Campionatul Mondial de fotbal nu este altceva decat o slujba religioasa planetara orchestrata de "atotputernica multinationala privata FIFA", afirma, intr-un interviu acordat Le Monde, Fabien Ollier, filosof si director al revistei franceze "Quel sport?". Critic fervent al fotbalului - a scris numeroase lucrari pe aceasta tema, printre care "Integrismul fotbalului", in 2002, "Footmania", in 2007, sau "Cartea neagra a JO de la Beijing", in 2008 - el acuza o "lunga infamie politica si strategia de alienare planetara" care este reprezentata de aceasta competitie.
"Este suficient sa privesti istoria Cupelor Mondiale pentru a vedea lunga infamie politica si strategia de alienare planetara. Mondialul sud-african nu face exceptie de la regula. Este expresia celui mai rapace tip de capitalism: multinationalele partenere cu FIFA si diversele organizatii mafiote s-au abatut deja asupra Africii de Sud pentru a obtine cele mai mari profituri posibile", crede Fabien Ollier.
El acuza "maniera indecenta" de a prezenta aceasta competitie drept un beneficiu pentru populatia locala: "demolarea cartierelor sarace, expulzarea locuitorilor, renovarea luxoasa a anumitor zone au fost controlate de 'gasti' care nu au obiceiul de a imparti profitul. Pentru o populatie in care majoritatea oamenilor traieste cu mai putin de doi euro pe zi, aceasta etalare de bogatie este cel putin contestabila", spune filosoful francez.
Isteria colectivasi controlul ideologic al populatiei
"Mobilizarea in masa a spiritelor in jurul echipelor nationale induce o isterie colectiva obligatorie. Toate acestea ne arata o diversiune politica evidenta, un control ideologic al populatiei. In perioada de criza economica, singurul subiect care ar trebui sa ne preocupe este sanatatea micutilor nostri fotbalisti", declara Fabien Ollier. El crede ca fiecare cetatean este redus la rolul de analist de cafenea, printr-un proces de identificare.
"Este vorba despre o adeziune obligatorie la rolul de suporter, deghizata in 'gandire critica'", explica el, precizand ca isi doreste ca echipa de "mercenari milionari" a Frantei sa nu treaca de primul tur. "Felul lor de a juca atat de prost etaland in acelasi timp, de o maniera indecenta, un ritm de viata gretos este dovada unui dispret teribil fata de cateva principii etice si morale elementare".
Intelectualii au coborat in vestiare
Din nefericire, fiecare victorie a echipei Frantei face sa reculeze cu cativa centimetri gandirea critica in aceasta tara, sustine Fabien Ollier, care adauga ca prin aceasta dezvoltare totalitarista a sportului - odata terminat turneul de la Roland-Garros, vine mondialul, dupa care urmeaza Turul Frantei - modificarea sistemului de pensionare poate trece in liniste fara nicio problema.
Efectul castigarii Campionatului Mondial in 1998 de catre Franta a fost o "infrangere a gandirii": "Numerosi intelectuali au ales sa coboare in vestiare in loc sa se ocupe de domenii socio-politice importante. (...) Prea multi intelectuali au cedat in fata 'pasiunilor vibrante' si a 'extazierilor' sportului. Ei sunt cei care legitimeaza in prezent oroarea sportiva generalizata: violente, dopaj, combinatii, cretinismul suporterilor etc.".
Fotbalul si supapa pentru violenta sociala
Filosoful francez nu este de acord cu teza potrivit careia violenta din fotbal nu este decat o reflectare a violentei societatii. "In opinia mea, nu este doar o reflectare, fotbalul este un generator de violente sociale. El impune un model de darwinism social" care tine de logica de organizare a acestui sport: competitie si confruntare.
El respinge si ideea fotbalului ca supapa pentru tensiunile nationale si pentru razboaie. "Fotbalul exacerbeaza tensiunile nationale si suscita emotii patriotice de un vulgar si de o absurditate stralucitoare. Refuz ideea unui proces de civilizare. Sportul provoaca o forma de violenta diferita, mai putin evidenta decat cea a unei bombe, dar nu contribuie absolut deloc la o reducere a violentei", crede el.
Sportul, politica si multinationalele private FIFA, UEFA si CIO
In opinia sa, nu se poate face o distinctie intre sport si politica: "Sportul este irefutabil politic. Din acest punct de vedere, el genereaza valori politice. Este interesant de vazut daca aceste valori sunt de stanga sau de dreapta. Mi se pare ca stanga s-a rupt de valorile sale pentru a se ralia modelului de dreapta, fondat pe randament, ierarhie si competitie".
Exemplul cel mai potrivit este sustinerea pe care au anuntat-o partidele de stanga, verzii si comunistii pentru organizarea Campionatului Mondial de Fotbal din 2016 in Franta, semnand chiar si o scrisoare de sustinere in acest sens.
In acest fel, stanga a oferit un cec in alb "pentru aceasta forma de devalizare a banului public": "In perioada de criza, cum poate stanga sa nu fie sensibila la atribuirea unor fonduri de 1,7 miliarde de euro pentru renovarea unor stadioane? Pare incredibil ca aceste multionationale private - FIFA, UEFA si CIO - decid modul in care un stat isi aplica politica economica, incheie el interviul acordat Le Monde.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro