Cristian Geambașu   Golănia  daneză

Cristian Geambașu Golănia daneză

  • A tras arbitrul danez Morten Krogh pentru Sparta? Sau este vorba despre reactivarea eternei noastre manii a persecuției? 

Varianta A. Suntem furați, nu suntem doriți la masa bogaților. Ni se trimite un arbitru danez când unii de-ai noștri joacă împotriva unei echipe cu antrenor și jucători danezi. Nu ar trebui să evite UEFA astfel de posibile conflicte de interese?

Obsesia mesei bogaților și lipsa manierelor

Există și perspectiva opusă, de largă respirație europeană.

Varianta A plus. A celor care s-au săturat de teoria potrivit căreia nu avem argumente fotbalistice să fim invitați la masa celor care domină fotbalul, invocarea arbitrajului părtinitor fiind un refugiu comod.

Care este totuși adevărul? Este undeva la mijloc? Nu, adevărul nu este niciodată la mijloc. E ori la o poartă, ori la cealaltă. Golul nu se dă la mijlocul terenului.

I-a plăcut. Clar!

Lars Friis, antrenorul Spartei, a lăudat prestația conaționalului Krogh, spunând că „N-a căzut în plasa  «șmecheriilor» jucătorilor. A lăsat jocul liber, mi-a plăcut”.

Clar, cum să nu îi placă în condițiile în care cel pe care îl elogiază pentru arbitrajul modern a dictat 5 minute de prelungiri la finalul reprizei secunde, una pe parcursul căreia s-a luat o pauză de hidratare (pe ceas a durat 3 minute) și s-au efectuat 6 schimbări, dintre care 5 ale formației vizitatoare.

Iar jucătorii praghezi făceau fiecare drumul de la centrul terenului în aproximativ un minut din momentul în care se arăta plăcuța cu schimbarea. 

De-aia a pierdut FCSB?

Puneți aici și tragerile de timp ale portarului (danez) Vindahl, la care arbitrul Krogh nu a reacționat nici măcar cu o dojană verbală, darămite cu vreun cartonaș galben. Doar îndemnuri camaraderești.

Se adunau lejer cam 10 minute de prelungiri? Erau încă 5 minute de speranță pentru golul care ducea meciul în prelungiri?

Așa, și? De-aia a pierdut FCSB-ul?, ți se dă replica. De aceea a jucat mizerabil în apărare și a fost inexistentă în atac 70 de minute?

Penalty-ul a fost corect acordat, la Olaru în prima repriză a fost cel mult un fault la marginea careului, nu penalty. Deci cum a furat Morten Krogh pe FCSB?

Bîrsanii, chivuleții, orsatii și kroghii

Nu a furat, a practicat un arbitraj golănesc pe care îl cunoaștem „par coeur” din anii mulți petrecuți în intestinele fotbalului de unii dintre noi.

Golănia cu zâmbetul pe față este limbajul universal al șmecherilor cu fluierul și cartonașele. E plină lumea de chivuleți și bîrsani.

Morten Krogh (dreapta) Morten Krogh (dreapta)
Morten Krogh (dreapta)

Puneți-l aici și pe imparțialul Daniele Orsato, italianul pensionat care tocmai a hotărât să fie lefegiul rușilor.

Poate un astfel de arbitraj să influențeze rezultatul unei partide deși nu conține greșeli incontestabile (penalty-uri neacordate sau dictate aiurea, eliminări fără temei sau eludarea unor eliminări care se impuneau), ci doar o manieră protectoare cu una dintre echipe? 

S-au evaporat niște minute

Răspunsul e da, după părerea mea. Da, pentru că induce nervozitate și frustrare suplimentare în rândul celor cărora nu le merge jocul, FCSB în cazul nostru, și o siguranță suplimentară printre cei care evoluează evident mult mai bine, adică Sparta.

Da, pentru că în situația concretă a meciului din Ghencea, încă 4-5 minute de prelungiri puteau fi decisive în condițiile în care jocul Spartei se destructurase pe fondul revenirii, ce-i drept cam heirupiste, a FCSB-ului.

O bere în Nihavn

Dacă și cu parcă. Desigur. Cine a avut totuși răbdare la final să privească strângerea de mână dintre antrenorul Lars Friis și arbitrul Morten Krogh, ca doi amici care urmează să se vadă la o bere în Nihavn, pe canalele din Copenhaga, a rămas încă o dată pe gânduri.

Sau poate că nu, unii au văzut cum doi conaționali, întâmplător danezi, se felicită pentru munca depusă pe fertila câmpie a fotbalului.

Și mergem la culcare fără să ne crească nici tensiunea, nici pulsul, nici glicemia. Sănătoși și convinși că lumea e un loc în care binele triumfă mereu.  

Champions League  13 goluri în a doua seară de Ligă.  FCSB, menționată  de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Liga Campionilor
18.09
Champions League 13 goluri în a doua seară de Ligă. FCSB, menționată de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Citește mai mult
Champions League  13 goluri în a doua seară de Ligă. FCSB, menționată de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1  Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva  banilor publici : Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Liga 1
18.09
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1 Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva banilor publici: Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Citește mai mult
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1  Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva banilor publici : Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Ținte noi    Dinamo  încearcă două transferuri de calibru!
Liga 1
18.09
Ținte noi Dinamo încearcă două transferuri de calibru!
Citește mai mult
Ținte noi  Dinamo încearcă două transferuri de calibru!
Tătărușanu în tricoul lui FCSB  Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în  Ghencea ”
Liga 1
18.09
Tătărușanu în tricoul lui FCSB Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în Ghencea
Citește mai mult
Tătărușanu în tricoul lui FCSB  Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în Ghencea ”