Statisticile la capitolul criminalitate sunt alarmante in Africa de Sud: 50 de crime pe zi, 18.000 spargeri de locuinte si 15.000 furturi de masini pe an. Din acest motiv au existat multe persoane care au contestat dreptul acestei tari de a organiza Cupa Mondiala, dar modalitatea prin care autoritatile reusesc sa faca fata infractorilor a adus cu siguranta un plus de imagine uneia dintre cele mai violente tari din lume.
Africa de Sud este una dintre tarile cele mai violente din lume, iar gazduirea Cupei Mondiale in acest an a adus imbunatatiri vizibile la capitolul diminuarii criminalitatii. De la inceputul turneului final, au fost instituite in toata tara 56 de instante juridice speciale ce se ocupa doar cu rezolvarea cazurilor ce au legatura cu Mondialul.
Pentru perioada Mondialului, guvernul a mobilizat 41.000 de politisti langa stadioane, parcuri, hoteluri si diferite zone turistice, a sporit numarul de elicoptere, numarul tunurilor cu apa si a altor echipamente, dar a creat si 56 instante juridice speciale in toata tara.
Procurori, magistrati si 93 de translatori sunt pregatiti 24 de ore din 24 pentru a rezolva cazurile ce au legatura cu Mondialul si pana acum nu au dezamagit. In primele patru zile ale Mondialului, 20 de cazuri au fost judecate de instantele speciale, inclusiv jafuri, furturi si frauda. Niciodata in istoria acestei tari infractorii nu au mai fost gasiti, arestati si condamnati atat de repede.
Miercurea trecuta, trei jurnalisti au fost jefuiti in camerele lor de hotel, a doua zi hotii au fost prinsi, iar pana vineri seara infractorii au fost condamnati la 15 ani de inchisoare. In Cape Town o femeie i-a furat geanta unui turist japonez si a doua zi a fost deja condamnata. Un alt barbat a fost condamnat la 18 luni de inchisoare pentru ca a inselat un turist american ce incerca sa inchirieze un autoturism, iar marti, politia a arestat trei barbati la doar cateva ore dupa ce acestia au jefuit patru jurnalisti chinezi.
Instantele speciale sunt cu ochii si pe turisti, un francez ce lucreaza pentru o televiziune ce transmite turneul final fiind arestat in Africa de Sud pentru ca a condus sub influenta bauturilor alcoolice.
"Sper ca sa invatam ceva din aceasta experienta si sa continuam cu aceasta solutie pentru a combate crimele si coruptia in Africa de Sud si dupa incheierea Cupei Mondiale", a declarat Andreis Nel, ministrul adjunct al justitiei in Africa de Sud.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro