puțini sportivi africani sunt prezenți în plutonul profesionist - o excepție fiind Biniam Girmay (Intermarché–Wanty), din Eritreea, care anul trecut a câștigat trei etape în Turul Franței, spre bucuria iubitorului sportului din țara sa.

Unii actori din lumea ciclismului se tem însă de ce va fi mai rău în septembrie.

„Dacă pierdem această cursă, dacă se retrag, dacă europenii împing acest lucru, asta va distruge ciclismul african”, a declarat Kimberly Coats, CEO al Team Africa Rising (TAR), pentru Deutsche Welle.

„Ne va lua zeci de ani să ne revenim din această situație, deoarece va alimenta narațiunea că Africa este periculoasă”, a spus ea.

„Sportswashing”

Lappartient este de acord.

În ciuda sancțiunilor internaționale, șeful UCI a spus că nu vede motive pentru anularea evenimentului de la Kigali și mutarea lui într-o altă țară.

Lappartient a declarat că el și Kagame au fost de acord că sportul nu este un instrument prin care alte țări ar trebui sancționate.

Există multe păreri contrare.

Lewis Mudge, director pentru Africa Centrală la Human Rights Watch, a declarat că UCI nu ar trebui să se preteze la ceea ce el a numit „sportswashing”, pentru a crea o imagine pozitivă guvernului din Rwanda, în timp ce deviază atenția de la acțiunile sale în Congo.

„Dacă vor merge mai departe, vor arăta că acționează într-o indiferență totală față de suferința poporului congolez”, a spus el, citat de Reuters.

Rwanda merge mai departe

Guvernul de la Kigali nu e interesat doar de ciclism.

Rwanda sponsorizează cluburile de fotbal Arsenal, Paris St Germain și Bayern Munchen, ai căror jucători au inscripționat mesajul „Visit Rwanda” pe tricourile lor, scrie Reuters.

În decembrie, Kagame a anunțat o candidatură pentru găzduirea unei curse de Formula 1.

Rwanda are, de asemenea, un parteneriat strâns cu Basketball Africa League (BAL), care este condusă în comun de NBA și de FIBA, organismul mondial de conducere a acestui sport.

Ministra de externe din Congo, Therese Kayikwamba Wagner, a cerut celor trei cluburi de fotbal să oprească contractele lor de sponsorizare rwandeze „pătate de sânge" și a făcut apeluri similare către Formula 1 și NBA.

Cluburile de fotbal, scrie Reuters, au refuzat să comenteze. Oficialii Formula 1 a declarat că monitorizează îndeaproape evoluțiile și că vor lua decizii bazate pe „cele mai bune interese ale sportului nostru și ale valorilor noastre”.

Purtătorul de cuvânt al guvernului Rwandei, Yolande Makolo, a declarat că acuzația de spălare a sportului este o strategie „meschină și obosită, împins de cei care doresc să perpetueze stereotipurile negative ale țărilor non-occidentale precum Rwanda".

Concluzia lui Cristian Tudor Popescu după deciziile de luni seară: „Mascarada PSD Europa s-a sfârșit”
Concluzia lui Cristian Tudor Popescu după deciziile de luni seară: „Mascarada PSD Europa s-a sfârșit”
Concluzia lui Cristian Tudor Popescu după deciziile de luni seară: „Mascarada PSD Europa s-a sfârșit”
Știrile zilei din sport
DAN UDREAIată scena care care a uluit azi un grup de turiști străini, la 100 de metri de Guvern
Opinii
14:22
DAN UDREA Iată scena care care a uluit azi un grup de turiști străini, la 100 de metri de Guvern
Citește mai mult
DAN UDREAIată scena care care a uluit azi un grup de turiști străini, la 100 de metri de Guvern
„Nu-l motivează nimic”  Florin Gardoș,   concluzie amară  despre unul dintre cei mai promițători fotbaliști români: „Cariera lui se duce în jos, e păcat”
Superliga
13:17
„Nu-l motivează nimic” Florin Gardoș, concluzie amară despre unul dintre cei mai promițători fotbaliști români: „Cariera lui se duce în jos, e păcat”
Citește mai mult
„Nu-l motivează nimic” Florin Gardoș, concluzie amară despre unul dintre cei mai promițători fotbaliști români: „Cariera lui se duce în jos, e păcat”
Ionuț Radu trebuie să-și caute echipă  Este unul dintre cei mai buni portari din Serie A, dar   nu va rămâne la Venezia.  Care e motivul
Stranieri
13:25
Ionuț Radu trebuie să-și caute echipă Este unul dintre cei mai buni portari din Serie A, dar nu va rămâne la Venezia. Care e motivul
Citește mai mult
Ionuț Radu trebuie să-și caute echipă Este unul dintre cei mai buni portari din Serie A, dar nu va rămâne la Venezia. Care e motivul
Diaspora și sportul  Cum a reușit Viktor Orban, inclusiv datorită fotbalului,   să ia 500.000 de voturi  din afara țării și cum stau lucrurile la noi
Special
11:02
Diaspora și sportul Cum a reușit Viktor Orban, inclusiv datorită fotbalului, să ia 500.000 de voturi din afara țării și cum stau lucrurile la noi
Citește mai mult
Diaspora și sportul Cum a reușit Viktor Orban, inclusiv datorită fotbalului, să ia 500.000 de voturi din afara țării și cum stau lucrurile la noi
Știri ultima oră
21:01
FC Argeș a promovat în Liga 1! Piteștenii s-au distrat cu CSM Reșița și revin în prima ligă după o pauză de 2 ani
FC Argeș a promovat în Liga 1!  Piteștenii s-au distrat cu CSM Reșița și revin în prima ligă după o pauză de 2 ani
20:34
Convocat Fiul lui Cristiano Ronaldo va debuta la naționala U15! Ce țară l-a chemat + reacția lui CR7
Convocat Fiul lui Cristiano Ronaldo va debuta la naționala U15! Ce țară l-a chemat + reacția lui CR7
20:37
I-a spart o sticlă-n cap! VIDEO. Scene de o violență extremă la Belgrad, cu jucătorii lui Partizan implicați: „Rănile sunt grave”
I-a spart o sticlă-n cap! VIDEO. Scene de o violență extremă la Belgrad, cu jucătorii lui Partizan implicați: „Rănile sunt grave”
21:00
„Dinamo nu a avut soluții” Ionel Dănciulescu, dezamăgit după încă un eșec cu FCSB: „Nu pot să înțeleg”
„Dinamo nu a avut soluții” Ionel Dănciulescu, dezamăgit după încă un eșec cu FCSB: „Nu pot să înțeleg”
Mai multe știri de ultimă oră

Opinii

Campionii și încasatorii

Cristian Geambașu: Campionii și încasatorii

Cristian Geambașu: Campionii și încasatorii
Simion și Becali sunt modele de succes în România de azi

Dan Udrea: Simion și Becali sunt modele de succes în România de azi

Dan Udrea: Simion și Becali sunt modele de succes în România de azi
Oftica lui Rădoi

Silviu Tudor Samuilă: Oftica lui Rădoi

Silviu Tudor Samuilă: Oftica lui Rădoi
Până la moarte!?

Cristian Geambașu: Până la moarte!?

Cristian Geambașu: Până la moarte!?
Bau Bau și copiii buni

Radu Naum: Bau Bau și copiii buni

Radu Naum: Bau Bau și copiii buni
Lecția olandeză

Cristian Geambașu: Lecția olandeză

Cristian Geambașu: Lecția olandeză
Când am devenit hooligans?

Cristian Munteanu: Când am devenit hooligans?

Cristian Munteanu: Când am devenit hooligans?
Rădoi smardoi

Dan Udrea: Rădoi smardoi

Dan Udrea: Rădoi smardoi
Na că politicienilor le pasă de sport

Cristian Geambașu: Na că politicienilor le pasă de sport

Cristian Geambașu: Na că politicienilor le pasă de sport
Șumi, Săpu și Vio

Cristian Munteanu: Șumi, Săpu și Vio

Cristian Munteanu: Șumi, Săpu și Vio
Personalul care se crede TGV

Cristian Geambașu: Personalul care se crede TGV

Cristian Geambașu: Personalul care se crede TGV
Barcelona lui  Pedri de Aur

Theodor Jumătate: Barcelona lui Pedri de Aur

Theodor Jumătate: Barcelona lui Pedri de Aur
Ce pot face Lucescu și Chivu pentru Man

