De-a lungul timpului, zgura de la Arenele BNR a fost calcata de nume mari ale tenisului mondial, editia din 2004 fiind una aparte. Atunci, la start s-au gasit jucatori precum Stanislas Wawrinka, Novak Djokovic, David Ferrer, Fernando Verdasco, Richard Gasquet si Paul Henri Mathieu. Luni (25 aprilie 2016) s-a incheiat editia din 2016, una in care Verdasco (la a doua participare) a reusit sa se impuna.
Tenisul, sportul "alb", a devenit cunoscut la nivel global in Romania odata cu Nastase, Tiriac sau Ruzici. De numele primilor doi se leaga si cei mai buni ani ai turneului ATP 250 de la Bucuresti, competitie care a strans, de-a lungul timpului nume importante pe tabloul principal si o multime de oameni in tribune.
S-a jucat initial toamna
Organizat initial toamna, in septembrie, apoi trecut intr-o perioada mai ofertanta din calendarul ATP, luna aprilie, adica exact la debutul sezonului de zgura, turneul si-a dat deja majoratul, ajungand la 21 de ani de cand performeaza in Cotroceni.
Nume mari sau foarte mari au jucat pe zgura din Parcul cu Platani, Openul din Bucuresti fiind o "rara avis" a competitiilor organizate in tara noastra, mai ales in lumea tenisului, care este cunoscuta pentru regulile dure si accesul selectiv.
In pofida schimbarilor de proprietar sau a problemelor legate de infrastructura, organizare sau vreme intampinate de-a lungul timpului, competitia si-a creat o traditie si a castigat respectul si aprecierea jucatorilor din ATP, avand pe tabloul principal atat sportivi experimentati, cat si tinere talente, in cautare de victorii, puncte si glorie.
De-a lungul timpului, spaniolii au castigat de cele mai multe ori la Bucuresti - 9 (Albert Montanes, David Sanchez, David Ferrer, Juan Balcells, Alberto Martin, Francisco Clavet, Alberto Berasategui, Guillermo Garcia-Lopez si Fernando Verdasco), urmati de francezi (Gilles Simon - 3, Florent Serra) cu patru trofee, argentinieni (Juan Ignacio Chela, Jose Acasuso, Franco Davin) cu trei trofee si austrieci (Jurgen Melzer, Thomas Muster) cu doua.
De asemenea,nume importante precum Youness El Aynaoui (Maroc), Goran Ivanisevic (Croatia), Lukas Rosol (Cehia) si Grigor Dimitrov (Bulgaria)s-au incoronat campioni la turneul din Cotroceni.
Romania, fara invingator la turneul de simplu
Din pacate, Romania nu are niciun nume in competitia de simplu inscriptionat pe trofeul realizat de artistul roman Ioan Nemtoi. Andrei Pavel si Victor Hanescu au fost cel mai aproape de acest vis (Hane a pierdut finala in 2007, iar Andrei a fost semifinalist).
Inca de la inceput, nume care aveau sa faca istorie in tenisul mondial s-au inscris pe lista participantilor la acest turneu. Mark Philippoussis - invins in primul tur in 1995, de Jordi Arrese (sfert finalist), in acelasi an fiind pe tablou Sergio Bruguera, Jeff Tarango, Guy Forget, Fabrice Santoro, Patrick Rafter. Un an mai tarziu, Boris Becker avea sa piarda in primul tur, prin abandon, la 5-3 pentru norvegianul Christian Ruud.
In 2004 au jucat Djokovic, Wawrinka, Ferrer, Verdasco si Gasquet pe zgura bucuresteana
Anul 2004 avea sa fie plin de nume grele ale tenisului mondial actual: Stanislas Wawrinka, Novak Djokovic, David Ferrer, Fernando Verdasco, Richard Gasquet, Paul Henri Mathieu, turneul fiind castigat de Jose Acasusso.
Premii din ce in ce mai mari
Cand a inceput, in 1993, "Romanian Open" oferea spectatorilor, la preturi intre 500 si 1000 lei (n.r. lei vechi), posibilitatea de a-i vedea pe viu pe jucatori de talia lui Goran Ivanisevic, Andrea Gaudenzi, Francisco Clavet, Magnus Gustafsson, Thomas Muster, Dinu Pescariu, Karel Novacek, Cedric Pioline, Yunes El Aynaoui sau Renzo Furlan. In 1993, salariul minim pe economie era de 30000 lei, deci preturile puteau fi accesibile si iubitorilor de tenis cu venituri medii (preturile erau aproximativ 1-1,25 $, echivalentul a 2,5-5 lei, in RON). In 2016, accesul la meciurile de pe arena din Parcul cu Platani costa intre 15 si 50 ron, in conditiile unui salariu minim pe economie de 1050 lei (echivalentul a 3,75-125 $).
1996 - Anul in care Tiriac si Nastase vin langa turneul de tenis
Trei ani mai tarziu, pe foaia de organizare a turneului Open Romania va fi trecut un alt proprietar, Ion Tiriac si Ilie Nastase obtinand, in luna iulie 1996, licenta pentru organizarea unui turneu de tenis la Bucuresti, din categoria World Series, sub egida ATP Tour. Prima editie in "noua formula de joc" s-a desfasurat tot la Arenele BNR din Capitala, in perioada 9-15 septembrie, la start aliniindu-se jucatori de mare valoare, precum spaniolii Carlos Moya, Alberto Berasategui si Francisco Clavet, australianul Richard Fromberg, romanii Dinu Pescariu, Andrei Pavel, precum si germanul Boris Becker.
Chiar daca aducea jucatori de valoare si punea Romania pe harta ATP-ului, iar pretul unui bilet costa doar intre 10.000 si 40.000 de lei, bucurestenii nu prea se inghesuiau sa cumpere. O zi cu 2.000 de spectatori inseamna pentru organizatori o zi de succes, cu toate ca numai arena centrala are o capacitate de aproape 5.000 de locuri.
Competitia organizata de Ion Tiriac era, la momentul respectiv, una dintre putinele evenimente ale tenisului mondial care nu reusesea sa isi acopere costurile de organizare. Si asta in conditiile in care Openul bucurestean avea cel mai mic buget din tot circuitul ATP - 600 de mii de dolari.
In 2013, Bogdan Enoiu, directorul de turneu de la momentul respectiv, anunta cu mandrie anul ce aducea cea mai importanta editie a turneului ATP de tenis de camp de la Bucuresti. BRD Nastase Tiriac Trophy nu era populat doar cu nume mari ale tenismenilor lumii, ci si puternic financiar, pe langa valoarea premiilor puse la bataie, 467.800 de euro, urmand sa bage statului roman in conturi circa un milion de euro din taxe si impozite.
Doi ani mai tarziu, acelasi director, acelasi turneu - popularitatea tenisului, in crestere, si datorita
In 2016, zilele de sambata si duminica (semifinale si finale) au fost "sold-out", lucru care spune multe despre evolutia turneului din Cotroceni in ochii romanilor.
Despre editia din 2017 nu se poate vorbi prea mult in aceste momente, fiind discutii conform carora turneul s-ar putea muta pret de doi ani la Marbella (pana cand problemele cu Arena Centrala se vor rezolva). Pana atunci, ramanem cu amintiri proaspete despre Verdasco, Pouille, Garcia-Lopez si ceilalti care au facut ca pret de o saptamana sa se vorbeasca despre Bucuresti in lumea tenisului...
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro