"Operațiune de distrugere a sportului francez", "încredere" distrusă: într-o scrisoare virulentă, un colectiv de peste 1.000 de angajați în domeniul sportului îi cer ministrului de resort, Roxana Maracineanu, să renunțe la proiectul său de transferare a lor în cadrul federațiilor, scrie AFP.
Acest proiect, reafirmat marți de ministru, prevede o detașare progresivă, pe bază de voluntariat, a acestor consilieri tehnici sportivi (CTS) în federații, care vor primi și subvenții pentru a-i plăti.
Sindicatele văd în acest proiect un atac direct la adresa statutului lor iar federațiile sunt îngrijorate că aceste compensații financiare nu vor dura decât o perioadă, ceea ce ministerul neagă.
În Franța, cei aproximativ 1.600 de consilieri tehnici sportivi sunt funcționari plătiți de stat (120 milioane de euro în 2016) dar care activează pe lângă federații, unde au un rol esențial pentru sportivii de înalt nivel dar și pentru "sportul pentru toți". Este vorba de directori tehnici naționali (DTN), antrenori naționali și consilieri tehnici naționali și regionali.
"Continuați să cereți detașarea CTS la federații și să ipotecați viitorul ministerului nostru", scrie acest colectiv, care revendică peste 1.152 de semnatari. Pe listă figurează, printre alții, DTN pentru atletism, Patrice Gergès, natație, Julien Issoulié, sau gimnastică, Kevinn Rabaud.
"Încrederea pe care v-am acordat-o la sosirea la ministeru, în parte pentru cunoașterea sportului francez și pentru parcursul dvs (jalonat îndeaproape sau de departe de cadre ale statului), a dispărut total", spun ei, evocând o "operațiune de distrugere a sportului francez".
Ministerul spune că niciun CTS nu își va pierde locul de muncă sau statutul de funcționar, dar cel mai mare sindicat al angajaților din sport, Snaps, afirmă că se renunță la noile angajări și că statul vrea să "distrugă corpul CTS" prin renunțarea la înlocuirea persoanelor care ies la pensie sau pleacă.
La sfârșitul săptămânii trecute, 34 de președinți de federații olimpice, respectiv cvasi-totalitatea, i-au scris ministrului pentru a cere un moratoriu asupra acestui proiect până la Jocurile Olimpice Paris-2024.
Născută în România și ajunsă în Franța la vârsta de 9 ani împreună cu părinții săi care fugiseră de regimul lui Ceaușescu, Roxana Maracineanu a fost în perioada 2010-2015 membră în consiliul regional al Ile de France, în grupul socialist.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro