De-a lungul timpului, au fost emise indoieli legate de capacitatile intelectuale ale fotbalistilor, scrie Slate.fr. Si totusi, un studiu efectuat de cercetatori suedezi si citat de The Independent evidentiaza capacitati cognitive foarte dezvoltate la jucatorii buni.
Oamenii de stiinta considera ca au descoperit cheia faimoasei "inteligente a jocului", capacitatea de a intelege configuratia terenului pentru a se afla la locul potrivit, in momentul potrivit.
Studiul, efectuat asupra a 57 de jucatori dintre care 29 din cele mai bune divizii, a permis cercetatorilor de la Karolinska Institutet sa descopere ca cei mai buni dintre ei au capacitati cognitive mult superioare mediei, ca au capacitatea de a rezolva probleme si de a efectua mai multe lucruri in acelasi timp.
Jucatorii au fost supusi mai multor exercitii.
"Le-am aratat desene facute din puncte si ei trebuiau sa lege punctele intre ele in cat mai multe modalitati posibile, intr-un minut", explica Liselotte Maurex, unul dintre autorii studiului.
"Testul le cerea sa fie creativi si flexibili in rezolvarea problemelor. E ca si in joc, pentru ca trebuie sa te gandesti la toate pozitiile in care te poti plasa si trebuie sa fii foarte rapid".
Rezultatul - scorul mediu al celor mai buni jucatori ii plaseaza in primii 5% dintre cele mai bune rezultate obtinute de toate persoanele care au efectuat astfel de teste.
Jucatorii au fost apoi urmariti pe teren timp de mai multi ani, stabilindu-se o corelatie clara intre rezultatele la testele cognitive si performantele fotbalistice.
Oamenii de stiinta spun, intr-un comunicat de presa, ca este chiar posibil sa alegi, respectiv sa dezvolti cei mai buni fotbalisti prin intermediului acestor teste cognitive.
"Exista probabil o componenta ereditara si o componenta care poate fi dezvoltata prin antrenament", explica Torbjörn Vestberg, psiholog si membru al echipei de cercetare.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro