O serie de evenimente importante au marcat saptamana 08/08/08
- Moartea lui Alexandre Soljenitzin (care nu mai are nevoie de prezentari) si a lui Andrea Pininfarina – nepotul lui Batista Pininfarina, intemeietorul firmei de design de masini sinonima cu luxul si viteza oferita de industria italiana de profil.
- invazia Osetiei – nu fara motiv sa pare – si declansarea razboiului intre Rusia si Georgia.
- chestiunea descoperirii scrisorii faslificate de catre CIA in legatura cu armele de distrugere in masa si declansarea razboiului din Iraq – aproape neperceputa in Romania.
- executia in Texas unui cetatean mexican condamnat la moarte pe teritoriul american in 1993, caruia nu i s-a dat acces la asistenta consulara – o incalcare flagranta a drepturilor omului si a regulilor justitiei internationale – eveniment la fel de necomentat in Romania caci, nu-i asa, americanii nu pot gresi.
- conferinta oamenilor de stiinta privitoare la restabilirea definitiei vietii si a discutarii eticii obtinerii ei in laborator.
Toate acestea s-au zarit mai mult sau mai putin clar, as zice mai degraba estompat de smog-ul deschiderii Jocurilor Olimpice de la Beijing. Atentia a fost indreptata spre acest eveniment a carui desfasurare a fost mult comentata si in Romania, si care a adus aminte multora de perioada comunist-totalitara de la noi. Aceasta paralela este corecta doar la suprafata, caci modul de organizare socio-politic al Chinei este diferit de cel al Romaniei pre- 89, si chiar si fata de cel al Chinei dinainte de acea data. Efectul Smog-ului acestei deschiderii este insa pe cat se poate de real, pe atat de putin evident pentru cei mai multi.
Pe de-o parte avem smog-ul de stiri care a tulburat vederea si respiratia comentariilor in ceea ce priveste evenimentele enumerate mai sus. Poate cea mai interesanta omisiune in comentarii este faptul ca moartea lui Soljenitin ar trebui sa marcheze si pentru cei care “se lasa greu convinsi” sfarsitul erei dihotomiei bun/rau pe linia de demarcatie stanga/dreapta, comunism/capitalism. Dar, cum spune o vorba romaneasca, unii stiu ce vad, altii vad ce stiu.
Pe de alta parte, smog-ul cauzat de arderile de combustibili fosili (carbune si gaze) produs de China nu afecteaza numai Jocurile Olimpice. In fapt guvernul chinez a suspendat activitatea a 200 de fabrici in vecinatatea Beijing-ului pe durata Jocurilor. Insa acestea dureaza doar o saptamana. In 2004 un studiu realizat de Daniel Jacob, profesor de studii atmosferice la Harvard, a relevat efectul pe care industrializarea Chinei il are asupra incalzirii globale.
Doi ani mai tarziu, in 2006, un nor poluant provenit din China a traversat Oceanul Pacific si s-a “stabilit” in primul obstacol natural – Muntii Sierra Nevada – fiind apoi “spalat” de ploaie in Lacul Tahoe. Continutul in mercur al unor lacuri din zona este atat de ridicat incat pestii din ele sunt nerecomandabili. Jumatate din acest mercur vine din China.
Un alt efect al smog-ului este revitalizarea oraselor din zonele carbonifere din “centura de carbune” a Statelor Unite sau a Canadei. In acelasi timp orasele din zona constructoare de masini (Detroit, Michigan) mor incet, in mare parte pentru ca rata Euro-Dolar este defavorabila exportului pentru SUA. Delocalizarea industriei este mai avantajoasa…
Avantul economic al Chinei (si nu numai al ei) are ramificatii complexe: carbunele scos din pamantul american se intoarce sub forma de nori de poluare vizibili din satelit. Orase mor, industrii se delocalizeaza (ajungand pana in Romania) in timp ce altele renasc. Lideri europeni se repozitioneaza strategic in ceea ce priveste retorica “drepturilor omului”. Iar in Romania smog-ul comunismului trecut nu da semne sa se spele pentru a clarifica putin atmosfera...
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro