Ascensiunile pe cel mai inalt varf al panetei devin tot mai riscante si din cauza incalzirii globale fiind in ultimii ani zapada este tot mai putina si portiunile alunecoase si foarte periculoase sunt tot mai numeroase, spune Apa Sherpa, omul care a urcat de cle mai multe ori pe Everest (21 de ascensiuni). Oamenii de stiinta spun ca incalzirea globala afecteaza si Everestul si situatia s-a deteriorat mult in ultimii trei ani. iar muntele devine tot mai imprevizibil din punct de vedere meteorologic.
Apa Sherpa a urcat pe Everest aproape in fiecare an intre 1990 si 2011, totalizand 21 de ascensiuni. Se poate spune asadar ca niciun om nu cunoaste atat de bine "acoperisul lumii".
Intr-un interviu pentru Washington Post el a explicat ce s-a schimbat pe Everest in acest timp.
O diferenta uriasa tine de tehnologie, prognozele meteo pot fi obtinute mult mai usor si sunt mult mai precise. In plus, poti da telefon direct de pe varf, prin satelit, lucru de neimaginat acum 20-30 de ani.
In doua decenii diferentele tin insa si de incalzirea climatica si efectele ei "Nu e niciodata usor sa urci. In trecut era mai multa zapada pe Everest. Acum, cu mai putina zapada, pietrele alunecoase aduc risc mai mare de cadere", spune sepasul.
Serpasii sunt in stare de soc dupa ce 16 ghizi nepalezi au murit in avalansa produsa la inceput de aprilie. Sunt suparati pe guvern pentru ca nu le acorda ajutor, dar si pe clientii occidentali care pun presiune pe ei, pentru a urca tot mai repede, ceea ce inseamna si vieti puse in pericol.
Orice s-ar face insa, Everestul nu are cum sa devina un loc sigur "Nimeni nu poate sti cand poate porni o avalansa. Ce reguli puitem stabili pentru zonele cu cascade de gheata?. Sunt lucruri naturale care se pot intampla mereu. Nu ai cum sa eviti riscurile pe Everest si e foarte greu sa lupti cu problemele cu care te poti confrunta", spune omul care cunoaste ca nimeni altul cel mai inalt varf al lumii.
Oamenii de stiinta spun ca incalzirea globala afecteaza varful si se vor produce avalanse mai puternice si furtuni mai dese. Conditiile meteo vor fi tot mai imprevizibile si mai ales pe portiunea periculoasa Khumbu Icefall, unde s-a produs catastrofa, ascensiunile devin tot mai periculoase.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro