Dan Udrea  Dezbaterea  VOYO
Dan Udrea

Dan Udrea Dezbaterea VOYO

  • Pro TV a cumpărat drepturile pentru Lask Linz - FCSB și va oferi meciul exclusiv pe platforma Voyo, unde e nevoie de abonament care costă 4 euro pe o lună
  • Indignarea a răbufnit pe rețelele sociale.

FCSB iarăși nu se vede pe TV. Ci doar pe Voyo. E ceva în neregulă? Sigur că e rău când costă. Dar meciul acesta nu e proprietate publică.

Cine are drepturile le-a vândut altcuiva. Actualul deținător, Pro TV, primește un val de nemulțumire.

Ce face Pro TV

Ne întrebăm, așadar, dacă e în regulă că o societate privată, care cumpără cu bani din propriul buzunar niște drepturi de imagine ale unui meci, să aleagă să le valorifice așa cum crede ea de cuviință? 

Să explicăm ce face, de fapt, Pro TV. Dacă ar fi dat meciul pe TV, audiența de 1.5-1.7 milioane de persoane i-ar fi adus câteva zeci de mii de euro bune ca profit, după ce s-ar fi scăzut și costurile drepturilor.

Pro TV își asumă această pierdere, transformându-o într-un cost de investiție pentru platforma Voyo. E o alegere pe care postul din Pache Protopopescu o face. E o strategie, suntem în capitalism, economia de piață așa funcționează. 

Când ne place capitalismul?

Suntem obișnuiți, însă, să acceptăm piața liberă doar atunci când beneficiem.

Ne place că, datorită concurenței operatorilor de telefonie, prețurile abonamentelor sunt accesibile, iar internetul e atât de bun, atât de la îndemână și atât de ieftin, încât românii văd melodii  pe Youtube, Friends sau Las Fierbinți în metrou, între Crângași și Păcii.

Internetul nostru este unul dintre cele mai bune din Europa. În Norvegia, dacă încerci să vezi un video pe net, în timp ce mergi pe stradă, e practic imposibil.

Dar piața noastră așa e decis: oamenii vor net rapid, companiile au investit și le-au oferit.

Ne place și când vedem toate meciurile din Liga 1 la liber, deși ele costă 30 de milioane de euro pe an.

Microbiștii o pot urmări pe FCSB în deplasarea de la Lask Linz doar pe platforma Voyo Microbiștii o pot urmări pe FCSB în deplasarea de la Lask Linz doar pe platforma Voyo
Microbiștii o pot urmări pe FCSB în deplasarea de la Lask Linz doar pe platforma Voyo

Sistemul pay per view încă nu funcționează, ba chiar e tolerată situația ca un pub în care văd un meci 300 de persoane să plăteasca același preț la abonamentul TV ca unul care stă singur acasă în fața televizorului.

Piața liberă este, așa cum se spune, cea mai proastă variantă, în afară de toate celelalte.

Când ne place socialismul

În schimb, nu ne-a plăcut liberalizarea pieței de energie. A intervenit statul și a plafonat prețurile. Nu ne-a plăcut nici când s-a scumpit benzina, iarăși a apărut statul. 

Acum, când Pro TV pune meciul pe Voyo, unde aproape toată lumea poate avea acces, evident plătind un abonament de 4 euro, iarăși nu ne place.

Statul, din fericire, nu poate interveni. De ce din fericire? Pentru că drumul pe care România a pornit acum 35 de ani chiar acesta a fost: renunțarea la comunism, la comanda unică, la „să decidă alții pentru toți”.

Drumul a fost: să trăim liberi. În capitalism, într-o economie de piață reală, cu toate riscurile și disparitățile care vin de aici. 

Ce e, cu adevărat, grav

Problema nu e că Linz - FCSB va fi pe Voyo, ci că meciul, așa cum a fost și Sparta Praga - FCSB, poate fi văzut pe alte surse, în online, pe teritoriul României.

Și mai grav e că unii, chiar din interiorul unor instituții de presă, au îndemnat și chiar au făcut presiuni pe redacții, în alte ocazii, să fie difuzate imagini, deși nu dețineau drepturi. Totul în numele traficului și audienței.

Cine a vrut să vadă orice de la Jocurile Olimpice a avut posibilitatea pe platforma MAX, care a funcționat excepțional. O ai însă doar dacă plătești.

Dacă vrei să vezi filme bune trebuie să accesezi Neftlix. Iarăși, costă. Plătești, vezi. Nu plătești, nu vezi. Nu e nici o dramă. 

Ce e de înțeles

Filmele, meciurile, competițiile sportive nu sunt lucruri esențiale, fără de care nu poți trăi, sunt niște plăceri, pe care dacă ți le permiți, le ai.

Dacă nu, cu părere de rău, nu le ai. Vremurile în care toți primeam, la comandă, doar ce, cât și când doreau unii au trecut.

Champions League  13 goluri în a doua seară de Ligă.  FCSB, menționată  de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Liga Campionilor
18.09
Champions League 13 goluri în a doua seară de Ligă. FCSB, menționată de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Citește mai mult
Champions League  13 goluri în a doua seară de Ligă. FCSB, menționată de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1  Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva  banilor publici : Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Liga 1
18.09
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1 Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva banilor publici: Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Citește mai mult
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1  Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva banilor publici : Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Ținte noi    Dinamo  încearcă două transferuri de calibru!
Liga 1
18.09
Ținte noi Dinamo încearcă două transferuri de calibru!
Citește mai mult
Ținte noi  Dinamo încearcă două transferuri de calibru!
Tătărușanu în tricoul lui FCSB  Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în  Ghencea ”
Liga 1
18.09
Tătărușanu în tricoul lui FCSB Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în Ghencea
Citește mai mult
Tătărușanu în tricoul lui FCSB  Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în Ghencea ”