Dan Udrea   Cine rupe FCSB?  Volumul de meciuri, metodele lui Neubert sau camera hiperbară?

Dan Udrea Cine rupe FCSB? Volumul de meciuri, metodele lui Neubert sau camera hiperbară?

  • Meciurile din precedenta săptămână, cu Craiova, Midtjylland și U Cluj, au produs accidentări pe bandă rulantă: Pantea, Tănase, Tavi Popescu, Băluță, Alhassan. Acestora li se adaugă alte accidentări în ultimele săptămâni: Ngezana, Șut, Olaru, Lixandru
  • FCSB a jucat un număr record de meciuri, 29, are un preparator fizic recunoscut pentru metodele lui extrem de dure de pregătire și folosește un procedeu medical care e pus sub semnul întrebării de doctorul Marijana, de la Belgrad.

O dată se zice că e întâmplare. De două ori poate fi coincidență. De la 3 în sus e regulă. Iar FCSB a bifat doar în ultima săptămână nu mai puțin de 5 accidentați.

Pantea, Tănase, Tavi Popescu, Băluță, Alhassan s-au rupt în precedentele 3 meciuri. Pe listă însă apar și cei cu probleme în septembrie și octombrie: Ngezana, Șut, Olaru, Lixandru, Kiki. Regula la FCSB e că jucătorii se accidentează!

Deja se ajunge la 10 (ZECE) jucători cu rupturi musculare, ale ligamentelor, cu probleme la spate sau cu alt tip de accidentări.

10 înseamnă un procent care se apropie de 45%, raportat exclusiv la jucătorii de câmp din lot. E enorm și e clar că e o problemă. Mare!

Care poate fi cauza? Cel mai probabil 3 sunt motivele care ar fi putut influența în mod direct faptul că FCSB s-a transformat dintr-un club de fotbal într-o clinică medicală, în care tratează fotbaliști.

1. Volumul de meciuri

FCSB a jucat în acest sezon, din 4 iulie până acum, în 4 competiții. Și a bifat deja 29 de meciuri

  • 15 în Liga 1
  • 12 în Europa
  • 1 Supercupa
  • 1 în Cupa României

Frecvența cu care FCSB a disputat meciuri: unul la mai puțin de 4,5 zile. De fapt, ritmul e chiar mai ridicat fiindcă au fost două pauze de câte două săptămâni în septembrie și octombrie, când naționala a jucat în Liga Națiunilor.

De exemplu, între 20 octombrie și 10 noiembrie, 21 de zile, FCSB a jucat 7 meciuri: o medie de un joc la fiecare 3 zile!

În România, nu doar că nu există echipă care măcar să se apropie de FCSB, dar următoarea în topul meciurilor oficiale e la distanță foarte mare.

CFR are cu 25% mai puține meciuri, în vreme ce Rapid are un volum cu peste 40% mai mic decât FCSB.

Meciuri oficiale în acest sezon

  • FCSB: 29
  • CFR: 22
  • U Craiova: 19
  • Rapid: 17
  • Dinamo: 17

Chiar și raportat la alte echipe din Europa, FCSB e cea mai solicitată. Sunt formații care au intrat, la fel ca FCSB, în primul tur preliminar, dar care chiar și așa n-au ajuns în ultimele 4 luni la numărul de meciuri al roș-albaștrilor:

  • FCSB: 29 meciuri
  • Slovan: Bratislava 28
  • Celje: 28
  • Ludogoreț: 27
  • Bodo Glimt: 25
  • Jagiellonia: 25
  • Petrocub Hâncești: 23

2. Metodele lui Thomas Neubert

Neubert e, probabil, cel mai bun preparator fizic din Liga 1. Motiv pentru care e și cel mai bine plătit, 10.000 de euro lunar.

A fost adus prima dată de Reghecampf, în urmă cu mai bine de 12 ani. La vremea respectivă efectiv i-a șocat pe jucători. Metode extrem de dure, cărora le-au făcut față cu mare greutate fotbaliști de mare forță precum Pintilii, Bourceanu, Tănase, Chipciu, Szukala.

Thomas Neubert (foto: Sportpictures) Thomas Neubert (foto: Sportpictures)
Thomas Neubert (foto: Sportpictures)

Cei care au lucrat cu Neubert și acum un deceniu susțin că neamțul și-a mai domolit din intensitatea antrenamentelor, pentru că „nu văd vreun jucător care să suporte ce am suportat noi la vremea respectivă”.

Cu toate acestea, pentru unii, metodele tot sunt la un nivel extrem de ridicat.

De exemplu, Băluță, când a venit la FCSB, în vara lui 2023, a făcut față cu foarte mare dificultate cantonamentului de vară, dezvăluind că până în acel moment nu fusese nevoit să îndure ceea ce îi cerea Neubert.

Tot atunci a venit și Ngezana, iar la unul dintre primele antrenamentele fizice, Șut i l-a arătat pe Neubert și i-a spus: „Îl vezi? Nu o să-l uiți niciodată!”.

Pregătirea fizică excepțională pe care o are FCSB, modul în care reușește să susțină un presing total pe întreaga durată a meciurilor, distanțe de peste 12 km pe meci/per jucător, toate aceste lucruri pot avea un revers al medaliei. În faptul că, mai devreme sau mai târziu, jucătorii cedeză.

3. Camera hiperbară

De ceva timp, FCSB a achiziționat o cameră hiberbară, pe care o folosesc majoritatea fotbaliștilor din lot. Nu toți!

Terapie cu oxigen hiperbaric (HBO), aceasta e definiția pe scurt a camerei hiberbarice. FCSB a prezentat-o pe un lucru care îi ajută foarte mult pe jucători chiar să prevină accidentările musculare.

Totuși, există pesoane care pun semne mari de întrebare în privința utilității, în cazul fotbaliștilor, a camerei hiperbarice.

Una dintre acestea e chiar Marijana, medicul de la Belgrad, unde FCSB trimite jucătorii pe bandă rulantă, pentru a-i reface rapid în urma unor leziuni musculare.

Un fotbalist din Liga 1, care i-a fost adversar FCSB-ului în una dintre precedentele etape, spune că Marijana i-a spus că nu vede terapia în camera hiperbară ca una bună pentru fotbaliști. Iar argumentul Marijanei e faptul că musculatura se oxigenează prea mult în urma acestui tratament, iar la un moment dat va fi predispusă să suporte leziuni.

Una dintre clinicile din București care face astfel de procedură, cu camera hiperbară, dar pentru anumite afecțiuni medicale, scrie pe site-ul său, centrokinetic.ro, următoarele:

„În USA, până în prezent, numeroase echipe profesioniste de atletism, inclusiv hochei (NHL), fotbal (NFL), baschet (NBA) și fotbal (MLS), utilizeaza HBO ca terapie adjuvantă.

Cu toate acestea, pînă în prezent, foarte puține rapoarte au fost publicate cu privire la beneficiile aplicării terapiei hiperbarice.

Majoritatea studiilor clinice care examinează eficacitatea HBO în tratarea leziunilor țesuturilor moi au fost limitate în ceea ce privește dimensiunea eșantionului și designul studiului.

Trebuie efectuate cercetări suplimentare care să sugereze și să valideze efectele semnificative ale acestei modalități de tratament și bazându-și în continuare importanța în medicina sportivă”.

Realitatea în care se regăsește astăzi FCSB e una dramatică. Pentru următorul meci oficial, cu Botoșani, aproape că poate să facă un 11 din rândul fotbaliștilor cu probleme medicale.

Și perioada aglomerată nu se va opri. Ba mai mult, va urma cel mai dens interval. Între 21 noiembrie și 21 decemrie, FCSB va avea de jucat 10 meciuri oficiale

