FOTOGALERIE Turneul de la Wimbledon - "Tenis intr-o gradina englezeasca"

FOTOGALERIE Turneul de la Wimbledon - "Tenis intr-o gradina englezeasca"

In anul 1555, calugarii din Venetia inventau un sport, stramosul tenisului de azi: loveau cu palma o minge. Devenind dureros, au inceput sa foloseasca bate si sa conceapa primele variante de rachete. La finele secolului XIX, un galez avea sa vina cu ideea unui joc pe atunci numit "Sphairistrike", care, cativa ani mai tarziu, devenea tenisul de iarba. Primul campionat de la Wimbledon, sau mai exact al clubului "All Lawn Tenis Club" (Clubul Tenisului de Camp) avea sa fie organizat doar pentru a strange bani sa repare masina care mentinea iarba scurta si neteda. Cititi aici povestea clubului de tenis de la Wimbledon, inainte de a reprezenta campionatul care strange azi 80 de milioane de lire in doua saptamani.

Foto:

Competitia anuala de tenis la Wimbledon a evoluat de la o un sport intr-o gradina cu flori - de la prima infruntare din 1877, pe care o priveau doar doua sute de spectatori - la un turneu pe bani multi, vizionat de milioane de oameni din toata lumea si privit ad-hoc de aproximativ 500,000. Florile si conceptul de gradina au ramas insa: peste 50,000 de plante, printre care 10,000 de petunii si 2,500 de hortenzii dau impresia spectatorilor ca au iesit la picnic.

Povestea turneului de la Wimbledon

In anul 1868, galezul Major Walter Clopton Wingfield a venit cu un sport nou la "All England Lawn Tennis and Croquer Club” din Wimbledon, Londra, si anume "Sphairistrike”. In 1877, Clubul isi schimba putin numele, devenind "The All England Croquet and Tennis Lawn Club”, odata cu deschiderea primei competitii de tenis, pe atunci "Lawn Tennis Championship” (Campionatul Tenisului de Camp). Majoritatea regulilor jocului s-au pastrat de atunci, cu exceptia detaliilor de genul inaltimea fileului, distanta de la linia de serviciu la fileu, latimea terenulii.

Singura competitie din acel an a fost de simplu masculin, castigata de Spencer Gore, unul dintre cei 22 de concurenti. 200 de spectatori au platit cate un siling pentru a vedea meciul. Primul turneu de tenis de la Wimbledon nu ar fi fost organizat daca masina de tuns si netezit iarba a clubului nu s-ar fi stricat. Clubul nu a avut bani sa o repare (10 lire), asa ca au decis sa faca din sport un spectacol pe bani. Proiectul le-a iesit atat de bine, incat au hotarat sa organizeze un turneu cu public si anul urmator.

Initial, clubul de tenis a fost construit pe locul unei ferme. Inca doua ferme din apropiere au fost transformate intr-un teren de golf si unul de corchet. Curtile de tenis s-au inmultit si au suferit nu doar modificari, ci au fost mutate, pentru a acomoda consecintele popularitatii sportului. Pana in 1882, tenisul domina Clubul si cuvantul crochet a fost sters din titlu, chiar daca sportul ca atare a ramas pe lista activitatilor clubului.

Sediul actual de pe Curch Road a fost inaugurat de Regele George al V-lea in 1922. Meciurile puteau acum fi vazute de 14,000 de spectatori. Popularitatea turneului a crescut intr-atat, incat in urmatorii ani biletele erau alocate prin tragere la sorti. Iar daca pana in 1922 campionii isi aparau titlul jucand doar ultimul meci, de acum trebuiau sa dovedeasca din nou ca pot ajunge in finala.

Competitia de feminin

Competitia de simplu feminin a fost inaugurata in 1884, cand, din 13 participante, Maud Watson a iesit invingatoare. Prima castigatoare straina a fost americanca May Sutton, in 1905. Pe atunci, femeile erau obligate sa poarte rochii lungi, parte dintr-un echipament compus din pana la 16 straturi, inclusiv un corset. Corsetul le impiedica sa serveasca aruncand mingea deasupra capului sau sa se aplece dupa mingi. Femeile erau echipate cu sorturi cu buzunare adanci, unde tineau mingile. Din cauza echipamentului greoi, jucatoarele lesinau des, asa ca existau mereu in preajma saruri cu miros intepator sau o pana de ars pentru a le trezi. De asemenea, transpirau foarte mult si costumul inchis la culoare arata respingator dupa un meci. Asadar, s-a convenit trecerea la rochia de culoare alba care, in timp, a devenit tot mai scurta.

Tenisul in al Doilea Razboi Mondial

Clubul a reusit sa ramana deschis si pe perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand angajatii se rarisera. Suprafata clublului era folosita in scop militar si de aparare, in special pentru servicii de pompieri, de ambulanta, decontaminare si de catre militarii voluntari (Home Guard). In 1940, cinci bombe au lovit Clubul, a doua cazand peste acoperisul Terenului Central, unde se joaca azi finalele, si distrugand 1,200 de locuri. Lucrurile au inceput sa-si revina prin iulie 1945, cand fortele Aliate au jucat tenis pe Terenul Nr. 1, care nu fusese afectat. Campionatul anual a reinceput un an mai tarziu. Insa restrictiile de constructie au incetat doar in 1949, cand toate reparatiile au fost finalizate.

Partea financiara

The All England Lawn Tennis Ground Ltd. (devenit plc in 1996) traieste doar din fonduri private, in special din banii care ii face in cele doua saptamani de campionat din vanzarea de bilete si drepturi de difuzare. Mai precis 80 de milioane de lire streline. 32 de milioane sunt in exces, asa ca jumatate din suma sunt donati Clubului All Tennis Club, iar jumatate sunt investiti in facilitatile clubului. In ultimii 10 ani a existat mereu un santier in constructii in gradina englezeasca, unde se vor tine olimpiadele la tenis in 2012. Alte fonduri mai provin si din vanzarea de obligatiuni o data la cinci ani.

Premiile in bani au fost acordate pentru prima data in 1968, cand concursul a fos dechis tuturor categoriilor de jucatori. Peste ani, a crescut de aproximativ 480 de ori, de la totalul de 26,250 de lire (2,000 pentru simplu masculin si 750 la simplu feminin). In 2007, premiul banesc a fost egal pentru ambele categorii. In 2009, totalul premiilor a fost 12,550,000 de lire, cu cate 850,000 de lire pentru fiecare campion.

Recorduri din gradina de pe Wimbledon

1980 – Bjorn Borg devenea primul suedez care castiga competitia la barbati.

1985 – Boris Becker primul german si cel mai tanar invingator pe Wimbledon

1987 – Martina Navratilova din SUA era prima care castiga concursul de simplu la femei, de sase ori consecutiv. Trei ani mai tarziu, castigase de noua ori la rand.

2000 – Pete Sampras, tot din SUA, isi marca a saptea victorie.

Date interesante despre turneul de tenis de la Wimbledon

  • Un numar mare de spectatori – 200,000 -  a fost inregistrat prima data in 1939. Recordul prezentelor intr-o singura zi a fost in 2002 – 42,475 de spectatori. Cel mai vizionat turneu a fost cel din 2001, cand s-au vandut 490,081 de bilete pentru cele doua saptamani de competitii. Central Court (Terenul Central) are cea mai mare capacitate, putand acomoda 15,000. Aici familiei regale i s-a amenajat o boxa speciala. Regina a asistat la meciuri in 1957, 1962 si 1977, iar alti membri ai familiei regale sunt spectatori constanti.
  • La finele anilor '30, clubul angaja 46 de copii de mingi. Pana in 2007, numarul crescuse la 250, acestia avand o varsta medie de 15 ani. Fetele au fost angajate pentru prima data in 1977, iar echipele mixte au aparut in 1980.
  • Muzeul nou deschis in 2005 a primit distinctia de "cea mai buna experienta turistica in Londra” de la ghidul Visit London si a luat premiul al doilea in competitia Muzeul European al Anului.
  • Un oficial are grija ca jucatorii sa fie pregatiti sa intre pe teren la ora care trebuie pentru Terenurile Nr. 1 si Central. Acestia se asigura si ca jucatorii sunt echipati conform regulamentului. Concurentii vin in camera lor de asteptare, sub boxa regala. Deasupra intrarii sta scris un citat din poezia "Daca” a lui Rudyard Kipling: "De poti intalni triumful si dezastrul/ Primindu-i pe cei doi impostori la fel".
  • Spectatorii au voie sa aduca alcool cu ei in tribuna, echivalentul la o sticla de vin sau un litru de bere. Fotografia cu blit este interzisa. Spectatorii nu au voie sa-si scoata tricoul sau sa aduca mancare in tribune.
  • 3,500 de spectatori pot urmari competitia de pe un deal din gradina, pe unul dintre cele mai mari ecrane din lume. Aici se consuma in doua saptamani 70% din cantitatea anuala de PIMM’S, un coctail cu fructe si alcool.
  • 8% din locuri sunt rezervate protocolului.
  • Jucatorii pot beneficia de fizioterapie in oricare vestiar. 14 phisioterapeuti stau la dispozitie.
  • Acoperisul Terenului Central este retractabil, format din doua parti care se unesc la mijloc, si a fost folosit pentru prima data in 2009. La venirea ploii, terenul este imediat acoperit cu o folie. Jocul se reia cat de repede posibil, insa este intarziat de condensul de sub folie. Pentru a castiga timp, organizatorii folosesc ventilatoare.
  • In 1967, BBC a transmis de aici primul meci de tenis color. Tot in acel an, LTA a votat ca sa permita nu doar participarea jucatorilor profesionisti, ci si amatori.
  • In jur de 1,250 de mingi de tenis sunt folosite in timpul turneului si 650 in calificari, 2000 pentru antrenamente. Mingile galbene au fost introduse in 1986.
  • Castigatorul categoriei barbati simplu devine posesorul Cupei Challenge (Cupa Provocarii) pentru un an, iar castigatoara de la femei simplu – Trofeul Challenge, o tava poleita cu argint care dateaza din 1886. Castigatorii celor trei competitii de dublu primesc cate o cupa, tot pentru 12 luni. Restul finalistilor primesc cate o tava suflata cu argint iar semi-finalistii – cate o medalie de bronz. Toate premiile sunt pastrate la Club, insa premiatii iau acasa replici in miniatura. Din momentul in care castigatorii prezinta premiul publicului si pana cand acestia ajung la conferinta de presa, numele lor este gravat pe o replica a premiului, ei putand parasi competitia cu aceasta.
  • Gradina englezeasca are 18 terenuri cu iarba, un teren cu zgura rosie, unul cu zgura continentala, cinci cu zgura americana, cinci terenuri interioare, trei Greenset Velvelux si trei Greenset Trophy. Mai sunt 22 de terenuri cu iarba pentru antrenament si doua din acrilic verde.
  • Jucatorii trebuie sa se inscrie cu cel putin sase saptamani inainte de inceperea campionatului. Se accepta pana la 500 de candidati, inclusivi pentru competitia de juniori.
  • Tari care au castigat concursul de barbati-simplu pe Wimbledon (pana in 2009): Australia, Croatia, Cehoslovacia, Egipt, Elvetia, Franta, Germania, Marea Britanie, Noa Zeelanda, Olanda, Spania, Suedia, SUA. Tari care au castigat concursul de femei-simplu (pana in 2009): Australia, Brazilia, Cehia, Elvetia, Franta, Germania, Marea Britanie, Rusia, Spania, SUA.
  • Turneul tine doua saptamani (sau chiar mai mult daca vremea este potrivnica), incepe cu sase saptamani inaintea primei zi de luni din luna August si atrage jucatori din peste 60 de tari. Programul include trei meciuri pe zi.
  • Printre fostii presedinti ai clubului se numara duci, o ducesa, o printesa, in prezent fiind condus de catre Ducele de Kent.

Anul acesta, turneul de tenis la Wimbledon se va desfasura in perioada 21 iunie – 4 iulie

Pentru o harta detaliata a Clubului, cilck aici

Pentru bilete, competitie si alte detalii, vizitati site-ul campionatului

* articol publicat inițial pe Hotnews.ro

Botoşani - FCSB 1-0   VIDEO cu golul :  Mitrov dă lovitura  în prelungiri și campioana pierde în Moldova! Clasamentul actualizat
Liga 1
21.11
Botoşani - FCSB 1-0 VIDEO cu golul: Mitrov dă lovitura în prelungiri și campioana pierde în Moldova! Clasamentul actualizat
Citește mai mult
Botoşani - FCSB 1-0  VIDEO cu golul : Mitrov dă lovitura în prelungiri și campioana pierde în Moldova! Clasamentul actualizat
Veste proastă   Florin Prunea, despre meciul României care se va juca  fără spectatori : „Am vorbit cu cineva și așa mi-a spus”
Nationala
21.11
Veste proastă Florin Prunea, despre meciul României care se va juca fără spectatori: „Am vorbit cu cineva și așa mi-a spus”
Citește mai mult
Veste proastă  Florin Prunea, despre meciul României care se va juca fără spectatori : „Am vorbit cu cineva și așa mi-a spus”
Ocazii monumentale  FC Botoșani și FCSB,  ratări incredibile  în prima repriză a restanței din Liga 1
Liga 1
21.11
Ocazii monumentale FC Botoșani și FCSB, ratări incredibile în prima repriză a restanței din Liga 1
Citește mai mult
Ocazii monumentale  FC Botoșani și FCSB, ratări incredibile în prima repriză a restanței din Liga 1
Kopic, la masă cu staff-ul  Mesajul antrenorului  care sărbătorește  un an la Dinamo : „Mergem înainte”
Liga 1
21.11
Kopic, la masă cu staff-ul Mesajul antrenorului care sărbătorește un an la Dinamo: „Mergem înainte”
Citește mai mult
Kopic, la masă cu staff-ul  Mesajul antrenorului  care sărbătorește un an la Dinamo : „Mergem înainte”
Vești de la Guvern  Stadionul  Dinamo  se află pe lista priorităților pentru anul 2025! Când ar urma să fie gata noua arenă
Liga 1
21.11
Vești de la Guvern Stadionul Dinamo se află pe lista priorităților pentru anul 2025! Când ar urma să fie gata noua arenă
Citește mai mult
Vești de la Guvern  Stadionul Dinamo se află pe lista priorităților pentru anul 2025! Când ar urma să fie gata noua arenă
Secretele lui Salah  De ce joacă starul egiptean  cel mai bun fotbal al carierei . Liverpool zboară cu el
Campionate
21.11
Secretele lui Salah De ce joacă starul egiptean cel mai bun fotbal al carierei. Liverpool zboară cu el
Citește mai mult
Secretele lui Salah  De ce joacă starul egiptean cel mai bun fotbal al carierei . Liverpool zboară cu el
Înțepături către FRF  Ionuț Lupescu a comentat sancțiunea UEFA: „Dacă vor tăia  contractele pe care la au cu politicienii , vor avea bani de amenzi”
Nationala
21.11
Înțepături către FRF Ionuț Lupescu a comentat sancțiunea UEFA: „Dacă vor tăia contractele pe care la au cu politicienii, vor avea bani de amenzi”
Citește mai mult
Înțepături către FRF  Ionuț Lupescu a comentat sancțiunea UEFA: „Dacă vor tăia  contractele pe care la au cu politicienii , vor avea bani de amenzi”
Veste mare pentru Drăgușin   Internaționalul român ar putea fi  titular  în meciul cu Manchester City
Stranieri
21.11
Veste mare pentru Drăgușin Internaționalul român ar putea fi titular în meciul cu Manchester City
Citește mai mult
Veste mare pentru Drăgușin  Internaționalul român ar putea fi titular în meciul cu Manchester City