- Dacă ierarhia de acum a Ligii a 2-a se va păstra și la finalul sezonului regulat, atunci 30 de meciuri din play-off se vor juca degeaba. Fix degeaba!
- Pe primele 6 locuri din Liga 2 se află nu mai puțin de 4 echipe care nu au voie să promoveze, astfel că celelalte două ar intra în Liga 1 și dacă ar pierde toate jocurile.
Cândva, acum vreo 25-30 de ani, când Cooperativa era activă în fotbalul românesc, Romică Pașcu, un adept al sistemului virusat de atunci, a făcut o propunere: să nu mai retrogradeze nimeni din Divizia A, argumentul fiind că e prea multă tensiune și presiune pe echipe, antrenori, conducători. Și acest lucru dăunează sănătății. O bazaconie!
De la meciuri-blat la meciuri-nonsens
Cooperativa nu mai există. Șefii fotbalului românesc s-au schimbat, Mircea Sandu și Dumitru Dragomir au fost îndepărtați prin vot democratic.
Personaje de tristă amintire precum Jean Pădureanu, Gheorghe Ștefan, Gigi Nețoiu, Romeo Pașcu au ieșit și ele din fotbal.
Paradoxal, însă, am ajuns într-un punct mai grav decât cel de atunci. Inclusiv mai penibil decât propunerea hidoasă a lui Romică Pașcu.
Clasamentul actual din Liga 2 are pe primele 6 locuri nu mai puțin de 4 echipe care nu au drept de promovare fiindcă sunt constituite ca societăți de drept public, iar conform Legii Sportului nu pot activa în ligi profesioniste, așa cum este Liga 1.
Clasament la zi Liga 1
ECHIPA | ARE / N-ARE DREPT DE PROMOVARE |
1. Csikszereda | ARE |
2. Metaloglobus | ARE |
3. Steaua | NU ARE |
4. Slatina | NU ARE |
5. Corvinul | NU ARE |
6. Afumați | NU ARE |
Nu există în lume întrecere fără o miză minimală
Dacă această configurație se va păstra și la finalul sezonului regulat, atunci, play-off-ul va fi un simulacru. Se vor juca degeaba 10 etape și 30 de meciuri. DEGEABA! Fiindcă indiferent de rezultate, Csikszereda și Metaloglobus vor promova. Chiar și dacă ar pierde toate partidele și se vor clasa pe locurile 5-6. Iar pentru celelalte nu va fi nici o diferență dacă ar termina pe 1, 2 sau pe ultimele.
Ar fi ceva unicat în fotbalul mondial. Un campionat fără miză, fără interes, fără nimic. Ar fi o situație în care cei care au cumpărat drepturile TV ar fi pe deplin îndreptățiți să solicite să nu achite nimic.
E ca și cum ai cumpăra un bax cu apă, dar sticlele ar fi goale, iar producătorul ne-ar îndemna să se imaginăm cum ar fi să fie pline. Și să achităm prețul întreg.
FRF era obligată să găsească o soluție. Oricare ar fi ea
E greu de înțeles de ce FRF acceptă o asemenea bătaie de joc. Casa Fotbalului susține că nu le poate interzice accesul în play-off echipelor care n-au drept de promovare, fiindcă primează meritul sportiv și că s-ar expune unor procese pe care le-ar pierde dacă le-ar bloca.
OK, de înțeles, dar s-ar fi putut găsi soluții care să prevină ceea ce era și e posibil să se întâmple. Fie mărirea play-off-ul ca număr de echipe, fie renunțarea la sistemul cu play-off și play-out. Fie o altă variantă, oricare ar fi ea, dar care să nu transforme 30 de meciuri într-o competiție amicală, de neprivit.
Când Cooperativa era activă, în unele meciuri, chiar în majoritatea lor, echipele se înțelegeau la un anumit scor. Mulți dintre spectatori nu știau de blat, mergeau la stadion și priveau meciul. Într-o proporție mare realizau ce se întâmplă.
Acum, situația de la Liga 2 poate fi chiar mai penibilă și mai revoltătoare. Să aibă loc o competiție, de 30 de meciuri, în care să nu existe miză, atractivitate și pe care nici măcar să nu o iei în seamă, să nu-ți propui să mergi la stadion sau să te uiți la TV. Mai jos de atât nu poate fi nimic.
FRF ne invită să fim proști
Degeaba se schimbă lucrurile, viziunea, regulamentele într-o direcție, dacă, într-o alta, cotim brusc și drumul pe care o apucăm ne azvârle în noroi.
Grav e că posibilitatea de a se ajunge într-o asemenea situație a existat încă de acum 2 ani. Și FRF a continuat să doarmă și să meargă pe ideea „merge și așa”.
De mers, merge orice, e adevărat. A funcționat și Cooperativa. Au mers și blaturile. Sistemul de arbitraje la comandă a fost și el activ.
Am experimentat, trăit și suportat toate nenorocirile posibile care se pot abate peste fotbal. Singurul lucru pe care nu-l făcusem până acum e să privim meciuri ca proștii. Fix ca proștii. Fiindcă la așa ceva ne invită Federația.