Organizatorii Cupei Davis sunt deschişi către o fuziune cu ATP în vederea organizării unei competiţii unice, a declarat Albert Costa, directorul celui mai vechi turneu de tenis pe echipe, într-un interviu acordat agenţiei Reuters, potrivit Agerpres.
Începând de anul viitor, Cupa Davis se va desfăşura după un nou format, cu 18 echipe participante, meciurile urmând să se dispute timp de o săptămână, în luna noiembrie, la Madrid. Turneul, organizat de Federaţia Internaţională de Tenis (ITF), va beneficia de susţinerea financiară a grupului Kosmos, fondat de fotbalistul spaniol Gerard Pique.
Cupa Davis va trebui să facă faţă concurenţei puternice venite din partea Asociaţiei Tenismenilor Profesionişti (ATP), care a prezentat oficial, luna aceasta la Londra, noua sa competiţie pe echipe, ATP Cup, care urmează să debuteze în 2020.
ATP Cup, urmaşa Cupei Mondiale pe echipe, va regrupa la start 24 de naţiuni, meciurile urmând să se dispute în trei oraşe australiene, între 3 şi 12 ianuarie 2020, cu câteva zile înaintea startului Australian Open, premiile totale puse în joc ridicându-se la 15 milioane dolari.
Albert Costa, câştigător al turneului de Grand Slam de la Roland Garros în 2002 şi fost căpitan al echipei Spaniei, nu vede însă niciun motiv pentru care Asociaţia Tenismenilor Profesionişti să nu se alăture pe viitor Cupei Davis.
"Marile organizaţii sunt în contact, pentru a face pe viitor ceva important împreună, la nivelul echipelor masculine şi feminine. Cupa Davis va fi în continuare, cu participarea ATP, probabil chiar şi cu atribuirea de puncte în clasament", a declarat Costa.
"Va rămâne Cupa Davis, însă ATP ar putea fi implicată. De ce nu? Ideea există", a adăugat spaniolul.
ATP Cup beneficiază de sprijinul sârbului Novak Djokovic, numărul unu mondial, dar şi al altor jucători de top, între care elveţianul Roger Federer, Alexander Zverev şi Dominic Thiem. Pe lângă premiile în bani, ATP Cup va oferi jucătorilor şi puncte în clasamentul ATP, lucru care reprezintă un avantaj important faţă de viitoarea Cupă Davis, în care nu se acordă puncte.
Prima ediţie a ATP Cup va cuprinde o fază a grupelor, în care cele 24 de participante vor fi împărţite în şase grupe de câte patru formaţii, la capătul căreia cele mai bune opt echipe se vor califica în faza cu eliminare directă.
Fiecare întâlnire va cuprinde două meciuri de simplu şi unul de dublu, iar fiecare echipă va putea fi compusă din maximum cinci jucători.
Naţiunile participante vor fi selecţionate în funcţie de poziţia în clasamentul ATP a celui mai bun jucător al lor. Învingătorii vor fi recompensaţi cu câte 750 de puncte, astfel că ATP Cup se va situa din acest punct de vedere după turneele de Grand Slam (2.000 de puncte pentru învingător) şi cele de categoria Masters (1.000 de puncte), dar înaintea celorlalte turnee din circuitul profesionist.
"Cupa Davis va continua să fie turneul în care îşi reprezinţi ţara în tenis. Drapelul şi culoarea reprezintă esenţa Cupei Davis", a mai spus Albert Costa, exprimându-şi convingerea că cei care sunt acum sceptici în privinţa noii formule "îşi vor schimba părerea după ce vor vedea cât de interesată va fi şi ce impact va avea".
Cupa Davis a fost în ultimii ani ţinta criticilor mai multor jucători de top, nemulţumiţi de formatul de până acum, cu întâlniri de trei zile, la sfârşit de săptămână, în timpul sezonului.
Potrivit noului format, vor exista trei tururi preliminare, în trei weekend-uri din lunile februarie, aprilie şi septembrie, înaintea turneului final de o săptămână, de la Madrid, din luna noiembrie.
Ultima finală după actualul format al Cupei Davis se va disputa la sfârşitul acestei săptămâni, la Lille, între echipele Franţei şi Croaţiei.
S-ar putea să te mai intereseze și:
Oficial: Turneul final al Cupei Davis, găzduit de Madrid în 2019 şi 2020
Tenismenii de top au notificat ITF că nu vor participa la Cupa Davis
Fotbalistul Gerard Pique îşi apără controversatul proiect al noii Cupe Davis
Cupa Davis: Finala dintre Franța și Croația se va disputa pe zgură
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro