- Până la prima întrerupere a campionatului, FCSB va ajunge la 16 meciuri jucate, în condițiile în care și-a amânat o etapă, confruntarea de la Botoșani
- Comparativ, Steaua în sezonul 1985-1986, juca în primele două luni doar 10 meciuri
- Doar până în acest moment, FCSB a folosit 27 de jucători, record, în vreme ce Steaua a rulat în tot sezonul 85-86 doar 21 de fotbaliști.
Cât de mult s-a schimbat fotbalul în ultimii 35-40 de ani?
De ce astăzi echipele nu mai pot avea, ca pe vremuri, formule pe care să le folosească meci de meci și pe care suporterii să le știe pe de rost?
De ce e nevoie de schimbări de componență a primului „11” de la meci la meci și de ce tot mai des se amână etape de campionat?
Au existat voci care au dat ca exemplu marea echipă a Stelei, de la jumătatea anilor '80. Care ducea un sezon întreg, în care a câștigat titlul, Cupa Campionilor și a disputat și finala Cupei României, pierdută însă cu Dinamo, cu un lot restrâns și cu un nucleu de cel mult 15-16 jucători. De ce atunci se putea și acum nu?
Pentru că e diferență uriașă de volum în ceea ce privește meciurile.
În mai puțin de 40 de ani, fotbalul s-a schimbat și și-a mărit numărul de jocuri la un nivel incredibil, raportat la ceea ce era atunci.
Exemplul nr. 1: Primele două luni de sezon
În prezent, FCSB, care a început sezonul pe 4 iulie, cu Supercupa, va avea prima pauză abia din 2 septembrie, după meciul cu UTA.
În acest interval de două luni, FCSB a avut programate 17 meciuri, din care va disputa 16. Și-a amânat meciul cu Botoșani.
În sezonul 1985-1986, tot din postura de campioană, Steaua, care a început sezonul o lună mai târziu, pe 4 august, a jucat în primele două luni doar 10 meciuri. Cu aproape 40% mai puțin.
Diferența e rezultată nu din întrecerea internă, ci din competiția europeană. Atunci, Steaua a avut o singură dublă în Cupa Campionilor, cea cu danezii de la Vejle. Acum, au fost de 4 ori mai multe jocuri.
Exemplul nr. 2: prima jumătate a sezonului
Acum, FCSB va avea meciuri până de Crăciun. Ultima etapă de campionat va fi pe 21-22 decembrie.
În urmă cu 4 decenii, Steaua, deși a început în august, a intrat în vacanță pe 8 decembrie.
Până la finalul anului, FCSB va avea 39 de meciuri, indiferent de rezultatul dublei cu LASK Linz.
În 1985-1986, Steaua juca un număr de jocuri aproape la jumătate: doar 22.
În campionat, acum se joacă mai mult, iar în cupele europene diferența e imensă.
Steaua a jucat două duble în 1985 și deja era în sferturi.
Acum, FCSB va disputa 14 până în decembrie și s-ar putea afla în situația de a nu prinde nici măcar play-off pentru optimile de finală.
FCSB 2024 | Nr. de meciuri | Steaua 1985 |
21 | etape de campionat | 17 |
1 | Supercupa | - |
3 | Cupa României | 1 |
14 | Europa | 4 |
39 | TOTAL | 22 |
Exemplul nr. 3: întreg sezonul
În 1985-1986, Steaua a disputat toate meciurile posibile în toate competițiile în care a luat parte: campionat, Cupa României și Cupa Campionilor. A câștigat două trofee. Au fost 48 de meciuri.
În 2024-2025, dacă FCSB ar repeta acel parcurs, ar însemna să dispute finala și în Cua României, dar și în Europa League. Ar ajunge la un total uluitor: 70 de meciuri.
Acum 40 de ani, Lăcătuș și Pițurcă au câștigat CCE disputând doar 9 meciuri. Dacă FCSB ar juca finala Europa League, ar însemna că ar juca în cupele europene nu mai puțin de 23 de partide.
Exemplul nr. 4: volumul de jucători folosiți
Doar până acum, când nu au trecut nici măcar două luni din sezon, FCSB a folosit deja 27 de fotbaliști, cei mai mulți dintre toate echipele.
În 1985-1986, Steaua a utilizat în întreg sezonul doar 21 de jucători. Printre ei: Stanciu, Goran, Alexandru, Ceaușilă.
În toate cele 4 meciuri europene din primele două tururi, cu Vejle și Honved, Emeric Ienei a folosit același prim 11:
- Duckadam - Iovan, Belodedici, Bumbescu, Bărbulescu - Balint, T. Stoica, Bolonio, Majearu - Lăcătuș, Pițurcă.
Doar alți doi jucători au mai bifat minute în acele jocuri: Lucian Bălan și Radu II.
Exemplul nr. 5: vacanța de iarnă
În privința perioadei de pauză dintre campionate, nu există nici o diferență față de anii 80. Acum, FCSB a disputat ultimul meci din play-off pe 19 mai și Supercupa cu Corvinul a fost pe 4 lunie. O lună și jumătate vacanță.
Steaua a terminat sezonul 84-85 cu finala Cupei, 2-1 cu Craiova, pe 23 iunie, iar campionatul l-a început pe 4 august. Tot o lună și jumătate.
Lucrurile nu mai stau la fel și pentru vacanța de iarnă.
Acum, FCSB va avea o pauză de numai 4 săptămâni.
Steaua 85-86 a avut nu mai puțin de 3 luni, între 8 decembrie 1985 și 5 martie 1986.