- George Cosac, președintele FRT, e revoltat de diferențele în aplicarea regulamentelor ITIA în cazurile de dopaj. Simona Halep, Jannik Sinner și Iga Swiatek au fost depistați pozitiv la diferite substanțe, însă doar românca a fost sancționată dur.
- Cosac spune că sportivii din vârful clasamentelor sunt tratați altfel și se pune „batista pe țambal” pentru că sunt prioritizate interesele majore ale sponsorilor turneelor.
Simona Halep a fost suspendată, în urma procesului de la Sport Resolutions, pentru patru ani din cauza dopajului cu Roxadustat. Românca și-a căutat dreptatea la TAS, unde a obținut reducerea suspendării la 9 luni.
Jannik Sinner, numărul 1 mondial ATP, a fost depistat pozitiv cu clostebol, un steroid anabolic. A pledat pe contaminare a unui spray, iar ITIA a decis că italianul nu se face vinovat de „fault or negligence”, vină sau neglijență. Nu a fost suspendat.
Iga Swiatek, numărul 1 mondial WTA (n.r. – la momentul acela) a fost depistată pozitiv cu trimetazidină. Apărarea a fost „contaminare a unui medicament”. ITIA a suspendat-o o lună.
George Cosac, despre dubla măsură a ITIA: „Este inadmisibil!”
Simona Halep era pe locul 9 mondial WTA când a picat un test antidoping. Substanța interzisă a fost roxadustat. Românca s-a apărat spunând că un supliment alimentar a fost contaminat. ITIA a cerut șase ani de suspendare, iar un tribunal independent, Sport Resolutions, a stabilit o pedeapsă de patru ani pentru Halep.
Pentru a lămuri aceste diferențe în aplicarea regulamentelor ITIA, GOLAZO.ro a stat de vorbă cu președintele Federației Române de Tenis, George Cosac.
Domnule Cosac, Iga Swiatek a fost suspendată o lună în urma depistării pozitive la o substanță interzisă. A mers tot pe ideea contaminării, ca și Simona Halep, dar, chiar dacă aceste cazuri nu-s identice, diferența între pedepse e uriașă.
Este inadmisibil! Nu au cum să judece cu două măsuri. Am ajuns la concluzia că numărul 1, pentru că poloneza cred că era prima în clasamentul WTA, atât la feminin, cât și la masculin, sunt protejați. În clipa în care un lider mondial este în această situație, se încearcă mușamalizarea cazului. Cum se spune la noi, „se pune batista pe țambal”.
De ce și cine ar face acest lucru?
Interesele financiare. Sponsorii au contracte cu sportivii, cu forurile internaționale, în valoare de sute de milioane de euro. Sunt enorme. Apoi e vorba despre imaginea acelui sport. Vă dați seama ce daune aduc aceste scandaluri?! Mie-mi pare rău de ceea ce s-a întâmplat cu Simona. Acum sigur că situația este extrem de revoltătoare.
O altă diferență față de cazul Simonei, dar, repet, cele două situații nu sunt identice, a fost faptul că Swiatek a avut dreptul să se apere foarte rapid.
Ceea ce s-a întâmplat la Simona, prin faptul că au lăsat-o atât să aștepte, este inadmisibil. De ce nu au judecat la fel și în cazul ei. Și la ea a fost o greșeală involuntară. Judeci la fel. Ei nici măcar nu i-au dat dreptul să se apere mai devreme. Pare o acțiune premeditată. Dacă se apăra Simona după o săptămână, două, trei, poate înțelegeam și noi. Dar așa? Au ținut-o în tensiune, presiune, până i-a dispărut orice urmă de pregătire, de tonus muscular...
George Cosac, despre cazurile Sinner și Swiatek: „Suspendări simbolice”
Acum câteva luni l-am avut pe Sinner care, ca să folosesc tot o vorbă românească, „a trecut ca gâsca prin apă” într-un alt scandal de dopaj.
Da, sigur că involuntar, nu știu cu ce l-a masat, cu ce l-a uns, dar chiar nici o suspendare? Hotărârile lor sunt revoltătoare. Nu se poate să ai două măsuri de a judeca aceste cazuri. Indiferent dacă ești numărul 1 mondial sau ultimul din clasament, regulamentul ar trebui să se aplice identic. Asta dacă ești corect și echidistant. Dacă nu ești...
Există o jucătoare, Tara Moore, care este suspendată din mai 2022, pentru ceva mai grav, dopaj cu steroizi, iar ea încearcă și azi să revină, pentru că a demonstrat că a consumat carne contaminată.
Exact cum spuneam. Iau măsuri diferite în funcție de interesele financiare ale principalilor sponsori, de locul din clasamentul mondial și de cât de multe prejudicii se aduc sportului în acel moment dacă aplici aceeași lege pentru toți.
Cine poate trage la răspundere ITIA, de exemplu? Există acea asociație PTPA (n.r. - Asociația Jucătorilor Profesioniști de Tenis), dar poate schimba ea lucrurile? Chiar și cu Djokovic președinte, nu prea au schimbat nimic până acum.
Cred că, la un moment dat, trebuie să existe o revoltă a tuturor jucătorilor deranjați de aceste măsuri diferite cu care se judecă aceste cazuri. Cu Djokovic în față, pentru că e nevoie de o voce puternică. La unison să ceară aplicarea regulamentelor corect și, acolo unde se poate, identic, indiferent de numele sportivei sau sportivului. Nu poți să faci alte legi pentru fiecare, nu?!
Aceste măsuri din partea ITIA vin și ca urmare a faptului că Simona a mers la TAS și a câștigat apelul? Adică le e teamă celor din forul internațional să nu mai pățească o „înfrângere” la fel de răsunătoare?
Se poate și această treabă. Acum, având precedentul Simona, sportivii din aceste situații vor merge la TAS foarte bine pregătiți, cu o armată de avocați. Ca să demoleze cazurile ITIA. Și atunci s-ar putea ca acest for să dea și el niște suspendări simbolice, ca să arate că și-au făcut treaba, dar să nu mai riște să fie întoarse pedepsele.
Dacă și Sinner și Swiatek ar fi primit suspendări mari și apoi ar fi mers la TAS și ar fi câștigat apelurile, pentru ITIA nu ar fi fost comod. Problema e că sportivii vor fi din ce în ce mai tentați să fenteze sistemul văzând când de ușor au scăpat cei doi. Și este și o problemă de imagine foarte mare ca în decurs de câteva luni, numerele 1 mondial la masculin și feminin să fie prinse pozitiv la substanțe interzise.