Cum se păstrează o legendă  Hagi e peste tot!  Reportaj GOLAZO.ro la muzeul lui Galatasaray din Istanbul +24 foto
Cupa UEFA și Supercupa Europei, cele mai importante trofee cucerite de Gică Hagi și Gică Popescu la Galatasaray Foto: Imago

Cum se păstrează o legendăHagi e peste tot! Reportaj GOLAZO.ro la muzeul lui Galatasaray din Istanbul

  • Gică Hagi e vizibil încă de când faci primii pași în muzeul lui Galatasaray de la stadionul „Rams Park”. Fotografia “Regelui” e printre cele patru imagini  esențiale ale istoriei „Cim-Bom-Bom”. 
  • Nu lipsește coperta ediției de sport a cotidianului Hurriyet din 1 august 1996, prima zi după transferul lui Hagi de la Barcelona. Semnase pe 3 ani, Barca primea 700.000 de dolari, iar Gică un salariu de 1,2 milioane pe sezon.

Muzeul lui Galatasaray nu putea fi scăpat în călătoria-blitz a echipei GOLAZO.ro la Istanbul. Era imposibil să nu descoperim aici lucruri interesante despre Gică Hagi și clubul turc.

„Hagi nu are un spațiu special în muzeu”. Dar urmele lui sunt peste tot

Când au auzit că am venit pentru Hagi, reprezentanții muzeului ne-au deschis calea. Spunându-ne totuși, parcă încercând să se scuze, că „Hagi nu are un spațiu special”.

Numele său, poza lui și urmele prezenței la Galatasaray sunt în multe locuri.

Încă de la intrare, te întâmpină o întrebare, „Cine mai are o istorie atât de glorioasă?”, cu patru imagini-simbol pentru club.

Două dintre ele, esențiale, ambele legate de perioada Hagi, 1996-2001: Fatih Terim ridicând Cupa UEFA și Hagi, cu un fular galben-roșu prins la cap, fericit cu Supercupa Europei în brațe. Marile trofee ale „leilor” cucerite în 2000.

Gică și Supercupa Europei
Gică și Supercupa Europei

Galerie foto (24 imagini)

Hagi, printre pozele emblematice ale clubului: „Cine mai are o istorie atât de glorioasă?” Fotografii: GOLAZO.ro Gică și Supercupa Europei Altă coloană în care apare fotografia decarului Bucuria Regelui în muzeul Galatei Ali Sami Yen, fondatorul lui Galatasaray, în 1905
+24 Foto
labels.photo-gallery

Aproape, o altă coloană, cu multe fotografii. Una era cu Gică, în echipamentul sezonului 2000-2001, ultimul al său, cel al Supercupei.

„Barcelona, Galatasaray, România”

După ce urci pe scara rulantă, pătrunzi în muzeul propriu-zis și acolo primul e Ali Sami Yen, fondatorul grupării, în 1905, primul său președinte (1905-1918), ulterior președintele Comitetului Olimpic Turc (1926-1931) și selecționerul care a antrenat naționala Turciei la primul său meci internațional, contra României, în 1923.

Pe panoul celor mai importanți ani ai istoriei clubului, 1996 e dedicat lui Hagi. Atunci s-a transferat de la Barcelona.

Coperta ediției de sport a cotidianului național Hurriyet, apărută pe 1 august 1996, poate fi văzută și citită. Era ziua ce a urmat prezentării la Galatasaray.

Pagina de deschidere a cotidianului Hurriyet. Hagi, jucătorul Barcelonei, tocmai semnase cu Galatasaray Pagina de deschidere a cotidianului Hurriyet. Hagi, jucătorul Barcelonei, tocmai semnase cu Galatasaray
Pagina de deschidere a cotidianului Hurriyet. Hagi, jucătorul Barcelonei, tocmai semnase cu Galatasaray

Titlul era „Hagi a semnat”. Supratitlu: „Starul român a venit ieri la Istanbul și s-a alăturat lui Galatasaray pentru următorii 3 ani”. Iar prima lui declarație era flatantă pentru „Cim-Bom-Bom”.

Am ales Galatasaray pentru că este un club mare, precum Barcelona. M-a atras și faptul că avea culorile naționalei României Gică Hagi, pe 31 iulie 1996

Hagi la Galatasaray. Suma de transfer și salariul au fost reduse

Tot Hurriyet dezvăluia atunci că transferul a întârziat două zile din cauza neînțelegerii asupra detaliilor financiare.

Inițial, Barcelona ar fi trebuit să primească 800.000 de dolari, iar Hagi un salariu anual de 1,5 milioane anual. Numai că, după negocierile la care a participat și Giovanni Becali, ambele cifre s-au redus.

Gică Hagi, după cucerirea Cupei UEFA, în 2000. Primul trofeu european al lui Galatasaray Fotografii: Imago
Gică Hagi, după cucerirea Cupei UEFA, în 2000. Primul trofeu european al lui Galatasaray Fotografii: Imago

Galerie foto (10 imagini)

Gică Hagi, după cucerirea Cupei UEFA, în 2000. Primul trofeu european al lui Galatasaray Fotografii: Imago Numărul 10 galben-roșu erau mereu cu privirea înainte. Mingea îl asculta orbește A doua lui Supercupă a Europei, după cea cucerită cu Steaua Hag, alături de Okan Buruk (dreapta) și Hasan Șaș Hagi, înaintea unui meci de Liga Campionilor (2000-2001). În stânga lui, Okan Buruk. În spatele lor, Gică Popescu
+10 Foto
labels.photo-gallery

700.000 de dolari a primit Barca pentru această afacere. Iar Hagi a fost adus de la Constanța la Istanbul cu un avion special pentru a semna.

1,2 milioane de dolari
a fost salariul anual al lui Hagi la Galatasaray. El a crescut în sezoanele ulterioare

Trofeele prețioase ale lui Hagi, în mijlocul muzeului

Anul 2000, al ambelor cupe continentale ale Galatei, a fost cel mai important în istoria roș-galbenilor. Și cupele sunt în mijlocul muzeului, într-un cub de sticlă, pe care sunt trecute echipele învingătoare.

  • 17 mai 2000, Copenhaga: 0-0, 4-1 la penaltyuri cu Arsenal. Hagi fusese eliminat în prelungiri, în minutul 94, după o altercație cu Tony Adams, căpitanul „tunarilor”. 
  • 25 august 2000, Monte Carlo: 2-1 cu Real Madrid. Hagi, schimbat de Mircea Lucescu în minutul 72. Jardel a înscris al doilea gol, cel al victoriei, în prelungiri (102). 

Chiar în fața trofeelor e un ecran pe care rulează la nesfârșit rezumatul finalei Cupei UEFA.

Tricourile finalelor, în cadre speciale

Nu departe e trecut tot traseul acelui sezon 1999-2000. Eliminarea din grupele Ligii Campionilor (locul 3 într-o serie cu Chelsea, Hertha Berlin și AC Milan) și trecerea în Cupa UEFA, câștigată după eliminarea Bolognei, a Borussiei Dortmund, a Mallorcăi și a lui Leeds. Plus finala cu Arsenal.

În două cadre speciale sunt tricourile purtate în cele mai importante partide. Cel alb, de la ultimul act al Cupei UEFA. Cel roș-galben, la Supercupa Europei.

Marile performanțe ale Galatei lui Gică Hagi. A părăsit clubul în 2001, când s-a și retras definitiv. A rămas însă în sufletul Turciei.

Ziua #Hagi60 pe GOLAZO.ro

Un comandant ucrainean spune că trupele nord-coreene de pe front atacau ca într-un film despre al Doilea Război Mondial
Un comandant ucrainean spune că trupele nord-coreene de pe front atacau ca într-un film despre al Doilea Război Mondial
Un comandant ucrainean spune că trupele nord-coreene de pe front atacau ca într-un film despre al Doilea Război Mondial
Simona Halep - retragerea noastrăCătălin Tolontan: „Odată cu ea, aici s-a terminat prezența noastră în vârful tenisului”
Opinii
04.02
Simona Halep - retragerea noastrăCătălin Tolontan: „Odată cu ea, aici s-a terminat prezența noastră în vârful tenisului
Citește mai mult
Simona Halep - retragerea noastrăCătălin Tolontan: „Odată cu ea, aici s-a terminat prezența noastră în vârful tenisului”
Penalty sau nu?  VIDEO:  Ce s-a întâmplat în faza controversată care a „dinamitat”  Dinamo - Oțelul
Superliga
04.02
Penalty sau nu?VIDEO: Ce s-a întâmplat în faza controversată care a „dinamitat” Dinamo - Oțelul
Citește mai mult
Penalty sau nu? VIDEO: Ce s-a întâmplat în faza controversată care a „dinamitat” Dinamo - Oțelul
Simona Halep s-a retras Dubla campioană de Grand Slam anunță că-și încheie cariera: „ Corpul meu nu mai duce.  Am venit să-mi iau la revedere”
Tenis
04.02
Simona Halep s-a retrasDubla campioană de Grand Slam anunță că-și încheie cariera: „Corpul meu nu mai duce. Am venit să-mi iau la revedere”
Citește mai mult
Simona Halep s-a retras Dubla campioană de Grand Slam anunță că-și încheie cariera: „ Corpul meu nu mai duce. Am venit să-mi iau la revedere”
Șumudică-show Antrenorul Rapidului, după victoria cu Unirea: „La limita infarctului.  Noroc că stau bine cu pipota ” + despre noua geacă: „Am auzit că depășesc un Logan”
Superliga
04.02
Șumudică-showAntrenorul Rapidului, după victoria cu Unirea: „La limita infarctului. Noroc că stau bine cu pipota” + despre noua geacă: „Am auzit că depășesc un Logan”
Citește mai mult
Șumudică-show Antrenorul Rapidului, după victoria cu Unirea: „La limita infarctului. Noroc că stau bine cu pipota ” + despre noua geacă: „Am auzit că depășesc un Logan”
Genunchiul Simonei Fostul antrenor al lui Halep dezvăluie  motivul retragerii româncei  din tenis: „Toate au dus la asta”
Tenis
04.02
Genunchiul SimoneiFostul antrenor al lui Halep dezvăluie motivul retragerii româncei din tenis: „Toate au dus la asta”
Citește mai mult
Genunchiul Simonei Fostul antrenor al lui Halep dezvăluie motivul retragerii româncei din tenis: „Toate au dus la asta”
Koljic la FCSB  Becali și Rotaru au bătut palma pentru bosniac, însă transferul e condiționat de o  vizită medicală atipică
Superliga
04.02
Koljic la FCSB Becali și Rotaru au bătut palma pentru bosniac, însă transferul e condiționat de o vizită medicală atipică
Citește mai mult
Koljic la FCSB Becali și Rotaru au bătut palma pentru bosniac, însă transferul e condiționat de o vizită medicală atipică
Promisiunea lui Drăgușin Mesajul românului după  cea mai gravă accidentare  din carieră: „Urmează o perioadă dificilă” + Reacția colegilor
Stranieri
04.02
Promisiunea lui DrăgușinMesajul românului după cea mai gravă accidentare din carieră: „Urmează o perioadă dificilă” + Reacția colegilor
Citește mai mult
Promisiunea lui Drăgușin Mesajul românului după cea mai gravă accidentare din carieră: „Urmează o perioadă dificilă” + Reacția colegilor
Replică pentru Gabi Szabo  Nicușor Dan: „ Mă bucură demisia . Am apreciat-o ca sportivă, ca manager i-am făcut plângere la DNA”
Alte sporturi
04.02
Replică pentru Gabi Szabo Nicușor Dan: „Mă bucură demisia. Am apreciat-o ca sportivă, ca manager i-am făcut plângere la DNA”
Citește mai mult
Replică pentru Gabi Szabo Nicușor Dan: „ Mă bucură demisia . Am apreciat-o ca sportivă, ca manager i-am făcut plângere la DNA”