- Helmuth Duckadam se implică în scandalul rentelor viagere. Mai mulți foști sportivi cer actualizarea veniturilor pe care le primesc pentru performanțele lor.
- Fostul portar susține că și jucătorii Stelei care au câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1986 merită să fie incluși pe lista celor care primesc rente.
În ultimele zile, au apărut tot mai mulți foști mari sportivi ce reclamă faptul că rentele viagere au fost „înghețate” la nivelul de calcul din decembrie 2017.
Fiecare va trimite o plângere prealabilă la ANS, fiindcă de acolo ne obligă legea să începem. Își trece fiecare câte medalii are și vom cere nu doar reactualizarea pensiilor viagere. Ci mai mult: să ni se plătească din urmă dobânzi și penalități pentru acești 7 ani în care n-am beneficiat de indexările legale! Fița Lovin, fostă campioană europeană, pentru gsp.ro
În octombrie 2017, salariul mediu brut era de 3.327 de lei, iar în iulie 2024, era cifrat la 8.580 de lei. Iar rentele viagere sunt calculate în următorul mod:
- salariul mediu brut pe economie (care a crescut cu mai bine de 2,5 ori din 2017 până în 2024)
- numărul și „strălucirea” medaliilor obținute la JO
- (doar) medalii de aur câștigate la Campionate Mondiale și Europene
Sportivii sunt deciși să meargă în instanță pentru a le fi îndeplinite cerințele.
Duckadam: „Nu s-a găsit sau nu s-a dorit găsirea unei soluții”
Helmuth Duckadam consideră că și jucătorii Stelei din 1986 ar fi meritat să fie incluși pe listele sportivilor premiați cu rente viagere.
„În ultima perioadă, se vorbește foarte mult de actualizarea pensiilor viagere. Se amintește de obținerea unor medalii după 20-30 de ani la anumite discipline.
Din păcate, după aproape 39 de ani, nu s-a găsit (sau nu s-a dorit) să se găsească o soluție pentru a-i integra si pe cei 20 de fotbaliști, dintre care au mai rămas 15, pe lângă cei 594 de sportivi cu pensie viageră, care au obținut cea mai mare performanță din istoria fotbalului românesc, câștigarea Cupei Campionilor Europeni.
Cu părere de rău, trebuie spus că nici noi, prin Emeric Ienei (fost secretar de stat în Ministerul Sportului) sau Anghel Iordănescu (fost senator), nu am făcut nimic în acest sens. Jos pălăria în fața doamnei Lipă!”, a declarat Helmuth Duckadam pe contul personal de Facebook.
Poate până la aniversarea a 40 de ani de la acea performanță, care va avea loc pe 7 mai 2026, unii dintre noi să mai apuce să se bucure și ei de o pensie viageră (chiar si neactualizată) pe care ar merita-o din plin! Helmuth Duckadam