Preşedintele Federaţiei internaţionale de ciclism (UCI), David Lappartient, a declarat că intenţionează să interzică din 2020 folosirea de către sportivi a corticosteroizilor, un medicament care are o plajă largă de acţiune fiind folosit inclusiv în tratarea astmului, scrie Reuters, conform Agerpres.
Lappartient a susţinut că astfel ar fi protejată mai bine sănătatea competitorilor.
''Lucrăm la o astfel de hotărâre. Am decis constituirea unui grup de lucru format din specialişti care va explica cât de dăunătoare pentru sănătate sunt medicamentele pe bază de costicosteroizi. Sperăm ca decizia să fie adoptată cât mai repede pentru ca din 2020 corticosteroizilor să nu mai poată fi folosiţi de cicliştii care iau startul în diferite curse'', a afirmat preşedintele UCI.
În vara lui 2018, UCI anunţa că începând cu anul competiţional 2019 se interzice folosirea tramadolului, medicament folosit împotriva durerii.
''UCI a decis să se angajeze într-un demers de interzicere a utilizării Tramadolului în competiţii din motive medicale'', preciza în iunie Federaţia internaţională.
Tramadolul este un medicament care, fără a fi interzis, este sub observaţia Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA), dar care poate avea efecte adverse serioase, cum ar fi ameţeli, pierderea concentrării, somnolenţă sau adicţie.
În 2017, 68% din probele de urină colectate de la 35 de sportivi olimpici conţineau tramadol şi proveneau de la ciclişti.
Încă din anul 2014, conducerea echipei cicliste britanice Sky a cerut înscrierea pe lista produselor interzise a Agenţiei Mondiale Antidoping a tramadolului, pe care unul din foştii săi rutieri, ex-coechipier cu Lance Armstrong, a mărturisit că l-a folosit. Canadianul Michael Barry preciza la vremea respectivă că a recurs la acest medicament, susceptibil că ar provoca dependenţă, pe vremea când concura pentru Sky, până la încheierea carierei în 2012.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro