Rafael Nadal a folosit in doua randuri exceptii de uz terapeutic, dupa cum au aratat fisele prezentate de hackerii de la "Fancy Bears". Fostul lider mondial nu se arata deranjat de publicarea buletinelor medicale, insa spune ca aceste lucruri puteau fi evitate. "Fiecare test antidoping trebuie anuntat, la fel rezultatele. Daca WADA le publica, nu se mai ajungea la ajutorul hackerilor", a precizat fostul lider al clasmentului ATP.
"Cand ceri permisiunea de a lua ceva de uz terapeutic si primesti acest drept, atunci nu vorbesti despre nimic interzis. Aceasta (n.r. prezentarea fisei sale) nu este o stire, este ceva menit sa agite puternic. Ar fi mult mai benefic pentru sport, sportivi, spectatori si media ca fiecare test antidoping sa fie anuntat dupa ce a fost facut, iar doua saptamani mai tarziu sa fie publicate rezultatele. Acesta ar fi sfarsitul problemelor si speculatiilor de toate felurile.
In felul acesta, sportul ar face un mare pas inainte, iar totul ar fi transparent. Am tot spus asta de ani de zile.
Nu trebuia sa se ajunga ca niste hackeri sa publice rezultatele testelor noastre. Ele trebuie aratate de WADA (Agentia Mondiala Antidoping), nu sa fie totul prezentat ca un mare secret", a precizat Rafael Nadal, citat de presa iberica.
In toata cariera, Nadal a apelat in doua randuri la exceptia de uz terapeutic: in 2009 si in 2012.
In 2009, intre 23 septembrie si 25 septembrie, Nadal a primit in doua randuri 3 miligrame de betametazona (corticosteroid), prin injectie intramusculara. In acel an, Rafa a avut probleme cu o tendinita care i-a afectat ambii genunchi. In acel sezon, spaniolul a fost invins de Robin Soderling la Roland Garros si a ratat prezenta la Wimbledon. A lipsit trei luni din circuit, din iunie pana in august. Betametazona este un steroid cu proprietati anti-inflamatorii.
A doua exceptie a aparut in 2012, atunci cand Nadal nu a putut participa la Jocurile Olimpice de la Londra din cauza unor probleme la genunchiul stang. Intre 30 iulie si 8 august, a primit un miligram de corticotrofina (tetracosactid) la fiecare trei zile. Cortrosina este, de asemenea, utilizata in scopuri anti-inflamatorii. Urmatorul turneu la care Rafa a participat a fost in februarie 2013.
Serena Williams, Venus Williams, Mo Farah, Simone Biles, Petra Kvitova, Bradley Wiggins si Chris Froome se afla, printre altii, pe listele "Fancy Bears".
Pe 13 septembrie, un grup de hackeri din Rusia ("Fancy Bears) a anuntat ca a spart serverele WADA (Agentia Mondiala Antidoping), de acolo de unde a salvat mai multe documente care apartin sportivilor de performanta.
Fisele lui Rafael Nadal:
Citeste si:
Ciclistul Chris Froome reactioneaza in scandalul dopajului: "Am cerut de doua ori exceptie de uz terapeutic pentru astm"
Acuzata ca s-ar dopa, gimnasta Simone Biles se apara: S-ar trata pentru deficit de atentie
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro