- Înotul în apele Senei este extrem de periculos pentru sănătate, situație care explică problemele pe care le-au avut unii dintre sportivii de la Jocurile Olimpice, acuză un reputat profesor elen.
„Avem un focar de probleme de sănătate publică la Jocurile Olimpice”, a subliniat Panagiotis Halvatsiotis, profesor de patologie la Universitatea Națională și Capodistriană din Atena, cea mai veche și prestigioasă universitate din Grecia.
Declarațiile au fost făcute într-un interviu acordat pentru Ta Nea, cel mai mare ziar din Grecia, după ce Comitetul Olimpic Belgian (COIB) a decis că echipa sa să nu participe la ștafeta mixtă de triatlon, care a avut loc luni.
Această decizie a fost luată din cauza retragerii triatlonistei belgiene Claire Michel, care s-a îmbolnăvit după ce a înotat în Sena miercurea trecută, în cadrul probei individuale.
Presa belgiană a relatat că, după cinci zile în care s-a simțit rău, triatlonista a fost internată duminică în spital cu o infecție cu E. coli.
Anterior, organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris au anulat antrenamentele probei de triatlon care urmau să aibă loc duminică, 28 iulie, cu doar 3 zile înainte ca Michel să se îmbolnăvească după ce a înotat în Sena.
Decizia a fost luată după ce testele au indicat un nivel scăzut al calității apei, iar Federația Mondială de Triatlon a anunțat ca „nu oferă suficiente garanții pentru desfășurarea probei de înot”.
Sportivul elvețian Adrien Briffod s-a retras la rândul său din proba pentru ștafeta mixtă de la triatlon, după ce a acuzat dureri stomacale.
Însă Echipa Olimpică a Elveției a declarat că nu poate stabili cu certitudine dacă problemele de sănătate ale lui Briffod au fost cauzate de înotul în Sena, astfel că a decis să participe la ștafetă, înlocuindu-l pe Brifford cu un alt sportiv.
Profesorul Halvatsiotis dă un verdict tranșant privind calitatea apei din Sena
În interviul acordat pentru sursa citată, profesorul elen a amintit de faptul că îngrijorările legate de calitatea apei Senei au fost un subiect major de discuție și înaintea Jocurilor Olimpice de la Paris, deoarece în fluviu au fost deversate timp de un secol apele menajere produse de capitala franceză.
„Înotul în Sena a fost interzis timp de o sută de ani, deoarece era un mediu toxic”, a subliniat el.
Profesorul de la universitatea din Atena argumentează că, în ciuda investițiilor de 1,5 miliarde de euro făcute de Franța din 2015 pentru îmbunătățirea calității apei Senei, înotul în fluviu rămâne „extrem de periculos pentru sănătatea publică”.
„Sena este un râu cu un debit constant și chiar și o singură rundă de precipitații poate aduce apă de canalizare care nu era acolo”, făcându-l impropriu pentru desfășurarea oricărei competiții, argumentează acesta.
„Avem un accent pe probleme de sănătate publică. Ca orice râu dintr-un oraș mare [Sena] poartă și bacterii, precum bacterii coliforme, sau diverse virusuri, paraziți, dar aduce și din zonele pe care le drenează insecticide, îngrășăminte, derivate farmaceutice, nitrați, fosfați, materiale plastice, poate chiar radioactive, precum și ape menajere din canalizări”, își continuă explicațiile profesorul.
Expertul acuză că măsurătorile privind calitatea apei Senei nu sunt complete
Profesorul Halvatsiotis susține că autoritățile franceze și cele internaționale responsabile de organizarea Jocurilor Olimpice se mulțumesc să măsoare zilnic nivelul de bacterii coliforme, precum E.coli, în apa Senei.
Amânarea ocazională a probelor sau antrenamentelor, cum s-a întâmplat pentru cele programate pe 28 iulie pentru triatlon, este decisă când nivelul de bacterii din apă crește brusc.
Halvatsiotis susține însă că sănătatea celor care înoată în Sena nu poate fi garantată luând în considerare doar nivelul de patogeni din apă.
„Există o serie de alte substanțe toxice și produse reziduale din zonele pe care le drenează râul, care pot fi periculoase pentru reacții cutanate, pentru alergii”, subliniază el, avertizând asupra problemelor de sănătate care pot apărea în viitor din cauza înotului în ape toxice.