Crina Coco Popescu s-a intors marti in Romania, dupa expeditia Antarctica 2010-2011, incheiata cu succes, sportiva de doar 16 ani devenind cel mai tanar alpinist si prima femeie din lume care incheie circuitul "Seven Volcanoes", escaladand cei mai inalti vulcani de pe 7 continente.
Dupa expeditia Antarctica, in care a atins cel mai inalt varf, Vinson (4.897 metri), si cel mai inalt vulcan, Sidley (4.285 metri), Crina Coco Popescu s-a intors in tara: "A fost o expeditie deosebita fata de toate celelalte. A fost un continent nou, mai ales zona vulcanului, zona Sidley este o zona neexplorata, o zona unde nu a mai fost nimeni inaintea noastra. Pe Vinson stiam cum o sa fie de la ceilalti trei alpinisti romani care au mai fost acolo cu trei ani sau mai mult in urma", a spus Coco Popescu la TVR2.
"Pe munte intotdeauna esti cu tine, tu te ajuti pe tine, tu faci totul cu mana ta, deci nu m-am bazat niciodata pe tata (n.r. alpinistul Ovidiu Popescu) sau pe altcineva. Dupa ce ajung in varf, scot steagul Romaniei, ma gandesc la Romania, la cei care sunt alaturi de mine. Sunt extrem de multumita de ce am realizat in cariera mea. Este greu de ales un moment care sa fi fost cel mai frumos din aceasta expeditie. Bineinteles ca momentul in care reusesti sa ajungi pe varf iti da o satisfactie foarte mare, pentru ca atunci simti ca toate antrenamentele si pregatirile au fost facute cu folos", a adaugat alpinista de 16 ani.
"A fost foarte tenace, foarte calma, si-a continuat antrenamentele, era convinsa ca o sa fie in echipa de varf si a reusit", a mentionat Ovidiu Popescu, tatal alpinistei.
Coco Popescu a explicat si cum arata antrenamentele sale pentru expeditii: "Antrenamentul il facem acasa zilnic, cate 2-3 ore pentru ca in rest am scoala si de invatat. Antrenamentul consta in alergat, mountain-bike, catarat la panou sau la stanca, in weekend ture de 8-10-12 ore pe zi in muntii din jur, Bucegi, Piatra Craiului, Postavaru. Noi locuim in Rasnov, care este un oras foarte bun pentru antrenament, pentru sporturile montane. Avem echipament foarte bun, de puf, pentru temperaturile scazute de -30, -40 din Antarctica si de la altitudine. Nu mi-a fost niciodata foarte frig pentru ca ideea pe munte este sa-ti pastrezi caldura corpului. Daca iti ingheata picioarele, de exemplu, le mai incalzesti in timp ce mergi".
Urmatorul obiectiv al tinerei de 16 ani este recuperarea dupa expeditia din Antarctica: "Acum ca am venit din Antarctica incerc sa imi revin putin dupa emotiile traite acolo. Acum fac antrenamente de refacere si incerc sa ma concentrez pe scoala".
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro