FOTOGALERIE VIDEO  Kitingul -  o noua nebunie in oras. Cum sa imblanzesti zeul Eol

FOTOGALERIE VIDEO Kitingul - o noua nebunie in oras. Cum sa imblanzesti zeul Eol

Sunt foarte multe lucruri care fac din kiting un sport deosebit. O sa incercam sa evidentiem macar o parte dintre ele. Pe primul loc as pune senzatia deosebita pe care o ai atunci cand te lasi purtat de vant. Este liniste, se aude doar suieratul kite-ului prin aer, iar viteza cu care te deplasezi te fac sa simti gustul adrenalinei. Forta zeului Eol este foarte mare si nu o poti stapani insa o poti controla si asta iti da o senzatie foarte placuta. Nu o percepi ca pe o forta potrivnica ci ca pe una prietenoasa. "Cei care vin la un demo de kiting, dupa 5-10 minute de "jucat" cu kite-ul exclama: WOW, Super", spune Marian Bobe, lector drd. la Academia Fortelor Aeriene Henri Coanda din Brasov, cel care a avut initiativa deschiderii unui astfel de club.

Foto:

Ionut Baias: Kiting?! O noua nebunie in oras?!:) De unde ideea?

Marian Bobe: Pe un CD cu filmulete cu zboruri acrobatice cu parapanta, era si un filmulet despre snowkiting. A fost dragoste la prima vedere. Am vazut filmuletul si mi-a placut foarte mult. Mi-am zis ca as vrea sa practic si eu acest sport. Pe masura ce descopeream kiting-ul imi placea tot mai mult. In cele din urma mi-am cumparat un kite, mi-am confectionat singur un buggy care a iesit foarte urat insa a fost primul meu buggy, apoi mi-am cumparat un alt kite si inca unul si un mountainboard si tot asa. Nu este chiar o noutate absoluta fiindca in lume se practica de apoximativ 20 de ani, iar la noi in tara de aproximativ 10-11 ani.

Snowkiting

Snowkiting

Foto: Hotnews

I.B.: Hai sa lamurim si ce este kitingul? Exista mai multe feluri de kiting?

Marian Bobe: Kiting-ul este sportul care foloseste forta unui zmeu pentru a tracta un sportiv (rider). Pentru deplasare, riderii folosesc diferite mijloace de locomotie. Pot folosi un kiteboard , adica o placa asemanatoare cu cea de windsurfing, pot folosi schiurile sau placa de snowboarding, ori mountainboard -ul sau buggy -ul. In functie de mijlocul de locomotie folosit si de suprafata pe care se practica, kiting-ul are denumiri specifice. Daca se practica pe apa atunci se numeste kiteboarding sau surfkiting, daca se practica pe zapada, denumirea este snowkiting, daca se practica pe sol cu un mountainboard, atunci vorbim despre landboard kiting, iar daca se foloseste un buggy, se numeste buggy kiting.

I.B.: Cum este vazut acest nou sport extrem si cine se '"inghesuie" sa-l practice?

Marian Bobe: Cei care vin la un demo de kiting, dupa 5-10 minute de "jucat" cu kite-ul exclama: WOW, Super. Nu exista limita de varsta. Kiting-ul este agreat in special de tineri insa cei care au adus kiting-ul in tara au aproape 50 de ani sau chiar sunt trecuti de aceasta varsta. Iar clientii vin de peste tot din tara. Avem, dupa cum puetti constatat:), si foarte multi bucuresteni la cursuri. Clubul ramane insa destul de slab promovat, dar o sa ne ocupam si de acest lucru in viitorul apropiat. Deocamdata ne gasiti doar pe facebook si pe site-ul clubului, care este in lucrur insa.

Ar putea parea cel putin ciudat, dar practicarea kiting-ului nu presupune aproape nicio cheltuiala

I.B.: Este un sport scump? Din ce se compune echipamentul de kiting?

Marian Bobe: Echipamentul de kiting se cumpune in primul rand din zmeu (kite), dotat cu linii si bara sau manere de control. Mai trebuie un ham (harness), un mijloc de locomotie si este recomandat sa se poarte si un minim de echipament de protectie, macar o casca. Ar putea parea cel putin ciudat, dar practicarea kiting-ului nu presupune aproape nici o cheltuiala, cu exceptia costului transportului pana la locul (spotul) de dat cu kite-ul. Vantul ne este livrat gratis, iar de practicat, se poate practica pe orice pasune, deal sau panta pe care nu sunt obstacole.

Sigur ca trebuie facuta o investitie initiala care nu este mica insa nici foarte mare. Spre exemplu, un kite nou se poate achizitiona cu 500-800 Euro, un ham costa in jur de 100 Euro. Pentru snowkiting nu este nevoie de altceva. Se presupune ca echipamentul de schi sau de snowboarding exisa deja. Cei care vor sa practice acest sport pe sol, trebuie sa mai investeasca inca aproximativ 300-500 de Euro pentru un mountainboard sau un buggy. In cazul snowkiting-ului, investitia se poate amortiza in 2 ani numai prin economia facuta nemai platind telescaunul sau teleschiul.

I.B.: Prin ce atrage acest sport, ce are el deosebit?

Marian Bobe: Sunt foarte multe lucruri care fac din kiting un sport deosebit. O sa incerc sa evidentiez macar o parte dintre ele. Pe primul loc as pune senzatia deosebita pe care o ai atunci cand te lasi purtat de vant. Este liniste, se aude doar suieratul kite-ului prin aer, iar viteza cu care te deplasezi te fac sa simti gustul adrenalinei. Forta zeului Eol este foarte mare si nu o poti stapani insa o poti controla si asta iti da o senzatie foarte placuta. Nu o percepi ca pe o forta potrivnica ci ca pe una prietenoasa.

In plus, practicantii snokiting-ului nu mai au nevoie de teleschi sau telescaun, sunt independenti. Cu ajutorul kite-ului pot urca si cobora pante si un lucru deloc de neglijat, pot ajunge in powder, acolo unde altfel nu se poate ajunge decat cu efort foarte mare, urcand pe jos si cu placa in spate.

Cei care doresc sa faca downhill, odata ajunsi in varful pantei, nu au decat sa-si strang in doua minute kite-ul, sa-l bage in rucsac si apoi sa coboare panta pe placa sau pe schiuri. Nu trebuie uitat nici de faptul ca se pot face salturi foarte inalte, unele dintre ele pot fi numite chir mici zboruri. Dar, ca sa nu lungesc vorba, mai bine urmariti pe Youtube filmuletul urmator care spune in imagini ceea ce eu nu as putea descrie intr-o pagina de text.

Deschiderea unui club de gen presupune o investitie minima de 2500 de euro

I.B.: Ce costuri presupune inceperea acestui business?Se poate realiza in orice zona sau comporta conditii climaterice deosebite?

Marian Bobe: Costurile necesare deschiderii unui astfel de club se ridica la un minim de 2500 Euro. Se poate practica oriunde, atat la munte cat si la ses, cu conditia sa existe un teren lipsit de obstacole (copaci, santuri, case, stalpi de inalta tensiune, etc. ) si evident sa bata vantul.

I.B.: Mai exista cluburi similare? Putem vorbi deja de un curent?

Marian Bobe: Mai sunt si alte cluburi de kiting insa marea lor majoritate sunt concentrate pe kitesurfing (kiting-ul pe apa) Cred ca deja se poate vorbi despre un curent.

I.B.: Exista si un concurs de kiting/competitii interne? Se poate vorbi de naumite performante in acest sport?

Marian Bobe: In momentul de fata nu exista nici o competitie de landkiting desi mi-as dori foarte mult sa pot organiza asa ceva Recordul mondial de viteza cu buggy-ul este de 122 km/h. Exista si un record de viteza pe apa insa nu stiu cat este:)

I.B.: O intrebare cheie acum: dupa primul curs luat credeti ca am un talent real pentru acest sport?:)

M.B.: Sigur o sa mai publicati interviul?:)

Ce se poate face cu un kite si un buggy

mai multe despre kiting pe Scoala de kiting

* articol publicat inițial pe Hotnews.ro

„M-a șocat ce-a făcut”   Mihai Stoica,  reacție dură la adresa lui Rațiu: „N-am crezut că se poate transforma așa!”
Nationala
22.03
„M-a șocat ce-a făcut” Mihai Stoica, reacție dură la adresa lui Rațiu: „N-am crezut că se poate transforma așa!”
Citește mai mult
„M-a șocat ce-a făcut” Mihai Stoica, reacție dură la adresa lui Rațiu: „N-am crezut că se poate transforma așa!”
Rapid - CSM București 24-34  „Tigroaicele” au zdrobit Rapidul  și sunt ca și calificate în sferturile Ligii Campionilor
Handbal
22.03
Rapid - CSM București 24-34 „Tigroaicele” au zdrobit Rapidul și sunt ca și calificate în sferturile Ligii Campionilor
Citește mai mult
Rapid - CSM București 24-34 „Tigroaicele” au zdrobit Rapidul și sunt ca și calificate în sferturile Ligii Campionilor
Drăguș, dorit de FCSB Ce spune  MM Stoica  despre interesul pentru atacantul României: „Nu știu ce jucător ar face asta”
Superliga
22.03
Drăguș, dorit de FCSB Ce spune MM Stoica despre interesul pentru atacantul României: „Nu știu ce jucător ar face asta”
Citește mai mult
Drăguș, dorit de FCSB Ce spune MM Stoica despre interesul pentru atacantul României: „Nu știu ce jucător ar face asta”
Cazul Louis Munteanu   Răzvan Raț  susține decizia lui Mircea Lucescu: „Mi se pare corectă! Nici eu nu l-aș fi convocat!” 
Nationala
22.03
Cazul Louis Munteanu Răzvan Raț susține decizia lui Mircea Lucescu: „Mi se pare corectă! Nici eu nu l-aș fi convocat!”
Citește mai mult
Cazul Louis Munteanu Răzvan Raț susține decizia lui Mircea Lucescu: „Mi se pare corectă! Nici eu nu l-aș fi convocat!” 
Cine ia titlul?Totul despre lupta pentru Superliga:  când se joacă derby-urile și cine merge în Europa
Sondaj
23.03

Cine ia titlul? Totul despre lupta pentru Superliga: când se joacă derby-urile și cine merge în Europa

Cine câștigă titlul?

FCSB %
CFR Cluj %
U Craiova %
U Cluj %
Dinamo %
Rapid %
Cine ia titlul?Totul despre lupta pentru Superliga:  când se joacă derby-urile și cine merge în Europa
„Lucescu nu admite că a greșit!”     Ioan Sdrobiș , după România - Bosnia: „E orgolios! Avem probleme”
Nationala
22.03
„Lucescu nu admite că a greșit!” Ioan Sdrobiș, după România - Bosnia: „E orgolios! Avem probleme”
Citește mai mult
„Lucescu nu admite că a greșit!”   Ioan Sdrobiș , după România - Bosnia: „E orgolios! Avem probleme”
FCSB îl vrea pe Drăguș  Patronul e  gata să-l transfere  pe jucătorul lui Trabzonspor: „E cel mai bun atacant al României la ora asta”
Superliga
22.03
FCSB îl vrea pe Drăguș Patronul e gata să-l transfere pe jucătorul lui Trabzonspor: „E cel mai bun atacant al României la ora asta”
Citește mai mult
FCSB îl vrea pe Drăguș  Patronul e gata să-l transfere pe jucătorul lui Trabzonspor: „E cel mai bun atacant al României la ora asta”
Veste proastă pentru Lucescu    Florin Tănase  nu va face deplasarea în   San Marino
Nationala
22.03
Veste proastă pentru Lucescu Florin Tănase nu va face deplasarea în San Marino
Citește mai mult
Veste proastă pentru Lucescu  Florin Tănase nu va face deplasarea în San Marino
Dinamo, învinsă de Afumați  „Câinii” lui Kopic au pierdut amicalul cu echipa de pe  locul 10 din Liga 2
Superliga
22.03
Dinamo, învinsă de Afumați „Câinii” lui Kopic au pierdut amicalul cu echipa de pe locul 10 din Liga 2
Citește mai mult
Dinamo, învinsă de Afumați  „Câinii” lui Kopic au pierdut amicalul cu echipa de pe locul 10 din Liga 2