- GOLAZO.ro a inaugurat săptămâna trecută o nouă rubrică, numită “VERSUS”. Azi, dezbaterea este despre FCSB: e club model sau unul de dat ca exemplu negativ?
- Doi dintre cei mai experimentați jurnaliști de sport din România, Dan Udrea și Remus Răureanu, au o confruntare de idei, argumente și opinii pe diverse subiecte care provoacă polemici.
Dan Udrea: „Becali e diavol în relațiile umane, dar și model ca business în fotbal”
Avocatul diavolului. Cam așa sună ștampila dacă aperi punctul de vedere: „FCSB e un club model”.
Gigi Becali îl invocă mereu pe Dumnezeu, până și la executarea unui penalty, însă în relația umană cu oamenii din club chiar e precum un diavol.
Imixtiunea lui, ordinele lui din timpul meciurilor, modul în care jignește jucătorii, acestea nu sunt lucruri de negociat și de apreciat. Aici nu e nici pe departe de urmat. Dar…
… Un club de fotbal înseamnă și altceva. Iar acest altceva conține multe capitole la care FCSB ar trebui dat exemplu celorlalte echipe, care ar trebui să-l copieze.
1. FCSB, club stabil economic
E cel mai greu lucru de realizat în România. Luați lista echipelor care erau în Liga 1 acum 15 ani și o să aveți o surpriză de proporții. Cu excepția FCSB, niciun alt club n-a evitat falimentul, insolvența, dispariția sau obscuritatea.
De la Dinamo la Vaslui, de la Craiova la CFR, Rapid și Astra, de la Timișoara până la U Cluj, Petrolul și Brașov. Și multe altele.
2. Anvergura europeană
Dacă e ceva ce trebuie dat ca exemplu formidabil din partea FCSB-ului e oglinda europeană. Ca să realizați prăpastia dintre FCSB și marile rivale:
- Dinamo, Rapid și Craiova n-au jucat niciodată în Champions League. FCSB are 24 de meciuri!
- Dinamo, Rapid și Craiova n-au fost în primăvara europeană în ultimii 15 ani. FCSB a fost de 4 ori în acest interval.
- Doar în acest sezon, FCSB are cel puțin 18 meciuri europene. Volum pe care Dinamo l-a atins în ultimii 16 ani, iar Rapid în ultimii 17 ani!
3. Suporterii
Andrei Vochin spune mereu, având mare dreptate, că un club e mare dacă are suporteri mulți. Poți fi mare și doar cu fani numeroși, dar fără rezultate bune o perioadă lungă. Exemplu: Manchester United.
În schimb, nu poți fi considerat club uriaș doar pentru că ai luat trofee, dar n-ai și suporteri. Exemplu: CFR Cluj.
În ciuda stilului barbar de a conduce, Becali n-a pierdut fanii. Ba chiar și-a sporit masa de suporteri, fiindcă a investit mereu cam tot ce a încasat și nu s-a comportat precum alții care au devalizat cluburile.
Remus Răureanu: „Gigi Becali și FCSB nu sunt modele, sunt rezultate ale unui joc de cazinou”
Un patron care consumă 150 de milioane de euro ca să fie o dată campion în România nu poate fi considerat un priceput în fotbal
Genial a schimbat Gigi Becali în meciul cu PAOK! Cum să-i trimiți pe teren după pauză pe Gheorghiță și pe Dawa, și tocmai ei să marcheze golurile victoriei cu 2-1?! Becali l-a bătut pe Răzvan Lucescu la el acasă de două ori.
Da, PAOK Salonic e mai scumpă și mai bună decât e FCSB!
Și știți ceva? Gigi a învins, de fapt, toată familia Lucescu, că nu se poate ca nea Mircea să nu-l fi ajutat pe Răzvan cu sfaturi, cu informații despre FCSB! Așa cum e el, uite că lui Becali îi iese, îi bate pe toți și face milioane de euro!
Comentarii ca acestea și felicitări pentru patronul-director sportiv-antrenor al campioanei României au transmis după partida din Grecia și oameni din media, și persoane din fotbal, uimiți cu toții cum un excentric extrem de bogat stă acasă, în fotoliu, și de acolo ia decizii cu care îl umilește pe Lucescu junior, a cărui formație e cu mult mai scumpă și mai experimentată.
Marele strateg Gigi Becali a așteptat 9 ani ca să fie campion o dată
Cei care sunt tentați să creadă că într-adevăr poate funcționa o astfel de rețetă, cu patronul factotum, trebuie să aibă în vedere, pentru corectitudinea analizei, și alte elemente decât meciul din Salonic.
Tot cu Gigi Becali tactician din fotoliu, FCSB a așteptat nouă ani ca să sărbătorească un titlu, între 2015 și 2024.
În perioada aceasta în care n-a fost capabil să câștige vreun campionat, Becali a consumat vreo 150 de milioane de euro! 150 de milioane de euro ca să fie o dată în nouă ani campion în Superliga României, o competiție slabă la scara europeană.
În continuare vi se mai pare că Gigi e un geniu tactic pe care l-au posedat Johan Cruyff și Helenio Herrera?
Ilie Dumitrescu a remarcat corect: „Schimbările de la Salonic nu au fost unele de antrenor!”
Că schimbările din meciul cu PAOK nu au avut mai deloc legături cu priceperea și cu tacticile a explicat cel mai clar Ilie Dumitrescu la DigiSport:
„Înlocuirile din pauză nu au fost de antrenor. Cu echipa adversă rămasă în zece oameni, un tehnician l-ar fi coborât pe Cisotti lângă Șut, l-ar fi mutat pe Tănase în spatele lui Bîrligea și ar mai fi trimis pe teren o extremă stânga. Așa ar fi căutat să controleze jocul și să profite de omul în plus”.
Dar e normal ca Becali să nu facă schimbări de antrenor. El nu e antrenor! Deciziile lui din timpul meciurilor sunt toate de gambler încântat de adrenalină. Îi place să hotărască el. Dacă iese prost, „sunt banii mei, fac ceea ce vreau eu!”. Dacă i se întâmplă, rar ca oricărui gambler, să iasă bine, „am bătut toată familia Lucescu! E greu să ai talentul lui Becali!”.
Gigi Becali e foarte bogat, da, dar averea nu e sinonimă cu priceperea la fotbal!
Succesele pe care le înregistrează uneori FCSB apar datorită altor calități ale lui Gigi, nu grație managementului sau a priceperii de tactician: investiții mari și constante, simț pentru afaceri.
Ani la rând, când toți angajau străini în vârstă cărora le plăteau salarii mari pentru ca apoi să ajungă în insolvență, Becali a cumpărat români tineri. A avut mai mereu ce să vândă: Stanciu, Chiricheș, Gardoș, Man, Coman. Așa și-a păstrat clubul stabil economic și a continuat să se joace de-a tehnicianul.
Și s-a putut juca la adăpostul averii personale imense. Au fost și mai sunt buni Florinel Coman și Florin Tănase, dar împreună au costat 5 milioane de euro. Niciun alt club din România nu și-a permis să plătească atât.
E bun Bîrligea, dar și el a costat două milioane de euro. E mai ușor să faci tactici din fotoliu când armele tale sunt mai scumpe și mai puternice decât sunt ale celorlalți.
Mihai Pintilii și Elias Charalambous au înlocuit tămâiatul cu antrenamentele. Gigi Becali i-a descoperit întâmplător și pe ei
FCSB nu are niște rezultate foarte bune tocmai acum fiindcă s-a deșteptat brusc Becali, a înțeles el fotbalul. Nu, situația de astăzi a rezultat tot din gambling.
Gigi i-a ales pe Pintilii și pe Charalambous fiindcă ei doi au fost la îndemână. Singurul criteriu a fost că ambii acceptau fără probleme schimbările prin telefon în timpul meciurilor, deciziile luate în direct la TV, achizițiile pe care le hotăra doar patronul.
Pur și simplu, s-a întâmplat ca ei doi să fie buni. Să fie mai buni decât predecesorii recenți nici nu era greu!
În locul lui Bogdan Vintilă, a cărui grijă era să ardă tămâie în toate încăperile din cantonament, au venit doi oameni care sunt preocupați de antrenorat. Și chiar știu să antreneze, că nu are cum să fie o întâmplare faptul că mai toți fotbaliștii de la FCSB par mai buni decât i-am crede. Dar e o întâmplare că i-a nimerit Becali pe Pintilii și pe Charalambous. Foarte bogat, Gigi și-a permis să joace la ruletă până când a câștigat o dată.