"Caii de curse inaripati" au o identitate sportiva/ S-a infiintat Federatia Romana de Sport Columbofil

"Caii de curse inaripati" au o identitate sportiva/ S-a infiintat Federatia Romana de Sport Columbofil

Viteza, rezistenta, capacitatea rapida de orientare, curajul sau inteligenta sunt secretele succesului lui Dobrin, un porumbel care de o luna incoace se poate lauda ca i-a fost recunoscuta identitatea sportiva. In doi ani a participat la 29 de competitii "asa, ca marele Nicolae Dobrin: si pe ploaie, si pe vant, si pe soare", dar reusitele sale vor prinde un nou contur deoarece acum, odata cu infiintarea Federatiei Romane de Sport Columbofil", are si acte de sportiv.

Dobrin, proprietatea columbofilului Nicu Bizdrigheanu, si-a prezentat, joi, alaturi de colegii sai, Hagi si Cobra, "carnetul de sportiv". A obtinut recunoasterea mult asteptata. El, porumbelul, care de mii de ani este companionul omului.

Inca din antichitate, egiptenii si persii antrenau porumbei pentru a le transporta mesajele. Desi au fost in slujba regilor, printilor si nobililor din toate timpurile, porumbeii nu erau doar simpli slujitori ce carau mesajele capetelor incoronate. De compania unui porumbel nu se putea bucura oricine, astfel incat in acele vremuri era impotriva legii ca un om simplu sa detina un porumbel.

In secolul al 19-lea Julius Reuter a fondat un serviciu de stiri care-i poarte numele si astazi (Reuters), folosind la inceput porumbeii. Porumbeii Reuters au ajutat bancile din Aachen sa prospere, dar si sa evite falimentul. Intre timp, porumbeii au fost inlocuiti de metode moderne, precum internetul, dar autoarea Claire Wolfe a mentionat ca in viitor porumbeii ar putea fi folositi din nou drept mesageri, deoarece tehnologiile moderne nu mai sunt atat de sigure.

Cursele moderne cu porumbei au inceput in Belgia si Olanda, in jurul anului 1810, numarul crescatorilor de porumbei sportivi din cele doua tari ajungand in zilele noastre pana la 90.000. In Romania, insa, acest sport a fost recunoscut abia in acest an.

Ministerul Eduatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a recunoscut, in urma cu aproximativ o luna, Federatia Romana de Sport Columbofil. In timpul conferintei de presa a nou infiintatei Federatii, presedintele Cezar Sinca a expus principalele obiective ale organizatiei: "Unul dintre principalele obiective este crearea unui campionat national. Avem de asemenea in plan crearea unui proiect de parteneriat cu primariile si scolile pentru popularizarea acestei dicipline si in randul tinerilor, prin crearea unor crescatorii la standarde europene in scoli si organizarea unui campionat interscolar. De asemenea, un alt obiectiv ar fi infiintarea unei scoli de arbitraj".

Si pentru a totul sa fie "ca la carte", FRSC urmeaza a se afilia la Federatia Internationala Columbofila la inceputul anului viitor. Porumbeii sportivi ar putea participa si la Olimpiada, Federatia Internationala urmand a depune actele pentru ca acest sport sa fie acceptat la Jocurile Olimpice din 2012 de la Londra.

Avand actele in regula, Federatia romana si-a numit si un presedinte onorific, in persoana fostului canoist roman, cvadruplu campion olimpic, Ivan Patzaichin: "Ma simt onorat sa fiu presedintele de onoare al acestei Federatii. La inceput o sa fie mai greu, dar alaturi de oameni pasionati ne vom putea atinge obiectivele. Acest sport nobil trebuie sa fie cat mai cunoscut, in primul rand de tineri, pentru ca aceasta federatie sa devina una puternica. Trebuie sa facem acest sport cat mai competitiv si eu, ca sportiv, stiu ce inseamna competitia. Inca de mic mi-au placut porumbeii, dar nu am avut timp sa ma ocup de aceasta pasiune. Niciodata nu e prea tarziu, insa. Sper sa ne dezvoltam si sa obtinem rezultate foarte bune in Romania".

Si rezultatele vor veni in timp, dupa lungi antrenamente: "Nu orice porumbel poate fi campion. Columbofilii au un rol foarte important in formarea lor, relatia dintre porumbel si columbofil trebuie sa fie una permanenta. Pentru a forma un porumbel campion, conteaza alimentatia, capacitatea la efortul fizic, antrenamentele, educatia", a adaugat presedintele FRSC..

"Cresc porumbei de la cinci ani. Acest se transmite tuturor copiilor ce cresc pe langa un columbofil. Acest lucru mi s-a intamplat si mie. Dupa mai multe divergente cu parintii mei am devenit sportiv cu porumbeii, dar dupa varsta de 18 ani. In timp am descoperit adrenalina pe care o ai atunci cand duci porumbelul la concurs", a mentionat si interpretul Tavi Colen, pasionat al sportului cu porumbei.

Paiunea costa, insa: "Nu e foarte ieftin sa intretii o crescatorie. In Romania, un porumbel sportiv poate fi achizitionat cu 1.000-2.000 euro, dar si cu 15.000 de euro. Castigatorul unui concurs international poate fi vandut chiar si cu 200.000 de euro", a afirmat Cezar Sinca.

Ca un sportiv adevarat, porumbelul face antrenamente, dimineata si seara, are un program alimentar bine pus la punct (hrana special preparata este importata din Ungaria, Belgia) si este supus, inainte de concursuri, la diferite teste antidoping. Un element important in succesul unui porumbel sportiv este recuperarea.

"Programul de recuperare este foarte important in acest sport, la fel ca in celelalte, dealtfel. Recuperarea unui porumbel este foarte importanta, este cheia succesului si incepe imediat dupa concurs prin odihna, vitaminizare", a declarat in cadrul aceleiasi conferinte de presa vicepresedintele Federatiei, Petrica Cocos.

In Romania exista intre 13.000 si 15.000 de crescatori de porumbei care participa la diverse concursuri. Concursurile se organizeaza in perioada mai – iulie, existand patru tipuri de competitii: viteza (100-350 km), demifond (350-500 km), fond (500-800km) si maraton (peste 800 km).

* articol publicat inițial pe Hotnews.ro

Rusia, legătură la vârf cu UEFA Exclusă din fotbal după începutul războiului,  Rusia își negociază întoarcerea
Campionate
13:15
Rusia, legătură la vârf cu UEFAExclusă din fotbal după începutul războiului, Rusia își negociază întoarcerea
Citește mai mult
Rusia, legătură la vârf cu UEFA Exclusă din fotbal după începutul războiului, Rusia își negociază întoarcerea
S-au supărat și suedezii Vor să meargă la  TAS  după decizia UEFA favorabilă României în duelul cu Kosovo
Nationala
13:34
S-au supărat și suedeziiVor să meargă la TAS după decizia UEFA favorabilă României în duelul cu Kosovo
Citește mai mult
S-au supărat și suedezii Vor să meargă la TAS după decizia UEFA favorabilă României în duelul cu Kosovo
Au ales superarena finalei CM! Saudiții investesc  trilioane de dolari  pentru Mondialul din 2034
Campionatul Mondial
14:26
Au ales superarena finalei CM!Saudiții investesc trilioane de dolari pentru Mondialul din 2034
Citește mai mult
Au ales superarena finalei CM! Saudiții investesc trilioane de dolari pentru Mondialul din 2034
„A fost traumatizant”  Campioana olimpică Lavinia Agache povestește un episod în care a fost  victima lui Bela Karolyi
Gimnastica
12:05
„A fost traumatizant” Campioana olimpică Lavinia Agache povestește un episod în care a fost victima lui Bela Karolyi
Citește mai mult
„A fost traumatizant”  Campioana olimpică Lavinia Agache povestește un episod în care a fost victima lui Bela Karolyi
Silviu Tudor Samuilă  Kosovarii au acum  muniție
Opinii
11:29
Silviu Tudor Samuilă Kosovarii au acum muniție
Citește mai mult
Silviu Tudor Samuilă Kosovarii au acum muniție
Steaua vs. FCSB  Lucescu reia subiectul: „Cu cine credeți că țin toți pensionarii? Cu FCSB. Joacă în Europa,  nu ca cealaltă , care joacă cu vreo echipă comunală”
Nationala
11:48
Steaua vs. FCSB Lucescu reia subiectul: „Cu cine credeți că țin toți pensionarii? Cu FCSB. Joacă în Europa, nu ca cealaltă, care joacă cu vreo echipă comunală”
Citește mai mult
Steaua vs. FCSB  Lucescu reia subiectul: „Cu cine credeți că țin toți pensionarii? Cu FCSB. Joacă în Europa, nu ca cealaltă , care joacă cu vreo echipă comunală”
Restanță pe zăpadă  Cum arată  gazonul  în ziua meciului FC Botoșani - FCSB + Măsurile luate de gazde
Liga 1
12:38
Restanță pe zăpadă Cum arată gazonul în ziua meciului FC Botoșani - FCSB + Măsurile luate de gazde
Citește mai mult
Restanță pe zăpadă  Cum arată gazonul în ziua meciului FC Botoșani - FCSB + Măsurile luate de gazde
Atacați de Cassano  Fostul fotbalist critică revenirea lui  Claudio Ranieri  la AS Roma: „O altă greșeală! E dezgustător”
Campionate
12:04
Atacați de Cassano Fostul fotbalist critică revenirea lui Claudio Ranieri la AS Roma: „O altă greșeală! E dezgustător”
Citește mai mult
Atacați de Cassano  Fostul fotbalist critică revenirea lui Claudio Ranieri la AS Roma: „O altă greșeală! E dezgustător”