  • Botoșani - FCSB (Liga 1)
  • FCSB - Slobozia (Liga 1)
  • FCSB - Olympiakos (Europa League)
  • Oțelul - FCSB (Liga 1)
  • Agricola Borcea - FCSB (Cupa României)
  • FCSB - Botoșani (Liga 1)
  • Hoffenheim - FCSB (Europa League)
  • Farul - FCSB (Liga 1)
  • FCSB - Univ. Craiova (Cupa României)
  • Poli Iași - FCSB (Liga 1) 
39 de meciuri
va avea disputate FCSB în intervalul 4 iulie - 21 decembrie, cu 10 mai multe decât în aceeași perioada de anul trecut
FCSB a rupt kilometrajul  Campioana României  a alergat enorm  în meciul câștigat joi cu PAOK Salonic, 2-0. Datele exacte sunt uimitoare
Europa League
21.02
FCSB a rupt kilometrajul Campioana României a alergat enorm în meciul câștigat joi cu PAOK Salonic, 2-0. Datele exacte sunt uimitoare
Citește mai mult
FCSB a rupt kilometrajul  Campioana României a alergat enorm în meciul câștigat joi cu PAOK Salonic, 2-0. Datele exacte sunt uimitoare
Modificare importantă  Construirea  noului stadion Dinamo  schimbă situația la Spitalul Floreasca
Superliga
21.02
Modificare importantă Construirea noului stadion Dinamo schimbă situația la Spitalul Floreasca
Citește mai mult
Modificare importantă  Construirea noului stadion Dinamo schimbă situația la Spitalul Floreasca
„Două entități cu aceeași origine”  „Războiul”  FCSB-Steaua , prin ochii francezilor de la L'Equipe
Europa League
21.02
„Două entități cu aceeași origine” „Războiul” FCSB-Steaua, prin ochii francezilor de la L'Equipe
Citește mai mult
„Două entități cu aceeași origine”  „Războiul” FCSB-Steaua , prin ochii francezilor de la L'Equipe
„Ies din AUR și candidez” Patronul FCSB îl amenință pe George Simion:  „Candidezi împotriva lui Georgescu sau o fac eu!”  » Cum a reacționat CTP
Diverse
21.02
„Ies din AUR și candidez”Patronul FCSB îl amenință pe George Simion: „Candidezi împotriva lui Georgescu sau o fac eu!” » Cum a reacționat CTP
Citește mai mult
„Ies din AUR și candidez” Patronul FCSB îl amenință pe George Simion: „Candidezi împotriva lui Georgescu sau o fac eu!” » Cum a reacționat CTP
„Știu doar că joacă în roș-albastru”  Alexandre Lacazette, despre  meciul cu FCSB : „Unii preferau Ajax, pentru atmosferă”
Europa League
21.02
„Știu doar că joacă în roș-albastru” Alexandre Lacazette, despre meciul cu FCSB: „Unii preferau Ajax, pentru atmosferă”
Citește mai mult
„Știu doar că joacă în roș-albastru”  Alexandre Lacazette, despre meciul cu FCSB : „Unii preferau Ajax, pentru atmosferă”
FCSB - Lyon Campioana României, duel dificil în  optimile Europa League . Posibila adversară din sferturi
Europa League
21.02
FCSB - LyonCampioana României, duel dificil în optimile Europa League. Posibila adversară din sferturi
Citește mai mult
FCSB - Lyon Campioana României, duel dificil în  optimile Europa League . Posibila adversară din sferturi
FCSB - Lyon, în optimile EL Tot ce trebuie să știi despre  viitoarea adversară  a campioanei României » S-au mai întâlnit de 4 ori până acum
Europa League
21.02
FCSB - Lyon, în optimile ELTot ce trebuie să știi despre viitoarea adversară a campioanei României » S-au mai întâlnit de 4 ori până acum
Citește mai mult
FCSB - Lyon, în optimile EL Tot ce trebuie să știi despre viitoarea adversară a campioanei României » S-au mai întâlnit de 4 ori până acum
„Mi-e scârbă, dar eu sunt drăcos”  AUDIO:  Șumudică, mesaj pentru Bocciu după ce a fost lovit cu bulgări: „Nu sunt interlop și  nu o să dau înapoi ”
Superliga
21.02
„Mi-e scârbă, dar eu sunt drăcos”AUDIO: Șumudică, mesaj pentru Bocciu după ce a fost lovit cu bulgări: „Nu sunt interlop și nu o să dau înapoi
Citește mai mult
„Mi-e scârbă, dar eu sunt drăcos” AUDIO: Șumudică, mesaj pentru Bocciu după ce a fost lovit cu bulgări: „Nu sunt interlop și nu o să dau înapoi ”