- Putea Dinamo să facă mai mult ca să nu piardă un fotbalist pe care l-a crescut de la 13 ani?
O știre de subsol, cum se spunea în presa de pe vremuri. Plecarea lui Ahmed Bani de la Dinamo spre Oțelul s-a petrecut în tăcere și într-o indiferență care ar trebui să dea de gândit.
A fost ca atunci când renunți la o haină pe care nu prea ai purtat-o pentru că nu prea era la modă nici când era la modă. Dar Bani nu este o haină demodată înainte de vreme.
Bani este un tânăr fotbalist de 22 de ani, de care clubul care l-a crescut de la 13 ani se desparte cu o răceală care mi se pare că spune ceva despre lumea noastră, în general.
A contribuit la promovare
Cine e vinovat de eșecul lui Ahmed Bani, alături de Antonio Bordușanu, singurii jucători crescuți de Dinamo din lotul lui Zeljko Kopic? Probabil că și Bani însuși, nu poate fi totul pus pe seama antipatiei antrenorului, a lipsei de formă cauzate de accidentări sau a ceasului rău.
Totuși, când a jucat în Liga a 2-a, în cea mai rușinoasă perioadă din istoria clubului, Bani a fost unul dintre motoarele echipei. O fi fost el șampanie de Divizia B, nu Veuve Cliquot, dar fotbalul acela i se datora și lui.
Cu Burcă, da, cu Kopic, nu
Înscria goluri, oferea pase de gol și dădea replici verbale tăioase adversarilor. A intrat în folclor contra lui cu Balgiu de la Steaua, după victoria lui Dinamo în play-off-ul la capătul căruia „câinii roșii” reușeau promovarea în Liga 1.
Cu Burcă antrenor în liga secundă, Bani a început ca titular 24 de partide, a apărut într-un total de 34, a marcat 7 goluri și a dat 12 assisturi. Excelent!
Sezonul 2023-2024, la revenirea pe prima scenă, l-a găsit titular. Post pe care l-a pierdut odată cu plecarea lui Burcă și instalarea croatului Kopic. Situația s-a perpetuat și în campionatul în curs din care s-au scurs 21 de etape, deși în primele etape venise de pe bancă cu pase de gol.
O șansă
Nu poate fi o coincidență, după cum nu poate fi vina exclusivă a antrenorul că Bani ajunsese o prezență nici măcar episodică la Dinamo.
Numai că pe Kopic îl fac intangibil rezultatele. Deocamdată. Acest neverosimil loc 3 în clasament, cu perspective reale pentru un loc în play-off, i-au conferit o cotă nesperată și poate exagerată croatului. Iar atunci când ai cotă, până și posibilele greșeli, cum ar fi marginalizarea (ignorarea?) unui jucător tânăr autohton, sunt trecute cu vederea.
În context, transferul lui Bani la Oțelul, unde va lucra din nou cu Ovidiu Burcă, trebuie interpretat ca o șansă pentru fotbalistul crescut de Dinamo, dar de care cred că Dinamo nu a știut să aibă grijă.
Trăind în epoca mercenariatului, nu trebuie să facem prea mult zgomot, căci riscăm să fim luați de nostalgici care nu pricep cum funcționează lucrurile acum.
Aș mai risca să avansez niște nume de tineri cu vârste între 17 și 22 de ani, pe nume Cubarsi, Casado, Gavi, Pedri, Yamal, băieți care strălucesc acum la clubul care i-a format de când mingea le ajungea până la genunchi. Dar o să mi se spună că sar calul cu comparațiile. Așa că tragem cu dinții să semneze Homawoo, Selmani și Gnahore.