- 7 SCURTE. Vedete ca Bîrligea, Louis Munteanu, Mitriță fură atenția și vând biletele. Dar în Superligă sunt mulți alți jucători interesanți care prind rar prim-planul. Mai jos, câțiva dintre remarcații mei.
1. Safira (U Craiova). Probabil Rădoi știa de mult că îl va înlocui pe Gâlcă, așa ca și-a recrutat din timp vârful potrivit (later edit: clubul spune că scouter-șef a fost Mario Felgueiras).
Brazilianul a intrat titular din prima și se mulează perfect pe stilul imaginat de Mirel. Nu e un marcator de top, dar pare un excelent jucător de echipă.
Safira e tehnic, inteligent și generos, calități care îl fac ideal într-o trupă unde aripi ca Mitriță sau Baiaram fac prăpăd dacă au cu cine să intre în combinații. Păcat că are deja 30 de ani.
2. Andrei Gheorghiță (FCSB). Doar mie mi se pare că, la fizionomie, aduce mult cu Octavian Popescu?
Sigur, el e mai atletic, mai articulat când vorbește, mai bătăios și mai concret pe teren. Are o liniște curată în joc și, spre binele lui, ar fi nemaipomenit să rămână cu picioarele pe pământ. Ca să țină la distanță umbra ratării lui Tavi.
3. Victor Dican (Farul). Unul dintre pariurile lui Hagi.
Închizător sau stoper, în funcție de nevoie. Combativ, dar și elegant, are execuții bune și răsare ca din pământ la faze fixe.
4. Tiberiu Căpușă (Hermanstadt). Acum 4 ani, de nicăieri, Rădoi l-a introdus într-un amical Anglia - România. După doar 2 minute, Căpușă a făcut penalty la Grealish, iar Rashford a marcat golul victoriei.
Crescut de Hagi, la Viitorul, fiul fostului atacant mustăcios și fâșneț al Bacăului din anii ‘90 s-a ridicat ușor-ușor după acel moment sensibil.
S-a repliat din bandă în stoper dreapta, ajutat și de statură (1,83 m). Matur și puternic, este acum un punct de sprijin pentru ascensiunea Sibiului.
5. Tobias Christensen (Rapid). Șumudică a sperat să se cațere pe sclipirile vedetelor Boupendza și N’Jie, dar e cărat în spate de un „salahor”.
Primul norvegian din istoria Giulestiului e un stângaci care greșește foarte rar. Nu-mi aduc aminte vreun meci slab făcut de Christensen la Rapid. Un mijlocaș vital pentru echilibrul echipei.
6. Cristian Mihai (UTA). Un puști blond sfios la declarații, dar tare pe picioare, cerebral și foarte exact pe teren.
La 20 de ani, mijlocașul central are deja vreo 60 de meciuri în prima ligă, titular de nezdruncinat în ultimele două sezoane cu pretențiosul Rednic.
7. Mihai Popescu (FCSB). A rătăcit ani la rând între Liga 1 și Scoția fără să exceleze pentru a ne da ocazia să-l descoperim acum, la 31 de ani, în rolul unui fundaș aproape complet.
Serios și dedicat, polivalent și experimentat, Mihai Popescu e o descoperire neașteptată pentru FCSB și, poate, pentru Mircea Lucescu.