Sub lupă  Claudiu Keșeru,  analiză pentru GOLAZO.ro  înainte de Maccabi - FCSB: de ce nu găsește campioana atacantul ideal +26 foto
Claudiu Keșeru (foto: GOLAZO.ro)

Sub lupă Claudiu Keșeru, analiză pentru GOLAZO.ro înainte de Maccabi - FCSB: de ce nu găsește campioana atacantul ideal

  • Claudiu Keșeru (37 de ani) a oferit un amplu interviu pentru GOLAZO.ro
  • Acasă, la Oradea, fostul internațional cu peste 300 de goluri în carieră nu ratează niciun meci jucat de FCSB, echipă care i-a rămas în suflet
  • Printre multe altele, atacantul vorbește despre meciul pe care FCSB îl joacă la Budapesta, în preliminariile Champions League, cu Maccabi Tel Aviv, de la 21:00, în direct la Antena 1 și liveTEXT pe GOLAZO.ro.

„Cred că, anulând avantajul terenului propriu, avem o șansă”

Claudiu, FCSB e în fața unui retur greu cu Maccabi. Ce spui despre retur după ceea ce s-a întâmplat la București?

Am văzut o parte din meciul tur, nu l-am văzut pe tot. Echipele israeliene sunt destul de complicate, în general. Au un joc consistent. Ofensiv, jucătorii israelieni sunt foarte interesanți. Avantajul cel mai mare e că nu jucăm în Israel. 

Claudiu Keșeru, dialog cu GOLAZO.ro
Claudiu Keșeru, dialog cu GOLAZO.ro

Galerie foto (26 imagini)

Claudiu Keșeru, dialog cu GOLAZO.ro Claudiu Keșeru, dialog cu GOLAZO.ro Claudiu Keșeru, dialog cu GOLAZO.ro Claudiu Keșeru, dialog cu GOLAZO.ro Claudiu Keșeru, dialog cu GOLAZO.ro
+26 Fotografii
labels.photo-gallery

Un mare avantaj! 

Da! Din perspectiva climei în primul rând. Am prins acolo un meci cu Beer Sheva în care efectiv ne sufocam. Ăsta e un mare avantaj. Cred că, anulând avantajul terenului propriu, avem o șansă. Și Steaua (n.r. - FCSB) nu mi se pare la turație maximă. În ciuda victoriei enorme din primul tur. 

A fost totuși contra unor amatori…

Mi s-a părut că a făcut mai mult rău decât bine. 

De ce?

Probabil că s-au văzut un pic prea sus față de nivelul real. Când câștigi o „dublă” la o asemenea diferență e greu să… munca e să ții jucătorii cu picioarele pe pământ. Ei deja sunt foarte sus. 

Aș compara situația actuală cu ceea ce ați făcut voi cu Ludogoreț. Mă refer că FCSB pare că a scăpat o castană fierbinte. Putea câștiga, putea avea un avantaj liniștitor. Cum s-a întâmplat și la voi, în tur, cu bulgarii. 

Depinde cum abordezi meciul. Dacă știi și ai încredere, te consideri mai bun decât adversarul, lași meciul tur în spate și te duci ținând cont că ai avantajul terenului neutru și îl bați în al doilea meci. 

10 minute și 56 de secunde
a fost durata între primul și cel de-al treilea gol al lui Keșeru cu Aalborg, cel mai rapid hattrick din cupele europene la acel moment, depășit în urmă cu 3 ani de Patson Daka

Pare că echipa că nu-și găsește omul de gol, că n-are atacant.

E greu! E greu! Mereu am zis. Poți găsi atacant pentru majoritatea echipelor din România, însă pentru Steaua (n.r. - FCSB) e greu. 

De ce?

Echipa are un profil foarte specific de joc în treimea adversă. Acolo ai nevoie de un atacant care să se descurce foarte bine pe spații mici. Care să fie și finalizator, și punct de sprijin, să fie și combinativ, să știe și să ajute benzile, mai ales când joci  cu extreme de picior invers, trebuie să știi exact… Eu așa făceam. Îmi analizam foarte bine toți colegii, să știe ce să se aștepte de la mine, și cum îi pot ajuta eu pe ei. Pentru că în momentul în care eu îi ajut pe ei, îi pun în condiții mai bune. O să vină și ei spre mine. 

„Nu-l vedeam pe Louis Munteanu în jocul FCSB-ului”

Așa ai făcut mereu?

Mereu în toată cariera. Mă uitam, discutam cu ei, ce le e mai ușor să facă. Unde le e mai ușor, unde pot ajuta. Cum mă pot ajuta ei pe mine. Ajutorul reciproc te ajuta să câștigi timp. 

Nu au un Claudiu Keșeru. Și nu vine nici Louis Munteanu. 

Nu-l vedeam! Nu e un jucător de tranziție foarte bun. 

E vreunul pe care îl vezi în Liga 1? 

Mai degrabă Louis decât Bîrligea. Bîrligea e mai puțin combinativ. Louis are capacitatea asta de a combina. Dar încă nu a atins maturitatea să fie un punct fix la Steaua (n.r. - FCSB). Avem o criză de atacanți pe profilul ăsta. Cei de tranziție au fost de-a lungul timpului foarte mulți. Cei combinativi nu prea. 

Se întoarce Florin Tănase, asta înseamnă iar joc cu un 9 fals…

Da. Și toată lumea să se adapteze la el. E greu! Deja în momentul în care începi să joci cu un anumit profil de atacant, toată lumea știe ce trebuie să facă pentru el. Problema e că vin meciurile importante și nu ai timp să te adaptezi după ce schimbi profilul atacantului. Tănase va trebui să facă eforturi să meargă către ceilalți. Pentru că s-a schimbat puțin profilul de echipă. 

Față de momentul plecării lui, da….

Ștefănescu nu e același profil cu Cordea, dincolo dacă va fi Tavi, Phelipe, Musi, fiecare cu specificul lui. E nevoie de o muncă a fiecăruia astfel încât să se cunoască mai bine. 

„Echipa a pierdut mult prin plecarea lui Coman! Inducea frică”

Unde ar fi cheia acestui meci, cu Maccabi? Cum ar trebui gândit?

Depinde de ce vor să facă. Cât de multă încredere colectivă au. Dacă au perceput la meciul tur că-s mai buni, da, te poți duce peste ei. Dar să fii solid defensiv. Depinde și ce echipă va alinia. Depinde ce vor să facă. Unde se situează ei față de Maccabi. Dacă se văd superiori sau inferiori. Depinde și de nivelul de formă, de oboseală, mai mulți parametri. 

Ți se pare că startul acesta fals e consecința pierderii lui Florinel Coman?

În momentul de față, da. A pierdut un jucător decisiv. Un jucător care deja inducea frică. Automat te aperi altfel când știi că la fundașul lateral îți trebuie dublaj, chiar triplaj. Deci tragi mai mulți jucători în partea aia. Plus că Florinel a înscris în momente decisive. 

Mai e nevoie de vreo motivare la astfel de meciuri?

În general, eu mă automotivam. Sursa mea motivațională a fost interioară. Mai ales de la 25 de ani când am început să lucrez cu un psiholog sportiv, mi-am dat seama că n-am de ce să asociez partea motivațională de cineva sau ceva, pentru că acel cineva sau ceva poate dispărea. Atunci eu ce fac? Trebuie să fii autonom din toate punctele de vedere. 

Care ar fi obiectivul realizabil pentru acest FCSB, cum e azi?

Eu zic că se poate o grupă de Europa League. Champions League, în momentul de față e inaccesibil. Echipa a slăbit puțin față de anul trecut și totuși încă nu mi se pare o echipă pe deplin matură pentru a se putea bate la Champions League. 

Sunt schimbări la nivel de L1. Anul trecut toți adversarii au fost sub nivelul FCSB-ului, așa a apărut diferența enormă. Acum vor fi din nou acolo, dar lupta va fi cu siguranță mult mai strânsă” Claudiu Keșeru 
Văd în lupta pentru titlu, pe lângă FCSB, pe CFR și Universitatea Craiova. La Rapid am semne de întrebare, legate de cât de repede se adaptează la stilul lui Lenon. Farul depinde de ce mai aduce. Cam în 3 văd lupta” Claudiu Keșeru 
67 de meciuri
a adunat Keșeru la FCSB, reușind 33 de goluri
Champions League  13 goluri în a doua seară de Ligă.  FCSB, menționată  de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Liga Campionilor
18.09
Champions League 13 goluri în a doua seară de Ligă. FCSB, menționată de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Citește mai mult
Champions League  13 goluri în a doua seară de Ligă. FCSB, menționată de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1  Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva  banilor publici : Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Liga 1
18.09
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1 Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva banilor publici: Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Citește mai mult
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1  Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva banilor publici : Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Ținte noi    Dinamo  încearcă două transferuri de calibru!
Liga 1
18.09
Ținte noi Dinamo încearcă două transferuri de calibru!
Citește mai mult
Ținte noi  Dinamo încearcă două transferuri de calibru!
Tătărușanu în tricoul lui FCSB  Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în  Ghencea ”
Liga 1
18.09
Tătărușanu în tricoul lui FCSB Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în Ghencea
Citește mai mult
Tătărușanu în tricoul lui FCSB  Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în Ghencea ”