Daca Rusia ne-a atarnat de gat medaliile de bronz, dupa ce Anna Pavlova a ratatat atat la barna cat si la sol, China ar putea face cadou Romaniei “argintul” olimpic. Concursul de gimnastica de la Beijing s-a incheiat de cateva zile, dar scandalul ce planeaza in jurul varstei sportivelor chineze He Kexin si Yang Yilin continua. Tot mai desele acuze lansate atat de fostul antrenor al echipei olimpice a SUA, Bela Karoly, dar si de mass-media internationala i-a trezit din amorteala pe conducatorii Comitetului International Olimpic care au solicitat FIG o ancheta. “Intrucat varstele gimnastelor prezentate in pasaport sunt puse sub semnul intrebarii, am solicitat Asociatiei Chineze de Gimnastica alte documente care sa ateste data de nastere a acestora”, a declarat Philippe Silacci, ofiterul de presa al FIG.
In cazul in care se va dovedi inselatoria, gimnastele chineze vor fi nevoite sa inapoieze nu mai putin de patru medalii: aurul lui He Kexin de la paralele, cele doua “bronzuri” cucerite de Yang Yilin la individual compus si paralele, dar si aurul de la intrecerea pe echipe, ceea ce ar face ca lotul Romaniei, medaliat cu bronz, sa mai urce o treapta pe podiumul olimpic. “Parintii gimnastelor sunt extrem de indignati. Ei se intreaba de ce copii lor sunt suspectati? In aceeasi competitie, gimnastele japoneze erau la fel de mici ca si chinezoaicele. Europenii si americanii sunt mai robusti, in timp ce noi suntem un popor de talie mai mica”, a incercat sa se justifice antrenorul Chinei, Lu Shanzan.
Falsificarea varstei a devenit o problema in gimnastica incepand cu anii ’80. Atunci forul international de specialitate a decis sa creasca varsta minima de participare la competitiile de seniori de la 14 la 15 pentru a le proteja de accidentari serioase pe sportivele tinere. In 1997, varsta s-a majorat pentru a doua oara, si astfel s-a ajuns la 16. Specialistii sunt de parere ca sportivele cu cat sunt mai tinere cu atat sunt mai flexibile si invata mai usor exercitiile cu dificultate mare. Mai mult, se pare ca gimnastele “necoapte” evolueaza cu o mai mare dezinvoltura pe aparate, intrucat istoria accidentarilor lor nu este atat de bogata ca a “veteranelor” si, astfel ele nu se tem sa execute elemente dificile.
Aflate in imposibilitatea de a alinia o echipa sau “posesoare” a unor gimnaste de valoare, dar cu varsta neeligibila, tarile comuniste au gasit imediat rezolvarea: au falsificat varsta sportivelor. Coreea de Nord a fost exclusa de la Mondialele din 1993 dupa ce oficialii FIG au descoperit ca Kim Gwank Suk, medaliata au aur la paralele in 1991, a aparut timp de trei ani la concursurile oficiale ca avand aceeasi varsta, 15.
Romancele Daniela Silvas, Gina Gogean si Alexandra Marinescu au recunoscut la randul lor, in 2002, ca le fusesera falsificate pasapoartele, pentru a putea participa la competitiile de seniori. “Eu sunt nascuta in 1972, dar in pasaportul federatiei apaream cu anul de nastere 1970. Aveam 13 ani atunci cand mi-a fost modificata varsta. Se retrasesera multe dintre gimnastele care participasera la Los Angeles si nu exista echipa pentru Europene. Cine ma intreba pe mine atunci daca sunt de acord sau nu? Stiam insa ca se va afla candva“, spune Dana Silivas. China are la randul ei antecedente. Dublu medaliata cu bronz la Olimpiada de la Sydney, Yang Yun a recunoscut in cadrul unui interviu acordat televiziunii nationale ca avea doar 14 ani in momentul participarii la JO din Australia.
Pentru ca pe viitor sa scape de astfel de dureri de cap, federatia internationala de specialitate, al carei Comitet Executiv s-a reunit la Beijing, intentioneaza sa elimine limita de varsta.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro