Fosta campioană la atletism Gabriela Szabo a anunţat, miercuri, că Tribunalul Bucureşti a anulat decizia primarului Capitalei, Nicușor Dan, de detaşare a sa de la conducerea Clubului Sportiv Municipal Bucureşti, şi a decis reîncadrarea în funcţia de director general al clubului. Szabo a fost înlăturată de la șefia CSM București în luna iunie, iar luni Nicușor Dan a anunțat va sesiza DNA pentru acordarea ilegală de prime la clubul sportiv.
Decizia Tribunalului București nu este definitivă.
De asemenea, instanța a stabilit ca primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, să îin plătească Gabrielei Szabo daune morale de 10.000 de lei.
- „La data de 23.11.2022 a fost pronunţată de Tribunalul Bucureşti, Secţia a II-a Contencios Administrativ şi fiscal hotărârea în primă instanţă prin care a fost anulată dispoziţia de detaşare nr. 1245 emisă de Primarul Dan Nicuşor Daniel la data de 03.06.2022, ulterior anunţării acesteia pe o reţea de socializare.
- Suplimentar obligaţiei stabilită de instanţă în sensul încadrării Gabrielei Szabo în funcţia de director general al Clubului Sportiv Municipal Bucureşti, pârâtul primarul general al Municipiului Bucureşti a fost obligat la plata sumei de 10.000 lei cu titlu de daune morale şi la plata cheltuielilor de judecată”, a scris Gabriela Szabo pe Instagram și pe Facebook.
Până la ora transmiterii acestei știri, decizia Tribunalului București nu fusese publicată pe portalul instanțelor.
În 3 iunie, primarul Capitalei a anunțat că a demis-o pe Gabriela Szabo de la conducerea CSM București, spunând că principalul motiv este legat de rezultatele slabe înregistrate de clubul sportiv bucureștean în ultima perioadă.
- „Am luat decizia de a schimba conducerea Clubului Sportiv Municipal Bucureşti. Directorul general al CSM, Gabriela Szabo, va fi detaşată la conducerea Centrului Dalles, iar în locul ei va fi numit interimar unul dintre directorii adjuncţi.
- Înainte de a lua această decizie, am discutat cu membrii Consiliului de Administraţie al CSM Bucureşti, iar concluzia a fost clară – schimbarea e necesară.
- Actuala conducere a ratat obiective competiţionale, a determinat plecarea unor oameni valoroşi şi a avut un management defectuos (decizii pripite şi fără consultare, dar şi tergiversarea luării altor decizii, incapacitatea de a armoniza relaţiile interne, abordări conflictuale în interacţiunile cu şefii secţiilor sportive). (...)
- Precizez că am toată prețuirea pentru performanțele sportive ale Gabrielei Szabo, dar decizia pe care am luat-o privește activitatea ei în fruntea CSM București”, a precizat atunci Nicuşor Dan, pe Facebook.
Tot atunci, el a anunțat că trimite Corpul de control să facă verificări la CSM București.
Nicușor Dan, sesizare la DNA pentru prime ilegale la CSM București. Gabriela Szabo, printre beneficiari
Luni, Nicușor Dan a anunțat că va sesiza DNA pentru nereguli depistate la Clubul Sportiv Municipal (CSM București) în urma verificărilor Corpului de Control care au vizat activitatea CSM în perioada 2017-2022. Conform primarului, este vorba despre acordarea de prime în valoare totală de 1.076.330 de lei unor angajați care nu aveau dreptul la acești bani.
Nicușor Dan spune că în urma verificărilor au fost constatate următoarele nereguli:
- „În anul 2018, CSM a plătit prime în valoare totală de 1.076.330 de lei unor angajați care nu aveau dreptul la acești bani, mai exact personalului administrativ. Primele pentru câștigarea competițiilor se puteau acorda potrivit legislației în vigoare la acel moment numai sportivilor și colectivelor tehnice (antrenori, medici, kinetoterapeuți).
- O parte consistentă din suma totală achitată personalului administrativ, respectiv 190.965 de lei, a fost încasată în mai multe tranșe de directorul general al CSM Gabriela Szabo, tot sub formă de primă.
- Totodată, Corpul de Control a identificat și un posibil conflict de interese generat de un contract încheiat de conducerea clubului în 2018 cu o firmă cu care Gabriela Szabo a încheiat ulterior, în același an, un contract de cesiune de drepturi de autor.
- Pe lângă aceste probleme, s-a constatat și că reorganizările succesive ale instituției, făcute în 2017-2019, au fost deficitare, neducând la o îmbunătățire a activității.
- Litigiile din perioada 2018-2022 au generat costuri de 2.928.065 de lei reprezentând cheltuieli cu avocații. La acestea se adaugă despăgubiri și cheltuieli de judecată în valoare de 1.722.852 de lei (până la acest moment).
- De asemenea, nu s-a găsit o bază de date a numărului de sportivi, pe secții și pe vârste, astfel că toate cifrele furnizate către PMB pentru intervalul 2018-2022 au fost niște aproximări nefundamentate.
- În plus, nu există o procedură cu privire la transferul sportivilor, cu privire la criteriile care trebuie avute în vedere în procesul de selectare a unui sportiv, la cum se aproximează valoarea unui sportiv, fapt care a dus de-a lungul vremii la pierderi financiare”.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro