Cu exceptia catorva meciuri, spre exemplu Iran - Nigeria, in mai toate partidele de la Cupa Mondiala din Brazilia s-au inscris multe goluri, iar jocurile au fost alerte, cu multe suturi pe poarta. The Telegraph incearca sa explice in cateva teorii de ce avem atat de multe goluri, iar ideile sunt variate, de la climatul cald pana la faptul ca exista o singura debutanta.
The Telegraph porneste de la statisticile care arata ca - pana la meciul Belgia - Algeria de miercuri - media a fost de 3,14 goluri/meci, cea mai ridicata intalnita la o Cupa Mondiala din 1958 incoace. Cotidianul britanic vine cu cinci teorii pentru a incerca sa explice numarul foarte mare de goluri.
1. Exista numai o echipa debutanta la un mondial: Bosnia si Hertegovina, iar datele din trecut arata ca echipele debutante inscriu mai putin decat cele care au experienta mai mare. Fata de alte editii din trecut, cand existau chiar si trei - patru debutante, acum avem doar una (Bosnia-Hertegovina), iar toate celelalte au fost prezente macar o data la World Cup in ultimii 16 ani, deci au experienta la acest nivel.
2. La Cupa Mondiala din Brazilia diferentele dintre cele mai bine clasate echipe in ierarhia FIFA si cele mai slab clasate, sunt mai mici. Sunt prezente 22 dintre primele 23 clasate, iar diferenta de puncte dintre cea mai bine si cea mai prost clasata echipa din FIFA Ranking (Spania vs Australia) - este de 959 de puncte. Spre comparatie, acum patru ani, diferenta era de 1.326 de puncte FIFA intre Brazilia si Coreea de Nord (cea mai bine clasata, respectiv cea mai slab clasata).
3. Tacticile sunt tot mai diverse. Daca in Africa de Sud 2010 s-a jucat mai ales pe sistemul 4-2-3-1, acum multe echipe au ales si alte sisteme de joc, iar asta se vede si pe tabela de marcaj fiindca echipele incearca sa duca mingea spre poarta adversa in mai putine pase, faulturile sunt mai rare si jocul este in general mai alert.
4. Suntem intr-o era a fotbalului ofensiv, iar echipele nu se mai apara atat de eficient. Statisticile arata ca la Cupa Mondiala din Brazilia numarul de suturi spre poarta este in medie mai mare decat acum patru ani, iar jucatorii suteaza din pozitii mai avantajoase. In plus, traim vremuri in care jucatorii ofensivi sunt in prim-plan si inscriu sau dau pase decisive extrem de eficent.
5. Vremea calda din Brazilia ajuta si ea la inscrierea unui numar mare de goluri. Este cea mai controversata dintre cele cinci teorii fiindca e greu de demonstrat. Cei de la Telegraph pleaca de la studii din liga de fotbal american NFL care arata ca pe vreme rece numarul de pase reusite scade si eficienta echipelor se diminueaza. Ca argument sunt aduse temperaturile mici din Africa de Sud 2010, temperaturi care au afectat jocul unor echipe obisnuite cu climatul foarte cald. Ipoteza este cat se poate de subiectiva.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro