La nivel declarativ, Formula 1 promite sa treaca la o noua etapa a existentei: logo schimbat, imn demn de filmele cu pretentii de la Hollywood, nume noi pe grila de start. Pe circuit insa, lucrurile nu au fost
Melbourne Park Circuit
Sursa foto: Facebook/ Australian Grand Prix
Programul primei etape din 2018:
Vineri (23 martie):
Antrenamente libere 1: 03:00 (ora Romaniei)
Antrenamente libere 2: 07:00
Sambata (24 martie):
Antrenamente libere 3: 05:00
Calificari: 08:00
Duminica (25 martie):
Cursa: 08:10
Ce s-a intamplat in 2017:
1. Sebastian Vettel (Ferrari)
2. Lewis Hamilton (Mercedes)
3. Valtteri Bottas (Mercedes)
Cel mai rapid tur: Daniil Kvyat (Toro Rosso) - 1:26.711 (in turul 53)
Pole-position: Lewis Hamilton (Mercedes)
Cum arata circuitul de la Melbourne:
Sursa foto: formula1.com
Un nou logo pentru "o noua era" in Formula 1
Sursa foto: captura logos.wikia.com
Din 2018, Formula 1 se prezinta cu un nou logo, acesta marcand intrarea intr-o noua era pentru competitia-regina a sportului automobilistic, ajunsa la a 69-a editie. Noul design simbolizeaza aspectul unei masini de Formula 1 cu un "aer retro-modern", inlocuind logo-ul anterior introdus de catre Bernie Ecclestone.
Identitatea vizuala a fost creata de agentia Wieden + Kennedy London, condusa de Richard Turley, director executiv de continut si design. Repozitionarea sportului si revizuirea brandului a fost condusa de catre Ellie Norman, primul director de marketing al Formula 1.
Logo-ul reflecta forma unui automobil de Formula 1, plat, aproape de sol, sugerand viteza. Acesta are un "aer retro-modern" care se sprijina pe natura extrema si dinamica a sportului si este proiectata sa functioneze pe o varietate de platforme. Noul logo este al patrulea din istoria acestei competitii.
Noua misiune a competitiei
De asemenea, Formula 1 a dezvaluit noua misiune, avand cinci comportamente cheie: "Se bucura de curse", "Face spectacolul mai spectaculos", "Desfiinteaza granitele", "Simte gustul uleiului" si "Simte cum fierbe sangele".
Primul implica colaborarea cu echipele si Federatia Internationala de Automobilism (FIA) pentru a imbunatati cursele, al doilea are la baza construirea unor evenimente in jurul curselor, in timp ce al treilea este despre extinderea publicului si atragerea de noi fani prin tehnologia digitala. Ultimele doua fac referire la prezentarea tehnologiei intr-un mod mai convingator si la evidentierea emotiilor si rivalitatilor umane.
Imnul Formulei 1, compus de Brian Tyler
In 2018, Formula 1 vine si cu un imn nou. Tema muzicala a fost compusa de americanul Brian Tyler, cunoscut pentru muzica din filme precum Iron Man 3, Now You See Me, Avengers si Age of Ultron. Melodia este interpretata de London Philharmonic Orchestra, dirijata chiar de Brian Tyler.
Tyler, compozitor, aranjor, producator si dirijor, este unul dintre cei mai apreciati muzicieni de la Hollywood. El a recompus tema Universal Pictures la implinirea a o suta de ani de la infiintarea casei producatoare de filme.
Modificari de regulament in 2018:
-aripile "T" si "aripioarele de rechin" au fost eliminate
-introducerea sistemului de protectie "halo" pentru cockpit
-sistemele de suspensie care ar putea modifica performanta aerodinamica a monopostului pe o tura nu sunt permise
-fiecare pilot este limitat la doar 3 motoare pe sezon, spre deosebire de anul trecut, cand limita era de 4 motoare pe sezon
-simplificarea penalizarilor pe grila de start pentru inlocuirea componentelor unitatilor de propulsie
-mai multe variante de pneuri
Fara aripi "T" si "aripioare de rechin"
Sursa foto: formula1.com
Federatia Internationala de Automobilism (FIA) a interzis utilizarea "aripioarelor de rechin", acea extensie a fibrei de carbon la capacul motorului, si T-wings-urile, adica aripile in forma literei T amplasate in fata si deasupra aripii posterioare. Scopul aripii T a fost acela de a directiona mai bine fluxul de aer spre aripa principala din spate si, in unele cazuri, pentru a crea o mica forta suplimentara. Capacul motorului are inca un fel de aripa, dar nu seamana cu enormele straturi de fibre de carbon care puteau fi vazute in 2017.
Ce este sistemul de protectie Halo
Sursa foto: formula1.com
Sistemul de protectie Halo reprezinta una dintre schimbarile majore la nivel de design si forma a monopostului de Formula 1 efectuate de-a lungul timpului. Acest halo este un inel asezat fix pe mijlocul cockpitului, avand scopul de a-l proteja pe pilot in cazul unui impact.
Dispozitivul este alcatuit din titan, are o greutate de 7 kg, iar cu tot cu sistemele de prindere, greutatea totala ajunge la aproximativ 10-14 kg. Astfel, greutatea minima a monoposturilor a crescut cu 6 kg, pana la 734 kg, pentru a compensa greutatea suplimentara a sistemului de protectie.
Halo este conceput sa reziste la un impact cu un obiect de 20 de kg la o viteza de 225 km/h. James Allison, managerul tehnic al Mercedes-AMG Petronas Motorsport, a declarat ca halo-ul poate sustine greutatea unui autobuz etajat (double decker).
Mai putine motoare
In incercarea de a face unitatile de putere din F1 mai fiabile si de a reduce in continuare costurile, in acest sezon fiecare pilot este limitat la doar 3 motoare pe sezon, spre deosebire de anul trecut, cand limita era de 4 motoare pe sezon.
Astfel, fiecarui pilot i se va permite sa utilizeze pana la trei motoare cu combustie interna (ICE), trei unitati generatoare de caldura (MGU - H) si turbocompresoare (TC), doua stocuri de energie (ES) si comanda electronica (CE) si doua unitati cinetice generatoare (MGU-K).
Sursa foto: formula1.com
Regulamentul penalizarilor pe grila de start a fost modificat
Un motor mai putin pentru fiecare pilot ar putea insemna mai multe penalizari pe grila de start in 2018. Cu toate acestea, vor exista mult mai putine confuzii printre fani fata de modul in care aceste sanctiuni influenteaza ordinea de start.
In cadrul sistemului anterior, pilotii care schimbau mai multe componente ale unitatilor de propulsie erau penalizati cu mai multe pozitii pe grila, adesea depasind numarul de monoposturi aflate la start.
Astfel, forul mondial a decis ca orice pilot care primeste cel putin 15 pozitii de penalizare sa plece din spatele plutonului. Daca mai multi piloti primesc o astfel de penalizare, acestia vor fi aranjati pe grila de start in ordinea in care penalizarile au fost emise.
Mai multe variante de pneuri
Sursa foto: formula1.com
Ca si in 2017, Pirelli (furnizorul oficial de pneuri pentru F1) va pune la dispozitia echipelor cate trei compozitii de pneuri pentru teren uscat la fiecare Grand Prix. Cu toate acestea, in 2018, cele trei vor fi selectate dintr-o gama mai mare de compozitii. Pirelli extinde gama de pneuri de la 5 la 7 compozitii pentru sezonul ce urmeaza sa inceapa. Toate compozitiile sunt cu o treapta mai soft decat in 2017, facandu-le cele mai rapide pneuri din istoria F1.
O noutate in gama de pneuri este compozitia hypersoft, marcata cu roz, devenita cea mai moale dintre cele sapte specificatii. Cea mai dura compozitie se va numi superhard si va fi marcata de un perete lateral portocaliu. De asemenea, o alta noutate pentru 2018 este introducerea culorii albastre pentru compusul hard, care in trecut a folosit marcaje portocalii.
Gama de pneuri in 2018: pentru teren uscat - hypersoft (roz), ultrasoft (violet), supersoft (rosu), soft (galben), mediu (alb), hard (albastru), superhard (portocaliu) + intermediar (verde) si de ploaie (bleu).
''Grid Girls'', inlocuite de copii
Sursa foto: formula1.com
''Grid Girls'', fetele care insoteau pilotii din Formula 1 pe linia de start, vor fi inlocuite in acest sezon de copii. La randul lor, copiii sunt piloti de karting sau in alte competitii si vor fi selectati in functie de tara, dupa rezultatele lor sau indiferent de ele.
Aceasta schimbare s-a produs deoarece vechiul concept s-ar afla in contradictie cu normele sociale moderne si nu mai era adecvat pentru Formula 1 si fanii sai. In plus, organizatorii considera ca va fi o experienta deosebita pentru copii si familiile lor, dar si o motivatie extraordinara pentru a continua sa piloteze.
Unde pot fi urmarite cursele din noul sezon
Pana in acest moment, drepturile TV pentru sezonul 2018 al Formulei 1 nu au fost cumparate de nicio televiziune din Romania. Ultimele doua editii au fost transmise pe Digi Sport si Telekom Sport.
Vestea buna este ca, incepand din acest sezon, Formula 1 va transmite toate cursele in direct pe internet prin intermediul unui serviciu propriu de televiziune, denumit "F1 TV", care va fi disponibil inclusiv in Romania. Tariful este cuprins intre 6,5 si 10 euro pe luna, insa va fi posibila si plata unui abonament anual.
Noul serviciu va transmite in direct antrenamentele libere, calificarile si cursele, dar si conferintele de presa si interviurile dinaintea si de la finalul curselor. In plus, feed-ul va permite accesul la imagini care nu sunt disponibile in cadrul transmisiunilor TV, inclusiv la camerele on-board ale tuturor celor 20 de piloti in timpul fiecarei curse.
Pe langa Formula 1, noul post de televiziune va transmite curse de Formula 2, GP3 si Porsche Supercup. In cursul sezonului care urmeaza, serviciul va fi disponibil in patru limbi diferite (engleza, franceza, germana si spaniola) si va fi accesibil in 20 de tari. Initial, serviciul va putea fi accesat doar de pe calculatoare, urmand sa fie create ulterior aplicatii mobile si TV.
Componenta echipelor in sezonul 2018 al F1:
Mercedes - Lewis Hamilton (44 - numarul de pe monopost), Valtteri Bottas (77)
Scuderia Ferrari - Sebastian Vettel (5), Kimi Raikkonen (7)
RedBull Racing - Daniel Ricciardo (3), Max Verstappen (33)
Force India - Sergio Perez (11), Estaban Ocon (31)
Williams - Lance Stroll (18), Sergey Sirotkin (35)
Renault F1 Team - Nico Hulkenberg (27), Carlos Sainz (55)
Scuderia Toro Rosso - Pierre Gasly (10), Brendon Hartley (28)
Haas - Romain Grosjean (8), Kevin Magnussen (20)
McLaren - Fernando Alonso (14), Stoffel Vandoorne (2)
Sauber - Marcus Ericsson (9), Charles Leclerc (16).
Prezentarea echipelor:
Mercedes
Nume intreg: Mercedes AMG Petronas F1 Team
Sediu: Brackley, Marea Britanie
Seful echipei: Toto Wolff
Sef departament tehnic: James Allison
Şasiu: F1 W09 EQ Power+
Motor: Mercedes
Primul sezon in Formula 1: 1970
Titluri mondiale: 4
Grand Prix-uri castigate: 67
Pole-position: 80
Ferrari
Nume intreg: Scuderia Ferrari
Sediu: Maranello, Italia
Seful echipei: Maurizio Arrivabene
Sef departament tehnic: Mattia Binotto
Şasiu: SF71H
Motor: Ferrari
Debut in Formula 1: 1950
Titluri mondiale: 16
Grand Prix-uri castigate: 230
Pole-position: 206
Red Bull
Nume intreg: Aston Martin Red Bull Racing
Sediu: Milton Keynes, Marea Britanie
Seful echipei: Christian Horner
Sef departament tehnic: Pierre Wache
Şasiu: RB14
Motor: TAG Heuer
Debut in Formula 1: 1997
Titluri mondiale: 4
Grand Prix-uri castigate: 55
Pole-position: 58
Force India
Nume intreg: Sahara Force India F1 Team
Sediu: Silverstone, Marea Britanie
Seful echipei: Vijay Mallya
Sef departament tehnic: Andrew Green
Şasiu: VJM11
Motor: Mercedes
Debut in Formula 1: 1991
Titluri mondiale: 0
Grand Prix-uri castigate: 0 (un loc 2)
Pole-position: 1
Williams
Nume intreg: Williams Martini Racing
Sediu: Grove, Marea Britanie
Seful echipei: Frank Williams
Sef departament tehnic: Paddy Lowe
Şasiu: FW41
Motor: Mercedes
Debut in Formula 1: 1978
Titluri mondiale: 9
Grand Prix-uri castigate: 114
Pole-position: 128
Renault
Nume intreg: Renault Sport Formula One Team
Sediu: Enstone, Marea Britanie
Sef echipa: Cyril Abiteboul
Sef departament tehnic: Bob Bell
Şasiu: R.S.18
Motor: Renault
Debut in Formula 1: 1986
Titluri mondiale: 2
Grand Prix-uri castigate: 20
Pole-position: 20
Toro Rosso
Nume intreg: Red Bull Toro Rosso Honda
Sediu: Faenza, Italia
Seful echipei: Franz Tost
Sef departament tehnic: James Key
Şasiu: STR13
Motor: Honda
Debut in Formula 1: 1985
Titluri mondiale: 0
Grand Prix-uri castigate: 1
Pole-position: 1
Haas
Nume intreg: Haas F1 Team
Sediu: Kannapolis, SUA
Seful echipei: Guenther Steiner
Sef departament tehnic: Rob Taylor
Şasiu: VF-18
Motor: Ferrari
Debut in Formula 1: 2016
Titluri mondiale: 0
Grand Prix-uri castigat: 0 (un loc 5)
Pole-position: 0
McLaren
Nume intreg: McLaren F1 Team
Sediu: Woking, Marea Britanie
Seful echipei: Eric Boullier
Sef departament tehnic: Tim Goss
Şasiu: MCL33
Motor: Renault
Debut in Formula 1: 1966
Titluri mondiale: 8
Grand Prix-uri castigate: 182
Pole-position: 155
Sauber
Nume complet: Alfa Romeo Sauber F1 Team
Sediu: Hinwil, Elvetia
Seful echipei: Frederic Vasseur
Sef departament tehnic: Jorg Zander
Şasiu: C37
Motor: Ferrari
Debut in Formula 1: 1993
Titluri mondiale: 0
Grand Prix-uri castigate: 1
Pole-position: 1
Prezentarea detaliata a pilotilor:
Lewis Hamilton (Marea Britanie) - Mercedes
Data nasterii: 7 ianuarie 1985, la Stevenage (Anglia)
Debut F1: 2007
Curse: 208
Pole positions: 72
Victorii: 62.
Locuri pe podium: 117
Puncte acumulate: 2610
Victorii/ podiumuri in 2017: 9/13.
Cel mai bun loc in 2017: 1 (China, Spania, Canada, Marea Britanie, Belgia, Italia, Singapore, Japonia, SUA)
Clasamentul final al pilotilor: locul 1 (2008, 2014, 2015, 2017), 2 (2007, 2016), 4 (2010, 2012, 2013), 5 (2009, 2011)
Valtteri Bottas (Finlanda) - Mercedes
Data nasterii: 28 august 1989, la Nastola (Finlanda)
Debut F1: 2013
Curse: 98
Pole positions: 4
Victorii: 3
Locuri pe podium: 22
Puncte acumulate: 716
Victorii/ podiumuri in 2017: 3/13
Cel mai bun loc in 2017: 1 (Rusia, Austria, Abu Dhabi)
Clasamentul final al pilotilor: locul 3 (2017), 4 (2014), 5 (2015), 8 (2016), 17 (2013)
Sebastian Vettel (Germania) - Ferrari
Data nasterii: 3 iulie 1987, la Heppenheim (Germania)
Debut F1: 2007
Curse: 199
Pole positions: 50
Victorii: 47
Locuri pe podium: 99
Puncte acumulate: 2425
Victorii/ podiumuri in 2017: 5/13
Cel mai bun loc in 2017: 1 (Australia, Bahrain, Monaco, Ungaria, Brazilia)
Clasamentul final al pilotilor: locul 1 (2010, 2011, 2012, 2013), 2 (2009, 2017), 3 (2015), 4 (2016), 5 (2014), 8 (2008), 14 (2007)
Kimi Raikkonen (Finlanda) - Ferrari
Data nasterii: 17 octombrie 1979, la Espoo (Finlanda)
Debut F1: 2001
Curse: 273
Pole positions: 17
Victorii: 20
Locuri pe podium: 91
Puncte acumulate: 1565
Victorii/ podiumuri in 2017: 0/7
Cel mai bun loc in 2017: 2 (Monaco)
Clasamentul final al pilotilor: 1 (2007), 2 (2003, 2005), 3 (2008, 2012), 4 (2015, 2017), 5 (2006, 2013), 6 (2002, 2009, 2016), 7 (2004), 10 (2001), 12 (2014)
Daniel Ricciardo (Australia) - Red Bull Racing
Data nasterii: 1 iulie 1989, in Perth (Australia)
Debut F1: 2011
Curse: 129
Pole positions: 1
Victorii: 5
Locuri pe podium: 27
Puncte acumulate: 816
Victorii/ podiumuri in 2017: 1/8
Cel mai bun loc in 2017: 1 (Azerbaidjan)
Clasamentul final al pilotilor: locul 3 (2014, 2016), 5 (2017), 8 (2015), 14 (2013), 18 (2012), 27 (2011)
Max Verstappen (Olanda) - Red Bull Racing
Data nasterii: 30 septembrie 1997, la Hasselt (Belgia)
Debut F1: 2015
Curse: 60
Pole positions: 0
Victorii: 3
Locuri pe podium: 11
Puncte acumulate: 421
Victorii/ podiumuri in 2017: 2/4
Cel mai bun loc in 2017: 1 (Malaezia, Mexic)
Clasamentul final al pilotilor: locul 5 (2016), 6 (2017), 12 (2015)
Sergio Perez (Mexic) - Force India
Data nasterii: 26 ianuarie 1990,in Guadalajara (Mexic)
Debut F1: 2011
Curse: 136
Pole positions: 0
Victorii: 0
Locuri pe podium: 7
Puncte acumulate: 467
Victorii/ podiumuri in 2017: 0/0
Cel mai bun loc in 2017: 4 (Spania)
Clasamentul final al pilotilor: locul 7 (2016, 2017), 9 (2015), 10 (2012, 2014), 11 (2013), 16 (2011)
Esteban Ocon (Franta) - Force India
Data nasterii: 17 septembrie 1996, la Évreux (Normandia)
Debut F1: 2016
Curse: 29
Pole positions: 0
Victorii: 0
Locuri pe podium: 0
Puncte acumulate: 87
Victorii/ podiumuri in 2017: 0/0
Cel mai bun loc in 2017: 5 (Spania, Mexic)
Clasamentul final al pilotilor: locul 8 (2017), 23 (2016)
Lance Stroll (Canada) - Williams
Data nasterii: 29 octombrie 1998, la Montreal (Canada)
Debut F1: 2017
Curse: 20
Pole positions: 0
Victorii: 0
Locuri pe podium: 1
Puncte acumulate: 40
Victorii/ podiumuri in 2017: 0/1
Cel mai bun loc in 2017: 3 (Azerbaidjan)
Clasamentul final al pilotilor: locul 12 (2017)
Sergey Sirotkin (Rusia) - Williams
Data nasterii: 25 august 1995, la Moscova (Rusia)
Debut F1: va debuta in Australia (25 martie 2018)
Nico Hulkenberg (Germania) - Renault
Data nasterii: 19 august 1987, la Emmerich am Rhein (Germania)
Debut F1: 2010
Curse: 137
Pole positions: 1
Victorii: 0
Locuri pe podium: 0
Puncte acumulate: 405
Victorii/ podiumuri in 2017: 0/0
Cel mai bun loc in 2017: 6
Clasamentul final al pilotilor: locul 9 (2014, 2016), 10 (2013, 2015, 2017), 11 (2012), 14 (2010)
Carlos Sainz (Spania) - Renault
Data nasterii: 1 septembrie 1994, la Madrid (Spania)
Debut F1: 2015
Curse: 60
Pole positions: 0
Victorii: 0
Locuri pe podium: 0
Puncte acumulate: 118
Victorii/ podiumuri in 2017: 0/0
Cel mai bun loc in 2017: 4 (Singapore)
Clasamentul final al pilotilor: locul 9 (2017), 12 (2016), 15 (2015)
Pierre Gasly (Franta) - Toro Rosso
Data nasterii: 7 februarie 1996, la Rouen (Franta)
Debut F1: 2017
Curse: 5
Pole positions: 0
Victorii: 0
Locuri pe podium: 0
Puncte acumulate: 0
Victorii/ podiumuri in 2017: 0/0
Cel mai bun loc in 2017: 12 (Brazilia)
Clasamentul final al pilotilor: locul 21 (2017)
Brendon Hartley (Noua Zeelanda) - Toro Rosso
Data nasterii: 10 noiembrie 1989, Palmerston North (Noua Zeelanda)
Debut F1: 2017
Curse: 4
Pole positions: 0
Victorii: 0
Locuri pe podium: 0
Puncte acumulate: 0
Victorii/ podiumuri in 2017: 0/0
Cel mai bun loc in 2017: 13 (SUA)
Clasamentul final al pilotilor: locul 23 (2017)
Romain Grosjean (Franta) - Haas
Data nasterii:
Debut F1: 2009
Curse: 124
Pole positions: 0
Victorii: 0
Locuri pe podium: 10
Puncte acumulate: 344
Victorii/ podiumuri in 2017: 0/0
Cel mai bun loc in 2017: 6 (Austria)
Clasamentul final al pilotilor: locul 7 (2013), 8 (2012), 11 (2015), 13 (2016, 2017), 14 (2014), 23 (2009)
Kevin Magnussen (Danemarca) - Hass
Data nasterii: 5 octombrie 1992, la Roskilde (Danemarca)
Debut F1: 2014
Curse: 61
Pole positions: 0
Victorii: 0
Locuri pe podium: 1
Puncte acumulate: 81
Victorii/ podiumuri in 2017: 0/0
Cel mai bun loc in 2017: 7 (Azerbaidjan)
Clasamentul final al pilotilor: locul 11 (2014), 14 (2017), 16 (2016)
Fernando Alonso (Spania) - McLaren
Data nasterii: 29 iulie 1981, la Oviedo (Spania)
Debut F1: 2001
Curse: 293
Pole positions: 22
Victorii: 32
Locuri pe podium: 97
Puncte acumulate: 1849
Victorii/ podiumuri in 2017: 0/0
Cel mai bun loc in 2017: 6 (Ungaria)
Clasamentul final al pilotilor: locul 1 (2005, 2006), 2 (2010, 2012, 2013), 3 (2007), 4 (2004, 2011), 5 (2008), 6 (2003, 2014), 9 (2009), 10 (2016), 15 (2017), 17 (2015), 23 (2001)
Stoffel Vandoorne (Belgia) - McLaren
Data nasterii: 26 martie 1992, la Kortrijk (Belgia)
Debut F1: 2016
Curse: 21
Pole positions: 0
Victorii: 0
Locuri pe podium: 0
Puncte acumulate: 14
Victorii/ podiumuri in 2017: 0/0
Cel mai bun loc in 2017: 7 (Singapore, Malaezia)
Clasamentul final al pilotilor: 16 (2017), 20 (2016)
Marcus Ericsson (Suedia) - Sauber
Data nasterii: 2 septembrie 1990, la Kumla (Suedia)
Debut F1: 2009
Curse: 76
Pole positions: 0
Victorii: 0
Locuri pe podium: 0
Puncte acumulate: 9
Victorii/ podiumuri in 2017: 0/0
Cel mai bun loc in 2017: 11 (Spania, Azerbaidjan)
Clasamentul final al pilotilor: locul 18 (2015), 19 (2014), 20 (2017), 22 (2016)
Charles Leclerc (Monaco) - Sauber
Data nasterii: 16 octombrie 1997, la Monte Carlo (Monaco)
Debut F1: va debuta in Australia (25 martie 2018)
Calendarul Campionatului Mondial de Formula 1, editia 2018:
Marele Premiu al Australiei - "Melbourne Grand Prix Circuit" - 25 martie
Marele Premiu al Bahrainului - "Bahrain International Circuit, Sakhir" - 8 aprilie
Marele Premiu al Chinei - "Shanghai International Circuit" - 15 aprilie
Marele Premiu al Azerbaidjanului - "Baku Circuit" - 29 aprilie
Marele Premiu al Spaniei - "Circuit de Barcelona" - 13 mai
Marele Premiu al Principatului Monaco - "Circuit de Monaco, Monte Carlo" - 27 mai
Marele Premiu al Canadei - "Circuit Gilles Villeneuve" - 10 iunie
Marele Premiu al Frantei - "Circuit Paul-Ricard, Castellet" - 24 iunie
Marele Premiu al Austriei - "RedBull Ring" - 1 iulie
Marele Premiu al Marii Britanii - "Silverstone Circuit" - 8 iulie
Marele Premiu al Germaniei - "Hockenheimring" - 22 iulie
Marele Premiu al Ungariei - "Hungaroring" - 29 iulie
Marele Premiu al Belgiei - "Circuit de Spa-Francorchamps" - 26 august
Marele Premiu al Italiei - "Monza" - 2 septembrie
Marele Premiu al statului Singapore - "Marina Bay" - 16 septembrie
Marele Premiu al Rusiei - "Sochi Autodrom" - 30 septembrie
Marele Premiu al Japoniei - "Suzuka" - 7 octombrie
Marele Premiu al SUA - "Circuit of the Americas, Austin" - 21 octombrie
Marele Premiu al Mexicului - "Autodromo Hermanos Rodriguez" - 28 octombrie
Marele Premiu al Braziliei - "Autodromo Jose Carlos Pace" - 11 noiembrie
Marele Premiu din Abu Dhabi - "Yas Marina Circuit" - 25 noiembrie.
Prezentarea celor 21 de circuite:
Melbourne Grand Prix Circuit (Australia)
Primul Grand Prix organizat: 1996
Lungimea circuitului: 5.303 km
Lungimea cursei: 307.574 km
Record pe tura (in cursa): 1:24.125 (M. Schumacher 2004)
Castigator 2017: Vettel (Ferrari)
Pole-position 2017: Hamilton (Mercedes)
Bahrain International Circuit, Sakhir (Bahrain)
Primul Grand Prix organizat: 2004
Lungimea circuitului: 5.412 km
Lungimea cursei: 308.238 km
Record pe tura (in cursa): 1:31.447 (De la Rosa 2005)
Castigator 2017: Vettel (Ferrari)
Pole-position 2017: Bottas (Mercedes)
Shanghai International Circuit (China)
Primul Grand Prix organizat: 2004
Lungimea circuitului: 5.451 km
Lungimea cursei: 305.066 km
Record pe tura (in cursa): 1:32.238 (M. Schumacher 2004)
Castigator si pole-position 2017: Hamilton (Mercedes)
Baku Circuit (Azerbaidjan)
Primul Grand Prix organizat: 2016
Lungimea circuitului: 6.003 km
Lungimea cursei: 306.049 km
Record pe tura (in cursa): 1:43.441 (Vettel 2017)
Castigator 2017: Ricciardo (Red Bull)
Pole-position 2017: Hamilton (Mercedes)
Circuit de Barcelona (Spania)
Primul Grand Prix organizat: 1991
Lungimea circuitului: 4,655 km
Lungimea cursei: 307.104 km
Record pe tura (in cursa): 1:21.670 (Räikkönen 2008)
Castigator si pole-position 2017: Hamilton (Mercedes)
Circuit de Monaco, Monte Carlo (Monaco)
Primul Grand Prix organizat: 1950
Lungimea circuitului: 3,337 km
Lungimea cursei: 260.286 km
Record pe tura (in cursa): 1:14.820 (Pérez 2017)
Castigator 2017: Vettel (Ferrari)
Pole-position 2017: Räikkönen (Ferrari)
Circuit Gilles Villeneuve (Canada)
Primul Grand Prix organizat: 1978
Lungimea circuitului: 4.361 km
Lungimea cursei: 305.27 km
Record pe tura (in cursa): 1:13.622 (Barrichello 2004)
Castigator si pole-position 2017: Hamilton (Mercedes)
Circuit Paul-Ricard, Castellet (Franta)
Primul Grand Prix organizat: 1971
Lungimea circuitului: 5.861 km
Red Bull Ring (Austria)
Primul Grand Prix organizat: 1970
Lungimea circuitului: 4.318 km
Lungimea cursei: 306.452 km
Record pe tura (in cursa): 1:07.411 (Hamilton 2017)
Castigator si pole-position 2017: Bottas (Mercedes)
Silverstone Circuit (Marea Britanie)
Primul Grand Prix organizat: 1950
Lungimea circuitului: 5.891 km
Lungimea cursei: 306.198 km
Record pe tura (in cursa): 1:30.621 (Hamilton 2017)
Castigator si pole-position 2017: Hamilton (Mercedes)
Hockenheimring (Germania)
Primul Grand Prix organizat: 1970
Lungimea circuitului: 4.574 km
Lungimea cursei: 306.458 km
Record pe tura (in cursa): 1:13.780 (Räikkönen 2004)
Castigator 2016: Hamilton (Mercedes)
Pole-position 2016: Rosberg (Mercedes)
Hungaroring (Ungaria)
Primul Grand Prix organizat: 1986
Lungimea circuitului: 4.381 km
Lungimea cursei: 306.63 km
Record pe tura (in cursa): 1:19.071 (M. Schumacher 2004)
Castigator si pole-position 2017: Vettel (Ferrari)
Circuit de Spa-Francorchamps (Belgia)
Primul Grand Prix organizat: 1950
Lungimea circuitului: 7.004 km
Lungimea cursei: 308.052 km
Record pe tura (in cursa): 1:46.577 (Vettel 2017)
Castigator si pole-position 2017: Hamilton (Mercedes)
Monza (Italia)
Primul Grand Prix organizat: 1950
Lungimea circuitului: 5.793 km
Lungimea cursei: 306.72 km
Record pe tura (in cursa): 1:21.046 (Barrichello 2004)
Castigator si pole-position 2017: Hamilton (Mercedes)
Marina Bay (Singapore)
Primul Grand Prix organizat: 2008
Lungimea circuitului: 5.065 km
Lungimea cursei: 308.828 km
Record pe tura (in cursa): 1:45.008 (Hamilton 2017)
Castigator 2017: Hamilton (Mercedes)
Pole-position 2017: Vettel (Ferrari)
Sochi Autodrom (Rusia)
Primul Grand Prix organizat: 2014
Lungimea circuitului: 5.848 km
Lungimea cursei: 309.745 km
Record pe tura (in cursa): 1:36.844 (Räikkönen 2017)
Castigator 2017: Bottas (Mercedes)
Pole-position 2017: Vettel (Ferrari)
Suzuka (Japonia)
Primul Grand Prix organizat: 1987
Lungimea circuitului: 5.807 km
Lungimea cursei: 307.471 km
Record pe tura (in cursa): 1:31.540 (Räikkönen 2005)
Castigator si pole-position 2017: Hamilton (Mercedes)
Circuit of the Americas, Austin (SUA)
Primul Grand Prix organizat: 2012
Lungimea circuitului: 5.513 km
Lungimea cursei: 308.405 km
Record pe tura (in cursa): 1:37.766 (Vettel 2017)
Castigator si pole-position 2017: Hamilton (Mercedes)
Autodromo Hermanos Rodriguez (Mexic)
Primul Grand Prix organizat: 1963
Lungimea circuitului: 4.304 km
Lungimea cursei: 305.354 km
Record pe tura (in cursa): 1:18.785 (Vettel 2017)
Castigator 2017: Verstappen (Red Bull)
Pole-position 2017: Vettel (Ferrari)
Autodromo Jose Carlos Pace (Brazilia)
Primul Grand Prix organizat: 1973
Lungimea cursei: 4.309 km
Lungimea cursei: 305.909 km
Record pe tura (in cursa): 1:11.044 (Verstappen 2017)
Castigator 2017: Vettel (Ferrari)
Pole-position 2017: Bottas (Mercedes)
Yas Marina Circuit (Abu Dhabi)
Primul Grand Prix organizat: 2009
Lungimea circuitului: 5.554 km
Lungimea cursei: 305.355 km
Record pe tura (in cursa): 1:40.279 (Vettel 2009)
Castigator si pole-position 2017: Bottas (Mercedes)
Top 10 cei mai titrati piloti in Formula 1:
7 titluri: Michael Schumacher (GER) - 1994 (Benetton-Ford), 1995 (Benetton-Renault), 2000, 2001, 2002, 2003 si 2004 (Ferrari)
5 titluri: Juan Manuel Fangio (ARG, 1911–1995) - 1951 (Alfa Romeo), 1954 (Maserati/Mercedes-Benz), 1955 (Mercedes-Benz), 1956 (Ferrari) si 1957 (Maserati)
4 titluri:
Lewis Hamilton (GBR) - 2008 (McLaren-Mercedes), 2014, 2015 si 2017 (Mercedes)
Sebastian Vettel (GER) - 2010, 2011, 2012, 2013 (Red Bull-Renault)
Alain Prost (FRA) - 1985, 1986 (McLaren-Tag Porsche), 1989 (McLaren-Honda) si 1993 (Williams-Renault)
3 titluri:
Ayrton Senna (BRA, 1960–1994) - 1988, 1990 si 1991 (McLaren-Honda)
Nelson Piquet (BRA) - 1981 (Brabham-Ford), 1983 (Brabham-BMW) si 1987 (Williams-Honda)
Niki Lauda (AUT) - 1975, 1977 (Ferrari) si 1984 (McLaren-Tag Porsche)
Jackie Stewart (GBR) - 1969 (Matra-Ford), 1971 si 1973 (Tyrrell-Ford)
Jack Brabham (AUS, 1926–2014) - 1959, 1960 (Cooper-Climax) si 1966 (Brabham-repco)
Ultimii castigatori:
Piloti:
2017: Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
2016: Nico Rosberg (GER/Mercedes)
2015: Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
2014: Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
2013: Sebastian Vettel (GER/Red Bull-Renault)
2012: Sebastian Vettel (GER/Red Bull-Renault)
2011: Sebastian Vettel (GER/Red Bull-Renault)
2010: Sebastian Vettel (GER/Red Bull-Renault)
2009: Jenson Button (GBR/Brawn GP)
2008: Lewis Hamilton (GBR/McLaren-Mercedes)
Constructori:
2017: Mercedes-AMG (Lewis Hamilton si Valtteri Bottas)
2016: Mercedes-AMG (Lewis Hamilton si Nico Rosberg)
2015: Mercedes-AMG (Lewis Hamilton si Nico Rosberg)
2014: Mercedes-AMG (Lewis Hamilton si Nico Rosberg)
2013: Red Bull Racing (Sebastian Vettel si Mark Webber), motor Renault
2012: Red Bull Racing (Sebastian Vettel si Mark Webber), motor Renault
2011: Red Bull Racing (Sebastian Vettel si Mark Webber), motor Renault
2010: Red Bull Racing (Sebastian Vettel si Mark Webber), motor Renault
2009: Brawn GP (Jenson Button si Rubens Barrichello), motor Mercedes
2008: Ferrari (Kimi Raikkonen si Felipe Massa)
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro