Ediția cu numărul 21 a Campionatului Mondial de fotbal s-a încheiat cu una dintre cele mai spectaculoase finale și prima în care s-a folosit arbitrajul video. Franța este campioană mondială pentru a doua oară în istorie, după o victorie superbă în fața Croației, scor 4-2. Croații au dominat începutul partidei de pe stadionul Luzhniki din Moscova, însă deschiderea scorului le-a aparținut elevilor lui Deschamps. Mandzukic (18') a deviat mingea în propria poartă, după o lovitură liberă executată de Griezmann. După numai 10 minute, trupa lui Zlatko Dalic a egalat prin șutul superb al lui Perisic (28'), însă a mai primit o lovitură până la pauză. Același Griezmann (38') a înscris de la punctul cu var, după ce arbitrul a apelat la tehnologia video. "Les Bleus" au făcut spectacol în repriză secundă, Pogba (59') și Mbappe (65') ducând scorul la 4-1. Mandzukic (69') a redus din diferența după o gafă incredibilă a lui Lloris, dar tabela a rămas încremenită până la fluierul de final.
Rezumatul finalei dintre Franța și Croația.
- Francezul Antoine Griezmann a fost declarat jucătorul finalei Cupei Mondiale 2018.
- Didier Deschamps a devenit al treilea selecţioner din istorie care a câştigat titlul mondial atât ca antrenor cât şi ca jucător, după Mario Zagallo şi Franz Beckenbauer.
- Franţa a devenit a doua cea mai tânără echipă care câştigă Cupa Mondială, după Brazilia în 1970. Elevii lui Deschamps au o medie de vârsta 25 de ani şi 10 luni, în timp ce brazilienii aveau o medie de vârsta de 25 de ani şi 9 luni.
- Franța a mai câștigat Campionatul Mondial în 1998, când a învins-o în finală pe Brazilia, scor 3-0.
- Croația a disputat prima sa finală din istorie la un Campionat Mondial.
Aici poți vedea golurile partidei Franța vs Croația.
Franța, câștigătoarea CM 2018:
#FRA are the raining/reigning #WorldCup champions!
Sorry/not sorry about that pun. ☔️ pic.twitter.com/FAWosoP8lX
Imaginile bucuriei francezilor
⭐️⭐️ #FiersdetreBleus pic.twitter.com/llGiVya0gL
— French Team (@FrenchTeam) 15 iulie 2018
Desfășurarea livetext a finalei CM 2018:Only one stat matters...
— FIFA World Cup (@FIFAWorldCup) 15 iulie 2018
France have won the #WorldCup! #FRA #FRA #FRA pic.twitter.com/jAmXCvQDNe
Fluier de final. Franta se impune cu 4-2 in fata Croatiei si isi trece in palmares al doilea titlu mondial!
90+2' Vrsaljko il faulteaza dur pe Antoine Griezmann si vede cartonasul galben.
90' Cinci minute suplimentare pentru aceasta finala.
89' Rakitic incearca un sut de la distanta. Mingea trece putin peste poarta aparata de Lloris.
87' Subasic intervine si retine in siguranta sutul lui Fekir.
81' Muta si Zlatko Dalic: intra Pjaca, iese Strinic.
81' Deschamps face a treia schimbare: intra Fekir, intra Giroud, care n-a reusit sa trimita niciun sut pe poarta la actuala editie a Cupei Mondiale.
73' A doua mutare in tabara francezilor: iese Matuidi, intra Tolisso.
71' Prima schimbare in echipa Croatiei:iese Rebic, intra Kramaric.
69' Gool Croatia! Lloris greseste incredibil la o pasa trimisa inapoi de Umtiti, vrea sa il dribleze pe Madzukic, dar ii pune mingea in gheata jucatorului de la Juventus, care indeplineste o simpla formalitate si reduce din diferenta de pe tabela. Franta - Croatia 4-2.
Info: Mbappe este al doilea adolescent care inscrie intr-o finala de Campionat Mondial, dupa Pele.
65' Gool Franta! Kylian Mbappe suteaza in forta din afara careului, dupa o pasa perfecta a lui Hernandez, si il lasa fara replica pe Subasic. Franta - Croatia 3-1.
Teenagers to score in a #WorldCupFinal
59' Gool Franta! Elevii lui Didier Deschamps sunt din ce in ce mai aproape de trofeu. Paul Pogba duce scorul la 3-1 pentru Franta, cu un sut cu stangul la coltul scurt. Franta - Croatia 3-1.
* Pele
* Kylian Mbappe
That is all. pic.twitter.com/Cy3RvGOoV7
55' Didier Deschamps face prima schimbare: iese N'Golo Kante, intra Steven N'Zonzi.
52' Cateva persoane din tribune intra pe gazon si strica sarbatoarea fotbalului. Jocul a fost intrerupt pentru scurt timp.
52' Ocazie pentru Franta! Mbappe scapa in banada dreapta, trece lejer de Vida si ramane singur cu Subasic, insa portarul croat a o interventie fantastica si isi salveaza echipa.
48' Sut in forta al lui Rebic, din afara careului. Lloris respinge peste bara transversala.
47' Prima actiune a francezilor din repriza secunda. Giroud intoarce pentru Griezmann, aflat la 20 de metri de poarta. Sutul sau nu ii pune probleme lui Subasic.
46' S-a reluat meciul de stadionul Luzhniki. Nicio schimbare in cele doua echipe.
Nestor Pitana a pus capat primei reprize a finalei CM 2018. Franta - Croatia 2-1.
45+1' Vida reia cu capul o centare venita dintr-un corner executat de Rakitic de pe partea stanga, insa mingea se duce mult pe langa poarta francezilor.
45' Trei minute de prelungiri pentru prima repriza.
41' Lucas Hernandez primeste cartonas galben.
38' Gool Franta! Antoine Griezmann transforma fara emotii lovitura de pedeapsa si Franta trece in avantaj. Franta - Croatia 2-1.
36' Este penalty pentru Franta! Pitana revine pe teren dupa ce a consultat VAR si acorda lovitura de la 11 pentru Franta.
34' Antoine Griezmann executa un corner de pe partea dreapta, Matuidi ataca la prima bara, dar nu reuseste sa reia cu capul. Perisc atinge mingea cu mana, iar francezii cer lovitura de la 11 metri. Nestor Pitana merge la marginea terenului pentru a revedea faza. Reluarile arata clar ca mingea a fost atinsa cu mana de autorul golului croatilor.
29' Gool Croatia! Modric executa bine lovitura libera, Vrsaljko recentreaza din margine, iar mingea ajunge la Vida, care il serveste perfect pe Ivan Perisic. Jucatorul lui Inter restabileste egalitatea cu un sut superb cu stangul, la coltul lung, de la marginea careului. Franta - Croatia 1-1.
28' N'Golo Kante vede primul cartonas galben al finalei, pentru un fault asupra lui Perisic. Pitana acorda lovitura libera pentru Croatia!
21' Prima ocazie pentru croati. Modric centreaza din lovitura libera, Vida reia cu capul de la prima bara, dar mingea se duce pe langa poarta lui Lloris.
19' Autogol Croatia! Mandzukic deviaza mingea cu capul in propria poarta, dupa o centrare excelenta a lui Antoine Griezmann din lovitura libera. Ce ghinion pentru jucatorul lui Juventus! Franta - Croatia 1-0.
17' Antoine Griezmann este faultat de Brozovic, iar Franta beneficiaza de o lovitura libera periculoasa, de pe partea dreapta.
15' Perisic accelereaza in flancul stang, centreaza in careu, insa Umtiti e la locul potrivit si indeparteaza pericolul.
10' S-au scurs primele zece minute. Croatii au inceput mai bine, pun mai multa presiune, dar lupta se da mai mult la mijlocul terenului. Nicio ocazie importanta pana in acest moment.
Info: Kylian Mbappe este singurul jucator din lotul Frantei de la CM 2018 care nu era nascut cand Franta devenea campioana mondiala in 1998. Franta cucerea trofeul pe 12 iulie, iar Mbappe se nastea pe 20 decembrie.
8' Strinic patrunde in careu pe partea stanga, Mbappe intervine si blocheaza centrarea croatului. Mingea iese in corner. Luka Modric executa lovitura de la colt, insa balonul este respins de Giroud.
3' Inceput agresiv al croatilor. Elevii lui Zlatko Dalic au faultat deja de doua ori.
1' Argentinianul Nestor Pitana a fluierat inceputul partidei. Lovitura de start le-a apartinut croatilor. Franta se afla la a treia finala de Cupa Mondiala. Nationala "Cocosului galic" a mai ajuns in ultimul act si la editia din 2006, cand era a fost invinsa de Italia la loviturile de departajare, scor 5-3 (a fost 1-1 dupa 12 de minute).
Cele doua formatii au patruns pe gazon. La Marseillaise si Lijepa naša domovino (Patria noastră frumoasă) rasuna pe impunatoarea arena din Moscova. Un moment plin de emotie si pasiune. Doar cateva minute pana la startul finalei.
Philipp Lahm, campion mondial cu Germania in 2014, a adus trofeul pe stadionul Luzhniki.
Era Istrefi, Will Smith și Nicky Jam au facut spectacol la ceremonia de inchidere a Cupei Mondiale din Rusia.
What a show!
— FIFA World Cup (@FIFAWorldCup) 15 iulie 2018
Thank you @NickyJamPR, @strefie and Will Smith! #WorldCupFinal pic.twitter.com/fbjMqdkdyW
Statistica este de partea francezilor inaintea finalei de la Moscova. In cele cinci intalniri anterioare cu nationala Croatiei, Franta s-a impus de trei ori. Doua partide s-au incheiat la egalitate.
Our record against @HNS_CFF is... not bad as omens go \uD83D\uDE09
— French Team (@FrenchTeam) 15 iulie 2018
Games played: 5️⃣
Wins: 3️⃣
Draws: 2️⃣
Goals for: ⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽
Goals against: ⚽⚽⚽#FiersdetreBleus #FRACRO #WorldCupFinal pic.twitter.com/LBi82feAKz
Au mai ramas doar 30 de minute pana la fluierul de start al finalei. Jucatorii celor doua nationale se afla la incalzire.
Trofeul este pregatit! In urma cu 20 de ani, pe 12 iulie 1998, Franta cucerea singurul sau tilul de campioana mondiala, invingand-o in finala pe Brazilia, scor 3-0. Zidane (27', 45+1') si Petit (90+3') marcau atunci pentru nationala condusa de Aimé Jacquet.
A venit momentul ca fotbalul să își afle noua regină: finala dintre Franța și Croația trage cortina peste CM 2018, un turneu condimentat cu unele din cele mai mari surprize. Ambele naționale se află față în față cu istoria. Prezentă în ultimul act pentru a treia oară în ultimii 20 de ani, Franța speră să-și treacă în palmares al doilea trofeu din istorie. De partea cealaltă, Croația, a doua cea mai mică țară din lume care dispută finala unui Mondial, visează să devină în premieră campioană mondială. Confruntarea va avea loc pe stadionul Luzhniki din Moscova, de la ora 18:00, putând fi urmărită în direct pe TVR 1, TVR HD și LiveText pe HotNews.ro.The Trophy has arrived at Moscow's Luzhniki Stadium... #WorldCupFinal pic.twitter.com/2ubabJaBFy
— FIFA World Cup (@FIFAWorldCup) 15 iulie 2018
Echipele de start:
The team news is in...
— FIFA World Cup (@FIFAWorldCup) 15 iulie 2018
Here are your Starting XIs, #FRA and #CRO fans! #FRACRO // #WorldCupFinal pic.twitter.com/f5v1NuaCtJ
Franţa: 1. Hugo Lloris (căpitan) - 2. Benjamin Pavard, 4. Raphael Varane, 5. Samuel Umtiti, 21. Lucas Hernandez - 6. Paul Pogba, 13. Ngolo Kante - 10. Kylian Mbappe, 7. Antoine Griezmann, 14. Blaise Matuidi - 9. Olivier Giroud. Selecţioner: Didier Deschamps.
Rezerve: 16. Steve Mandanda, 23. Alphonse Areola - 19. Djibril Sidibe, 3. Presnel Kimpembe, 17. Adil Rami, 22. Benjamin Mendy, 15. Steven Nzonzi, 12. Corentin Tolisso, 8. Thomas Lemar, 20. Florian Thauvin, 18. Nabil Fekir, 11. Ousmane Dembele.
Croaţia: 23. Danijel Subasic - 2. Sime Vrsaljko, 6. Dejan Lovren, 21. Domagoj Vida, 3. Ivan Strinic - 7. Ivan Rakitic, 11. Marcelo Brozovic - 18. Ante Rebic, 10. Luka Modric (căpitan), 4. Ivan Perisic - 17. Mario Mandzukic. Selecţioner: Zlatko Dalic.
Rezerve: 1. Dominik Livakovic, 12. Lovre Kalinic - 5. Vedran Corluka, 13. Tin Jedvaj, 15. Duje Caleta-Car, 22. Josip Pivaric, 8. Mateo Kovacic, 19. Milan Badelj, 14. Filip Bradaric, 9. Andrej Kramaric, 20. Marko Pjaca.
Arbitru: Nestor Pitana; arbitri asistenţi: Hernan Maidana, Juan Pablo Belatti (toţi din Argentina); arbitru de rezervă: Bjorn Kuipers (Olanda); arbitru asistent de rezervă: Erwin Zeinstra (Olanda)
Arbitru video: Massimiliano Irrati (Italia); arbitri asistenţi video: Carlos Astroza (Chile), Mauro Vigliano (Argentina), Danny Makkelie (Olanda)
Franța vs Croația, întâlniri directe:
- Franța este neînvinsă în precedentele cinci confruntări cu naționala Croației, având trei victorii.
- Cele două naționale s-au mai întâlnit de două ori la turnee majore. În semifinalele CM 1998, Franța a revenit de la 0-1 și a învins-o pe Croația cu 2-1, grație unei duble reușite de Lilian Thuram. Cele două goluri reușite de Thuram aveau să fie singurele în cele 142 de selecții ale sale la naționala Franței.
- Franța și croația s-au înfruntat și în grupele Euro 2004, partida încheindu-se la egalitate, scor 2-2.
- Ultimul duel dintre Franța și Croația a fost în martie 2011, într-un meci amical, în care nu s-a marcat niciun gol.
De știut despre cele două finaliste:
- Franța este a șasea țară care ajunge de cel puțin trei ori în finala Campionatului Mondial de fotbal, după Germania (opt finale), Brazilia și Italia (ambele au câte șase), Argentina (cinci) și Olanda (trei).
- Va fi a șasea finală a Franței la un turneu major (inclusiv trei la Campionatul European). Francezii au câștigat trei din cele cinci: Euro 1984, CM 1998 și Euro 2000.
- Trei dintre cele patru goluri ale Franței marcate în finalele de la Cupa Mondială au venit din faze fixe (două din corner și unul din penalty).
- Trei din cei cinci marcatori ai Franței la actuala ediție a Cupei Mondiale au fost fundași (Benjamin Pavard, Raphael Varane și Samuel Umtiti).
- Ultima dată când trei fundași francezi marcau la o Cupă Mondială a fost în 1998, când Franța a câștigat trofeul.
- Cu excepția meciurilor decise la loviturile de departajare, Franța a pierdut doar unul din ultimele 14 partide jucate în fazele eliminatorii la Cupa Mondială (11 victorii, două remize). Singura înfrângere suferită a fost în sferturile CM 2014: 0-1 cu Germania.
- Didier Deschamps caută să devină a treia persoană care a câștigă Cupa Mondială atât ca jucător, cât și ca antrenor principal, după Mario Zagallo și Franz Beckenbauer.
- Niciuna dintre cele 13 lovituri ale lui Olivier Giroud la această Cupă Mondială nu a fost pe spațiul porții. Începând din 1966, niciun jucător nu a avut atât de multe încercări la o Cupă Mondială, fără că cel puțin o lovitură să fie pe spațiul porții.
- Kylian Mbappe ar putea deveni doar al doilea adolescent care înscrie într-o finală de Cupă Mondială, după Pele.
- Antoine Griezmann a marcat sau a contribuit decisiv la 11 goluri în nouă meciuri disputate în fazele eliminatorii la turnee majore (Campionatul Mondial și Campionatul European). Această performanță nu a mai fost reușită de niciun alt jucător francez în ultimii 50 de ani, Griezmann întrecându-i pe Zinedine Zidane (opt) și pe Michel Platini (șase).
- Croația este a 13-a țară care ajunge în finala Campionatului Mondial de fotbal.
- Ultimele două echipe care au ajuns pentru prima dată în finala Cupei Mondiale au câștigat și trofeul: Franța în 1998 și Spania în 2010.
- Croații au jucat prelungiri la ultimele trei meciuri de la CM 2018 și ar putea deveni prima echipă din istoria Cupei Mondiale care are nevoie de timp suplimentar în patru meciuri la un singur turneu.
- Croația a marcat 12 goluri la CM 2018 și are opt marcatori diferiți. Numai Belgia stă mai bine la acest capitol (16 goluri și zece marcatori diferiți).
- Croații au marcat în fiecare dintre ultimele 10 meciuri jucate la Cupa Mondială, după remiza albă cu Japonia în 2006.
- Patru din cele cinci goluri pe care Croația le-a primit la competiția din Rusia au venit din faze fixe.
- Croația a comis mai multe faulturi (99) și a primit mai multe cartonașe galbene (14) decât orice altă echipă la actuala ediție a Cupei Mondiale.
Parcursul celor două naționale până în finală:
Franța: primul loc în Grupa C, 7 puncte
Optimi:Franța - Argentina 4-3
Sferturi:Franța - Uruguay 2-0
Semifinale:Franța - Belgia 1-0
Croația: primul loc în Grupa D, 9 puncte
Optimi:Croația - Danemarca 1-1 (3-2 după penaltiuri)
Sferturi:Croația - Rusia 2-2 (4-3 după penaltiuri)
Semifinale: Croația - Anglia 2-1 (după prelungiri)
Unde se dispută finala
Inaugurat în anul 1956, stadionul Luzhniki a găzduit de-a lungul timpului o multitudine de evenimente sportive și culturale majore, inclusiv Jocurile Olimpice de vară din 1980, campionate mondiale de hochei pe gheață, atletism și rugby și concerte cu unii dintre cei mai mari muzicieni din lume.
De-a lungul acestei perioade, fotbalul a jucat la rândul său un rol special, mai mult de 3.000 de meciuri având loc pe această arenă. Luzhniki a găzduit finala Cupei UEFA în 1999 (Parma - Olympique Marseille 3-0) și finala Champions League în 2008 (Manchester United - Chelsea 1-1, 6-5 după penaltiuri).
Stadionul Luzhniki este locul unde își desfășoară meciurile echipa națională de fotbal a Rusiei. De-a lungul timpului, arena a mai găzduit și meciuri de pe teren propriu ale cluburilor Spartak, CSKA și Torpedo din Moscova.
Lucrările de reconstrucție pentru CM 2018 au început în anul 2013, iar capacitatea noii arene este de 81.000 de locuri. Unul dintre aspectele cruciale ale proiectului a fost păstrarea fațadei istorice a stadionului, care a devenit un adevărat reper al Moscovei.
Câștigătoarele Campionatului Mondial de fotbal:
5: Brazilia (1958, 1962, 1970, 1994, 2002)
4: Germania (1954, 1974, 1990, 2014)
4: Italia (1934, 1938, 1982, 2006)
2: Argentina (1978, 1986)
2: Uruguay (1930, 1950)
2: Franța (1998, 2018)
1: Anglia (1966)
1: Spania (2010)
FOTOGALERIE Franța vs Croația, finala CM 2018
Sursa foto: fifa.com / getty
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro