Marți, 28 august, la Stadionul Ghencea s-a marcat sfârșitul unei epoci și începutul lucrărilor de reconstrucție la cea mai de succes arenă a fotbalului românesc. Cu gândul la trecutul de mari campioni și cu speranța revenirii în elita fotbalului, așa s-a consumat ziua de marți.
Fotbaliștii steliști și suporterii au trăit aici marile satisfacții ale echipei militare. Campania triumfală, soldată cu câștigarea Cupei Campionilor Europeni în 1986, dar și alte prezențe în fazele superioare ale cupelor europene, au însemnat zeci de meciuri ale roș-albaștrilor, acasă, în Ghencea. Rămân în memorie meciuri mari ale Stelei, cum ar fi cel câștigat cu Anderlecht, scor 3-0, cel cu Glasgow Rangers, 2-0, cu IFK Goteborg, 5-1 sau cu Galatasaray, 4-0, toate în fazele superioare ale cupelor europene.
În ”Templul fotbalului” s-a consemnat cea mai categorică victorie a roș-albaștrilor în cupele europene, 6-0 cu elvețienii de la Young Boys Berna, dar și un scor record în campionatul național, 11-0 cu Corvinul Hunedoara. Tot în Ghencea, Steaua a jucat în grupele Ligii Campionilor trei ani la rând, având oaspete de seamă precum Benfica Lisabona, Hajduk Split, Borussia Dortmund, Atletico Madrid sau Juventus Torino.
Primul gol stelist în grupele Ligii Campionilor, la succesul cu Glasgow Rangers, 1-0, l-a avut ca autor pe regretatul Daniel Prodan. Pe același stadion s-a scris istorie atunci când Steaua, cu Lăcătuș în teren, învingea în preliminariile celei mai galonate competiții continentale intercluburi, Paris St. Germain cu 3-2.
O serie de jucători emblematici ai Stelei, atât din Generația 1986, cât și din alte perioade au venit pe arena care le-a adus atâtea bucurii și satisfacții. Printre cei prezenți îi enumerăm, aleatoriu, pe Anghel Iordănescu, George Ogăraru, Adrian Neaga, Mirel Rădoi, Marius Lăcătuș, Ștefan Iovan, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Gavril Balint.
Cuvinte emoționante au fost rostite de Anghel Iordănescu și Marius Lăcătuș.
Notre respect...
Foto: Steaua libera
Cei care au dorit o amintire au putut pleca acasă cu o bucată din gazonul stadionului pe care Steaua și echipa națională de fotbal a României au obținut succese răsunătoare. Fericiții posesori ai unui petic de gazon au primit și Certificat de autenticitate.
Sâmbătă, 1 septembrie, între orele 10.00 și 16.00, suporterii care vor să aibă amintire o bucată de gazon sunt invitați să vină în Ghencea încă odată.
Stadionul Steaua a fost inaugurat la 9 aprilie 1974, într-un meci între Steaua și OFK Belgrad (scorul a fost 2–2). Atunci, internaționalul stelist Gheorghe Tătaru înscria primul gol pe Ghencea, când a deschis scorul.
Capacitatea oficială a stadionului a fost inițial de 32.000 locuri, dar în 1991, când au fost puse scaunele de plastic, aceasta a scăzut la 28.365. Stadionul a fost renovat în 1996. Pe lângă faptul că este stadionul oficial al echipei Steaua București, Stadionul Ghencea a găzduit anterior și echipa națională de fotbal a României.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro