Titlul care-i lipsea!   Djokovic  câștigă finala de la JO și face Golden Slam-ul carierei: „Am dat totul pentru aurul olimpic”
Novak Djokovic Foto: Imago

Titlul care-i lipsea! Djokovic câștigă finala de la JO și face Golden Slam-ul carierei: „Am dat totul pentru aurul olimpic”

  • Novak Djokovic (37 de ani, 2 ATP) a câștigat finala de la simplu și a cucerit medalia de aur la Jocurile Olimpice
  • Sârbul l-a învins pe Carlos Alcaraz (21 de ani, #3 ATP), în două seturi, 7-6, 7-6
  • Medalia de bronz i-a revenit lui Lorenzo Musetti, care l-a învins ieri pe Felix Auger-Aliassime, 6-4, 1-6, 6-3

Primul set a fost unul în care ambii jucători au rezistat incredibil sub presiune, iar în total au fost salvate 13 mingi de break (Nole a avut 5, Carlos 8). S-a ajuns în tiebreak, iar experiența sârbului și-a spus cuvântul: 7-3.

Echilibrul a continuat și în setul secund, cei doi jucători au servit mult mai bine, iar singura minge de break a venit în al treilea game, când Alcaraz n-a cedat.

A fost nevoie din nou de tiebreak, iar dorința lui Djokovic de a-și duce la capăt misiunea a fost mai puternică decât exuberanța spaniolului: 7-2.

Titlul care-i lipsea!   Djokovic  câștigă finala de la JO și face Golden Slam-ul carierei: „Am dat totul pentru aurul olimpic” Titlul care-i lipsea!   Djokovic  câștigă finala de la JO și face Golden Slam-ul carierei: „Am dat totul pentru aurul olimpic”

Această medalie era singura care lipsea din impresionantul palmares al lui Djokovic, care deține recordul pentru cele mai multe titluri de Grand Slam la simplu din istorie (24).

Nole e doar al cincilea din istorie cu Career Golden Slam (câștigarea celor 4 Grand Slam-uri cel puțin o dată și a medaliei de aur la JO oricând de-a lungul carierei) după Steffi Graff (1988), Andre Agassi (1999), Rafael Nadal (2010) și Serena Williams (2012).

Singura tenismenă all time cu Golden Slam (câștigarea celor 4 Grand Slam-uri și a medaliei de aur la JO în același an competițional) este Steffi Graff, în 1988.

  • Este a doua medalie cucerită de Serbia la Jocurile Olimpice de la Paris, ambele fiind de aur. Cealaltă a fost obținută în proba de pistol cu aer comprimat 10 m mixt (tir sportiv).

Cristian Tudor Popescu despre finala Djokovic - Alcaraz: „Tenis de aur!”

„Supranatural! În cea mai frumoasă finală olimpică la tenis din toate timpurile, într-un meci în care nivelul tehnic și tactic al lui Djoković și Alcaraz, în condiții de cea mai înaltă tensiune, a fost cel mai ridicat pe care l-am văzut vreodată, a câștigat Novak Djoković!

Nu știu să existe în istoria tenisului o bătălie cu asemenea miză în care învingător să fie jucătorul cu 16 ani mai în vârsta în fața deja legendarului lider al noii generații…

În schimbul aurului pentru care au luptat, Djoković și Alcaraz au făcut un dar de neprețuit Tenisului!”, a punctat jurnalistul.

REZUMAT VIDEO Finala de aur a lui Novak Djokovic

Performanțele lui Djokovic

  • 10 x Australian Open
  • 3 x Roland-Garros
  • 7 x Wimbledon
  • 4 x US Open
  • 7 x Turneul Campionilor
  • 8 x Nr. 1 ATP la finalul anului
  • 2 x Golden Masters
  • 1 x Cupa Davis
  • 428 săptămâni ca #1 (cele mai multe din istorie)
  • 1 x Medalie de aur la JO
Titlul care-i lipsea!   Djokovic  câștigă finala de la JO și face Golden Slam-ul carierei: „Am dat totul pentru aurul olimpic” Titlul care-i lipsea!   Djokovic  câștigă finala de la JO și face Golden Slam-ul carierei: „Am dat totul pentru aurul olimpic”

Djokovic: „Am dat totul pentru aurul olimpic”

„O bătălie incredibilă, credeam că pot câștiga, dar chiar să o fac… el a tot revenit și a trebuit să joc cel mai bun tenis al meu. În tiebreak am avut șanse de break amândoi.

Sunt șocat că am reușit, am dat totul, sufletul, corpul, familia, pentru a câștiga aurul olimpic, iar la 37 de ani am reușit. E o mândrie să joc pentru Serbia. E special”, a declarat Djokovic, care e la primul titlu din 2024 și al 72-lea din palmares.

Carlos Alcaraz a plâns la interviu

„E foarte greu să pierd această finală. Am luptat aproape 3 ore, 2 tiebreak-uri… Nu am profitat de ocaziile pe care le-am avut.

Djokovic a reușit mai multe în tiebreak față de mine. Mă doare felul în care am pierdut, dar plec cu capul sus”, a spus printre lacrimi Alcaraz la final, pentru Eurosport.

Alex Corretja și Carlos Alcaraz, la interviul de după meci Alex Corretja și Carlos Alcaraz, la interviul de după meci
Alex Corretja și Carlos Alcaraz, la interviul de după meci

Novak Djokovic - Carlos Alcaraz 7-6, 7-6

Djokovic, 37 de ani, e cel mai în vârstă jucător care evoluează în finala JO la simplu, iar Alcaraz, 21 de ani, e cel mai tânăr.

Spaniolul trecuse în semifinală de canadianul Felix Auger-Aliassime (23 de ani, #19 ATP ), scor 6-1, 6-1.

Sârbul l-a învins pe Lorenzo Musseti, după o oră și 50 de minute, scor 6-4, 6-2.

*****

Știrea inițială

Sezonul de vis a lui Carlos Alcaraz continuă. După ce a câștigat Roland Garros și Wimbledon, ultimele două turnee de Grand Slam, ibericul și-a asigurat prezența și în finala Jocurilor Olimpice.

Spaniolul a avut nevoie de doar o oră și 16 minute pentru a rezolva meciul cu Felix Auger-Aliassime.

A fost cea de-a șaptea confruntare dintre cei doi, iar acum Alcaraz conduce cu 4-3 la întâlnirile directe.

22:00 Novak Djkovokic l-a învins pe Museeti

Novak Djokovic l-a învins pe Lorenzo Musseti, după o oră și 50 de minute, scor 6-4, 6-2.

Sârbul are șansa de a-și lua revanșa, după finala pierdută fără drept de apel în fața ibericului la Wimbledon, scor 6-2, 6-2, 7-6 (4)

Carlos Alcaraz, al doilea cel mai tânăr finalist din istoria Jocurilor Olimpice

La 21 de ani, Carlos Alcaraz este al doilea cel mai tânăr finalist la simplu masculin din istoria tenisului la Jocurile Olimpice, mai în vârstă doar decât Robert LeRoy la St. Louis 1904.

19 ani
avea americanul la acea ediție la care a reușit să câștige două medalii de argint

Dacă va reuși să câștige medalia de aur, Alcaraz îi va călca pe urme lui Rafael Nadal, care reușea să câștige în 2008 la Roland Garros, Wimbledon și Jocurile Olimpice.

La debutul său olimpic, Alcaraz este al patrulea spaniol care ajunge în finala de simplu după 1988, alături de Jordi Arrese (1992), Sergi Bruguera (1996) şi Nadal (2008).

TELEVIZARE România - Lituania   Cine transmite  revenirea lui Mircea Lucescu acasă, după 38 de ani + „Zidul Galben” pe Ghencea
Nationala
08.09
TELEVIZARE România - Lituania Cine transmite revenirea lui Mircea Lucescu acasă, după 38 de ani + „Zidul Galben” pe Ghencea
Citește mai mult
TELEVIZARE România - Lituania  Cine transmite revenirea lui Mircea Lucescu acasă, după 38 de ani + „Zidul Galben” pe Ghencea
Dennis Man Anunț din Italia:  Lyon și Ajax  ar fi cu ochii pe internaționalul român
Stranieri
08.09
Dennis ManAnunț din Italia: Lyon și Ajax ar fi cu ochii pe internaționalul român
Citește mai mult
Dennis Man Anunț din Italia: Lyon și Ajax ar fi cu ochii pe internaționalul român
Azi,  Lucescu a răpus Steaua!  Il Luce întâlnește Lituania în ziua și pe stadionul în care fix acum 35 de ani  oprea dominația fantastică  a rivalei de o viață
Liga 1
09:00
Azi, Lucescu a răpus Steaua! Il Luce întâlnește Lituania în ziua și pe stadionul în care fix acum 35 de ani oprea dominația fantastică a rivalei de o viață
Citește mai mult
Azi,  Lucescu a răpus Steaua! Il Luce întâlnește Lituania în ziua și pe stadionul în care fix acum 35 de ani oprea dominația fantastică a rivalei de o viață
Fără excepții Ion Țiriac, deranjat de  „dopingul legal”  din sport: „Nu poți profita de medicamente zeci de ani!” + ce spune de Halep și Sinner
Tenis
08.09
Fără excepțiiIon Țiriac, deranjat de „dopingul legal” din sport: „Nu poți profita de medicamente zeci de ani!” + ce spune de Halep și Sinner
Citește mai mult
Fără excepții Ion Țiriac, deranjat de „dopingul legal” din sport: „Nu poți profita de medicamente zeci de ani!” + ce spune de Halep și Sinner