Cristian Geambașu:  Exercițiu de normalitate
Cristian Geambașu, editorialist GOLAZO.ro

Cristian Geambașu: Exercițiu de normalitate

România număra încă buletine de vot când decola avionul care ducea naționala în Germania. Că aminteam de alegeri.

La scrutinul pentru Parlamentul european, după ce am trecut la scor de echipe formidabile ca Franța sau Germania, am depășit cu brio faza grupelor și ne pregătim cu încredere pentru fazele superioare ale competiției. Deci, se poate.

Cei pe care ni i-am permis

La fotbal deținem mai puține motive de mândrie, în special după cele două meciuri amicale (Bulgaria și Liechtenstein) din care naționala nu a avut nimic de învățat, iar noi, suporterii, ne-am încărcat cu sentimente bizare, oscilând între haz de necaz și dor de haiducie prin codrii patriei.

Mai nou aflăm că Bulgaria și Liechtenstein au fost adversarii pe care ni i-am permis, nu cei pe care i-am fi dorit. Ceea ce sună la fel de rău ca jocul naționalei.

Cum se câștigă respectul

Și de aceea Euro înseamnă pentru România un efort de orgoliu. Dincolo de rezultate, atitudinea pe care o vom arăta pe stadioanele din Munchen, Koln și Frankfurt constituie fundația felului în care vom fi tratați în viitor.

Respectul se câștigă și din rezultate, și din modul în care ai noștri se vor comporta pe timpul șederii în țara lui Beckenbauer. 

alt-text alt-text
FOTO: facebook.com/NationalaRomanieiOfficial

Amintiri din trecutul (semi)glorios

La al doilea capitol, începutul este promițător. Primul antrenament din Germania al României din Germania este deschis pentru public și pentru presă. Faptul că doritorii îi vor putea vedea antrenându-se pe Drăgușin, Ianis și ceilalți nu ar trebui să constituie o știre.

Nu mai ales pentru cei tineri, care nu au avut prilejul să fie lăsați cu ochii-n soare de „băieți”, la propriu uneori. Opacitatea (lipsa de respect față de suporteri) era apărată cu ani în urmă de rezultate. 

Nepăsarea

Cel puțin așa credeau tartorii naționalei de la acea vreme. Hagi, Dan Petrescu, Dorinel Munteanu. „Nea„ Puiu, „nea” Piți. Că presa aruncată în silenzio stampa nu putea să își facă treaba decât cu eforturi duble, conta prea puțin pentru dânșii.

Își închipuiau că ne plătesc cu dobândă niște polițe în contul criticilor. Problema cea mare rămânea totuși nepăsarea față de oamenii care veneau după ei și care ca să îi vadă și să îi susțină plăteau bilete de avion, cazări la hoteluri, bilete la meciuri.

Cu suporterii alături

Normalitatea nu merită aplauze, dar atunci când vine după decenii de glaciațiune trebuie salutată. Comunicatul FRF, care anunță porți deschise la primul antrenament de la Wurzburg, este o veste bună. O mână întinsă către mâna care odinoară era lăsată în aer.

Tricolorii pot fi mai buni la acest Campionat European având suporterii alături. Un dialog de pe poziții de parteneriat cu presa poate însemna alt punct marcat în acest exercițiu de imagine. De fapt, nu este un banal exercițiu de imagine. 

O sărbătoare cu fotbal, bere și cârnați

Ca orice mare competiție sportivă contemporană, Euro 2024 nu va fi doar o întrecere a pustnicilor care se hrănesc după diete savante și se antrenează adoptând metodele astronauților americani.

Euro este o sărbătoare la care oamenii participă nu doar ca să se încarce cu tactica lui Spaletti ori a lui Edi Iordănescu. La Euro se joacă fotbal de calitate, se bea bere blondă și brună și se mănâncă cârnați bavarezi cu varză călită. 

Nu avem prea multe argumente fotbalistice, suntem proprietarii celui mai puțin valoros lot dintre toate cele 24 de participante, selecționerul nostru are penultimul salariu, dar măcar arătăm că nu venim din peșteri, cu bâta pe umeri. E un punct de plecare.  

Decimați Efectele victoriei cu Germania: Spania va fi  fără 3 titulari  în semifinale » Ce s-a întâmplat cu „galbenul” lui Morata
EURO 2024
05.07
DecimațiEfectele victoriei cu Germania: Spania va fi fără 3 titulari în semifinale » Ce s-a întâmplat cu „galbenul” lui Morata
Citește mai mult
Decimați Efectele victoriei cu Germania: Spania va fi fără 3 titulari în semifinale » Ce s-a întâmplat cu „galbenul” lui Morata
Victorie la limită Dinamo câștigă al doilea  amical  din Slovenia: execuțiile de la distanță au făcut diferența
Liga 1
05.07
Victorie la limităDinamo câștigă al doilea amical din Slovenia: execuțiile de la distanță au făcut diferența
Citește mai mult
Victorie la limită Dinamo câștigă al doilea amical din Slovenia: execuțiile de la distanță au făcut diferența
Propunere  Hagi, soluția lui Panduru pentru  înlocuirea  lui Edi Iordănescu: „De ce e conflict de interese?”
Nationala
05.07
Propunere Hagi, soluția lui Panduru pentru înlocuirea lui Edi Iordănescu: „De ce e conflict de interese?”
Citește mai mult
Propunere  Hagi, soluția lui Panduru pentru înlocuirea lui Edi Iordănescu: „De ce e conflict de interese?”
Transfer  George Pușcaș  ar putea evolua în Liga Campionilor » Anunțul făcut de Gazzeta dello Sport
Stranieri
05.07
TransferGeorge Pușcaș ar putea evolua în Liga Campionilor » Anunțul făcut de Gazzeta dello Sport
Citește mai mult
Transfer George Pușcaș ar putea evolua în Liga Campionilor » Anunțul făcut de Gazzeta dello Sport