Alpinistul român Horia Colibăşanu şi camarazii săi, Marius Gane - sportiv român de performanţă şi alpinist de mare altitudine şi Peter Hámor - alpinistul slovac care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya, au fost surprinşi de o avalanşă pe Dhaulagiri, în Himalaya, ei fiind nevoiţi să taie cortul în care se aflau pentru a se salva. Cei trei alpinişti se vor întoarce în tabăra de bază, unde vor decide dacă vor mai continua ascensiunea spre vârf.
"Avem veşti din expediţie şi din păcate nu sunt cele pe care le aşteptam cu toţi. Noaptea trecută, la 6.800 de metri altitudine pe Dhaulagiri, o avalanşă a venit peste cortul în care se aflau cei trei alpinişti şi i-a îngropat în zăpadă. Au fost nevoiţi să taie cortul cu briceagul pentru a ieşi.
Peter şi Horia au ieşit primii. Marius a mai întârziat pentru că nu şi-a găsit imediat bocancii în cortul surpat sub zăpadă. Din fericire, au reuşit să îşi găsească adăpost într-o grotă pentru restul nopţii şi să ajungă în siguranţă în Tabăra 1.
Horia a transmis de acolo că toţi trei sunt teferi, dar trebuie să coboare în Tabăra de Bază. În funcţie de vreme şi de celelalte condiţii vor hotărî în zilele următoare dacă reiau ascensiunea”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a alpinistului Horia Colibăşanu.
Alpinistul Horia Colibăşanu a anunţat, în 18 martie, că începe călătoria spre Nepal, Himalaya, unde plănuieşte să continue proiectul ambiţios început în 2019, şi anume deschiderea unei rute noi spre vârful Dhaulagiri, de 8.167 metri.
Colibăşanu este primul sportiv de performanţă din România care s-a vaccinat împotriva COVID-19, acest lucru fiind posibil şi datorită ocupaţiei sale principale, aceea de medic stomatolog.
Din echipa expediţiei pe Dhaulagiri fac parte trei alpinişti cu experienţă: Horia Colibăşanu, care are în palmares opt vârfuri de peste 8.000 de metri, Marius Gane - sportiv român de performanţă şi alpinist de mare altitudine, Peter Hámor - alpinistul slovac care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya.
Cei trei sportivi urmau să aibă o ascensiune fără oxigen şi fără ajutorul şerpaşilor.
Horia Colibăşanu este sportiv de performanţă, alpinist de mare altitudine, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe 8 din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume. Rezultatele sale sportive au fost apreciate şi de preşedintele Klaus Iohannis, care i-a acordat lui Horia Colibăşanu în iunie 2017 cea mai importantă distincţie pe care o poate acorda preşedintele: Ordinului Naţional “Steaua României”, în grad de Cavaler.
Munţii pe care a urcat până acum Colibăşanu sunt: K2 (8.611 m), Manaslu (8.163 m), Dhaulagiri (8.167 m), Shishapangma (8.027 m), Annapurna (8.091 m), Makalu (8.463 m), Lhotse (8.516 m), Everest (8.848 m).
Horia Colibăşanu a participat la 22 de expediţii internaţionale de-a lungul carierei sale, făcând echipă cu parteneri din diferite ţări, cum ar fi Slovacia, Rusia, Spania şi Polonia.
Cariera sa sportivă, dar şi cea medicală, sunt surprinse în documentarul "Superhombre", lansat în 2020 şi premiat în cadrul mai multor festivaluri de film, transmite News.ro.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro