- Eduard Novak a criticat dur echipa de handbal SCM Râmnicu Vâlcea fiindcă a folosit doar 3 jucătoare române în meciul cu Dortmund, din European League.
- Ce nu ne spune fostul ministru al Sportului e că fix această strategie, de a miza masiv pe străini, e adoptată și de echipele de top din handbalul maghiar: Gyor și Veszprem.
Un ungur arată cu degetul către o echipă de handbal din România: „Ar trebui să vă fie rușine!”. Numele echipei e SCM Râmnicu Vâlcea.
Numele ungurului e Eduard Novak.
Ștampila de ungur și-a pus-o singur, în postarea făcută duminică seara. Pentru că, de fapt, el este român de etnie maghiară.
Postarea lui Eduard Novak
„Uitați-vă și admirați echipa românească formată din trei jucători români… Ar trebui să vă fie rușine! Nu aveți deloc respect pentru această țară și demnitate față de națiunea română. A fost necesar să vin eu, ungur, să cer o proporție de 40% jucători români pe teren...”
În meciul cu Borussia Dortmund, din European League, disputat în Germania și terminat egal, 31-31, formația din Vâlcea a folosit doar 3 jucătoare născute în România: Alicia Gogârlă, fata fostei mari handbaliste Simona Gogârlă, Raluca Kelemen și Rebeca Necula.
E o problemă ce a făcut SCM Râmnicu Vâlcea pentru a fi justificată ieșirea lui Novak?
Exemplele din Ungaria ungurului Novak
Fostul ministru al Sportului ar trebui să privească ce se petrece chiar în handbalul din Ungaria, dacă tot ține să puncteze că el este ungur și că, din postura asta, ne învață cum se face sport în România. În Ungaria ar găsi două exemple la cel mai înalt nivel.
- Gyor este forța numărul 1 din handbalul feminin mondial, cu 6 Champions League câștigate în precedenții 11 ani. În acest sezon, Gyor are un lot din care fac parte doar 3 maghiare! TREI!
În rest, jucătoare din Suedia, Norvegia, Danemarca, Olanda, Franța, Coreea, Brazilia. Și actualul sezon e chiar unul cu multe jucătoare din Ungaria. Au fost cazuri, în anii trecuți, când exista una singură, veterana Gorbicz. - Veszprem, echipa de băieți, e de 3 ori finalistă de Liga Campionilor în ultimul deceniu. Antrenată de Xavi Pasqual, fostul antrenor al lui Dinamo și al echipei naționale a României, Veszprem are un lot cu doar 3 jucători din Ungaria. În rest, străini din 12 țări!
Sigur, Gyor și Veszprem nu sunt echipe ale unor autorități locale, deși și acolo marile companii care au susținut sau susțin cele două cluburi, printre care nume mari ca Audi și Telekom, au beneficiat de facilități din partea statului maghiar și pentru a investi sau a sprijini echipa.
Rezultatele unei echipe trebuie analizate în funcție de naționalitatea sportivelor?
Am mai scris pe acest subiect și susțin în continuare că echipele finanțate din bani de la autoritatea locală nu sunt sub nici o formă obligate, nici măcar moral, să apeleze în masă la sportivi și sportive autohtone.
Da, SCM Râmnicu Vâlcea e un club de drept public, exact cum este și CSM București și cum sunt 99% dintre echipele de handbal din România.
De ce ar trebui ca Primăria din Râmnicu Vâlcea, care susține financiar clubul, să mizeze în majoritate pe românce? Care ar fi argumentul? Ca să creștem jucătoare pentru echipa națională, ar susține unii. Dar de ce e treaba Primăriei din Vâlcea echipa națională de handbal?
Primăria din Vâlcea, ca și alte primării, poate gândesc în interesul locuitorilor din acel oraș, ceea ce e logic să facă. Construiesc o echipă care să performeze, să joace în cupele europene și să fie o sursă de spectacol pentru populația orașului. Iar pentru a fi competitiv în handbal, mai ales în cupele europene, e nevoie de jucătoare din străinătate.
Ce contează că o echipă încearcă să facă rezultate cu fete din Suedia, Cehia, Tunisia, Germania, Belarus, Serbia, Franța?
Echipă de handbal vs construirea unui stadion, a unei autostrăzi sau dotările unui spital
Nu am avut o problemă când Arena Națională a fost construită de două firme din Germania și Italia, nu de una din România. Nu am strâmbat din nas că cel mai greu tronson al autostrăzii București - Sibiu a fost atribuit unei societăți din Turcia, nu uneia cu capital românesc.
Nici nu ne revoltăm că mare parte din transportul public din București e asigurat de autobuze Mercedes. Am avea ceva de obiectat dacă aflăm că aparatura din spitale nu e fabricată la noi în țară?
Novak ar putea să privească nu doar în Ungaria, ci și în Serbia. Nu e o țară membră UE, însă e o țară europeană, cu sport și sportivi la nivel înalt.
Steaua Roșie Belgrad, un club aproape cum era Steaua București în anii ‘80, departamental, a jucat în acest sezon de Champions League la fotbal cu doar 4 jucători sârbi în primul 11. Și nimeni nu le-a spus că e o rușine ce fac. Dimpotrivă, au avut Maracana plină!
Și atunci, unde e problema că o echipă de drept public în România face handbal și încearcă să producă rezultate cu jucătoare străine?
E moda discursurilor populiste și naționaliste
O echipă, că e de handbal, fotbal, baschet, polo sau oricare alta, creată de o comunitate respectă Legea Sportului, unde nu scrie, mai ales la meciuri din cupele europene, că trebuie să folosești doar sau în majoritate jucătoare autohtone.
Iar o echipă nu e cu nimic diferită față de un parc amenajat de Primărie, de o stradă bine asfaltată sau de o sală de teatru nou construită.
Contează dacă aceste lucruri sunt făcute de români, chinezi, nepalezi sau americani sau contează ca ele să fie făcute bine și noi, cetățenii, să beneficiem de un produs final de calitate?
Indiferent că e vorba despre o plimbare în parc, una cu mașina pe străzi fără gropi, despre vizionarea unui meci european sau a unei piese de teatru.
Discursurile populiste și naționaliste sunt la modă. Din păcate, nu doar în România. Iar postarea lui Novak, de duminică, se înscrie în acest profil. Să le spui oamenilor ceea ce le place să audă, nu neapărat ceea ce e corect și onest să le spui.
- „Să avem echipe românești“, „Ce caută atâtea străine să joace?”, „Unde sunt românii noștri?”, „Să vă fie rușine!”.
Aceasta e doar propagandă. Când se adaugă „A fost necesar să vin eu, ungur, să cer o proporție de 40% jucători români pe teren”, e deja un început de atitudine superioară, arogantă, care nu poate aduce nimic în afară de un strop de incitare.