Cristian Geambașu: Ce pot face Lucescu și Chivu pentru Man

Cristian Geambașu: Ce pot face Lucescu și Chivu pentru Man
CSN București

Radu Naum: CSN București

Radu Naum: CSN București
Cine e Iuda de la Rapid și care e scorul „meciului” intern din Giulești

Dan Udrea: Cine e Iuda de la Rapid și care e scorul „meciului” intern din Giulești

Dan Udrea: Cine e Iuda de la Rapid și care e scorul „meciului” intern din Giulești
Mai e Rapid o miză pentru Dan Șucu?

Silviu Tudor Samuilă: Mai e Rapid o miză pentru Dan Șucu?

Silviu Tudor Samuilă: Mai e Rapid o miză pentru Dan Șucu?
Șumudică vrea să fie plătit fiindcă e amuzant și sensibil

Remus Răureanu: Șumudică vrea să fie plătit fiindcă e amuzant și sensibil

Remus Răureanu: Șumudică vrea să fie plătit fiindcă e amuzant și sensibil
Credința la sportivi

Cristian Geambașu: Credința la sportivi

Cristian Geambașu: Credința la sportivi
Jumătatea de Dumnezeu a lui David

Cristian Tudor Popescu: Jumătatea de Dumnezeu a lui David

Cristian Tudor Popescu: Jumătatea de Dumnezeu a lui David
Papa care a numărat cornere

Cătălin Tolontan: Papa care a numărat cornere

Cătălin Tolontan: Papa care a numărat cornere
Top stiri din sport
Jean Vlădoiu a făcut infarct    Probleme grave  de sănătate pentru fostul fotbalist: „Urmează alte investigații și intervenții”
Superliga
14:00
Jean Vlădoiu a făcut infarct Probleme grave de sănătate pentru fostul fotbalist: „Urmează alte investigații și intervenții”
Citește mai mult
Jean Vlădoiu a făcut infarct Probleme grave de sănătate pentru fostul fotbalist: „Urmează alte investigații și intervenții”
„Nu avea încredere în mine”  Raphinha, dezvăluiri despre   colaborarea dificilă cu Xavi  la Barcelona: „Nu mi-a venit să cred” » Incidentul care a distrus complet relația
Superliga
12:47
„Nu avea încredere în mine” Raphinha, dezvăluiri despre colaborarea dificilă cu Xavi la Barcelona: „Nu mi-a venit să cred” » Incidentul care a distrus complet relația
Citește mai mult
„Nu avea încredere în mine” Raphinha, dezvăluiri despre colaborarea dificilă cu Xavi la Barcelona: „Nu mi-a venit să cred” » Incidentul care a distrus complet relația
Mihai Stoica iese la atac  Oficialul FCSB își înțeapă rivalii:   „Stai acasă ca să mănânci ouă  când echipa ta joacă meci de titlu”
Superliga
11:37
Mihai Stoica iese la atac Oficialul FCSB își înțeapă rivalii: „Stai acasă ca să mănânci ouă când echipa ta joacă meci de titlu”
Citește mai mult
Mihai Stoica iese la atac Oficialul FCSB își înțeapă rivalii: „Stai acasă ca să mănânci ouă când echipa ta joacă meci de titlu”
Scene șocante în Italia    VIDEO:  Bărbat   lovit cu bestialitate  în fața băiețelului său, la meciul românilor din Serie B + Un fan, ucis la Bergamo
Campionate
12:21
Scene șocante în Italia VIDEO: Bărbat lovit cu bestialitate în fața băiețelului său, la meciul românilor din Serie B + Un fan, ucis la Bergamo
Citește mai mult
Scene șocante în Italia VIDEO: Bărbat lovit cu bestialitate în fața băiețelului său, la meciul românilor din Serie B + Un fan, ucis la Bergamo
Cine ar trebui să fie portarul titular al naționalei?
Sondaj
06.05

Cine ar trebui să fie portarul titular al naționalei?

Cine ar trebui să fie portarul titular al naționalei României?

Florin Niță %
Horațiu Moldovan %
Ștefan Târnovanu %
Ionuț Radu %
Răzvan Sava %
Cine ar trebui să fie portarul titular al naționalei?