- Elisabeta Liptă, președinta Agenției Naționale pentru Sport, a amânat întâlnirea cu marii campioni ai României care susțin că rentele viagere ar trebui să fie mărite.
- Fosta mare atletă Fița Lovin (73 de ani) spune că sportivii sunt deciși să meargă până în instanță pentru a le fi îndeplinite cerințele.
Peste 500 de sportivi, foști medaliați olimpici, mondiali sau europeni, încasează rentele viagere la nivelul de calcul din decembrie 2017.
Statul economisește aproximativ 12 milioane de euro pe an evitând să calculeze rentele la salariul mediu brut actual.
Marii campioni ai României, amânați de Elisabeta Lipă în problema rentelor viagere
Inițial, Lipă le-a propus campionilor o întâlnire luni, de la ora 12:00, la sediul forului pe care îl conduce.
Sâmbătă, fosta mare canotoare a transmis prin Daniel Stoian, directorul său de cabinet, că ședinta s-ar putea amâna pentru joi. Motivul? Programul încărcat.
Fița Lovin se numără printre liderii mișcarii prin care marii sportivi contestă înghețarea rentelor viagere. Fostă mare atletă spune că Lipă îi evită pe marii campioni ai țării.
„Nu este nimic sigur, totul a rămas că poate ne vedem joi. Nu știu de ce, dar am senzația că Elisabeta Lipă ne evită. Probabil e prea ocupată cu politica. Dar nu-i nimic, noi nu ne vom opri, indiferent dacă ne vedem să vorbim sau nu.
Și, în funcție de ce răspunsuri vom primi, la noile demersuri către ANS, acele cereri prealabile, în care solicităm să primim nu doar diferențele de bani pe ultimii 7 ani, dar și dobânzi la acele sume, rămâne cum am spus.
Suntem deciși să mergem până în instanță să le obținem dacă altfel nu se poate”, a spus Fița Lovin, citată de Gazeta Sporturilor.
Rentele viagere, înghețate la nivelul din 2017
Anul 2000 a adus o nouă lege a sportului, venită la inițiativa lui Crin Antonescu, Ministrul Sportului, și Ioan Dobrescu, secretar de stat. Aceasta era menită să recompenseze viața plină de sacrificii a sportivilor care obțineau performanțe deosebite pentru România. Așa s-a născut ideea unor pensii pe viață, rentele viagere.
Toate bune și frumoase au fost până în anul 2017, atunci când, în decembrie, aceste sume au fost „înghețate”. Iar de atunci și până acum, nu s-au mai dezghețat.
Rentele viagere sunt calculate urmând un algoritm ce ia în calcul:
- salariul mediu brut pe economie (care a crescut cu mai bine de 50% din 2017 până în 2024)
- numărul și „strălucirea” medaliilor obținute la JO
- (doar) medalii de aur câștigate la Campionate Mondiale și Europene
Cum în 2017 salariul mediu brut era de aproximativ 3.600 de lei, iar în 2024 e de 8.400 de lei, mai mulți sportivi au început să ia atitudine. Ei doresc ca sumele să fie actualizate, având în vedere inflația care a crescut în cei șapte ani scurși de la plafonarea rentelor viagere.