Preşedintele Federaţiei Române de Haltere, Nicu Vlad, care este şi vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale (IWF), a fost acuzat de ''complicitate şi manipulare'' în ancheta privind dopajul din cadrul IWF desfăşurată de Agenţia Internaţională de Testare (ITA), transmite Reuters.
Aceleaşi acuzaţii au fost formulate şi faţă de fostul preşedinte al IWF, ungurul Tamas Ajan, în timp ce preşedintele Federaţiei europene, turcul Hassan Akkus, a fost acuzat doar de ''manipulare''.
ITA este o organizaţie independentă care implementează programe antidoping pentru federaţiile internaţionale şi care a preluat programul antidoping al IWF înaintea Jocurilor Olimpice de la Tokyo.
Acuzaţiile, detaliate joi de un raport ITA, declanşat de un documentar realizat de postul german de televiziune ARD, anul trecut, în care se relata că există circa 150 de cazuri de dopaj ''nerezolvate'' în perioada 2009-2019.
''ITA a fost surprinsă de gradul mare de inacţiune al IWF din ultimii ani, care a dus la 29 de infracţiuni antidoping nesancţionate, acesta fiind imposibil de urmărit din cauza prescrierii lor sau din cauza distrugerii probelor'', a precizat ITA.
''Motivele pentru care aceste cazuri nu au fost procesate sau analizate merg de la omisiune administrativă, arhivare defectuoasă, proceduri organizaţionale haotice sau erori jurisdicţionale, pe de o parte, şi până la indiferenţă, neglijenţă intenţionată, complicitate, sau mai rău, acoperiri flagrante şi intenţionate'', se arată în raport.
IWF, care consideră aceste probleme ca fiind ''istorice'', s-a declarat ''pe deplin angajată'' să aplice sancţiunile dictate de ITA împotriva foştilor sau actualilor oficiali.
''Sunt îngrozit de ceea ce se afirmă a fi o trădare completă a halterelor şi halterofililor de către cei cărora le-a fost încredinţată conducerea sportului nostru'', a afirmat actualul preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Haltere, Dr. Michael Irani.
''Tuturor sportivilor cărora le-a fost furată oportunitatea de a concura corect vreau le ofer scuzele sincere ale IWF'', a mai spus oficialul.
Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA), care cooperează cu ITA în această anchetă, a salutat publicarea raportului.
''AMA/WADA este tulburată de ceea ce s-a dezvăluit şi va continua să muncească îndeaproape cu ITA şi alte organizaţii, inclusiv justiţia, pentru a afla tot adevărul ascuns atâţia ani'', a declarat preşedintele agenţiei, polonezul Witold Banka.
În urmă cu o săptămână, Federaţia Internaţională de Haltere a impus o suspendare de un an Federaţiei Române de Haltere din cauza mai multor cazuri de încălcări ale regulamentului antidoping, sancţiune care privează participarea halterofililor români la Jocurile Olimpice de la Tokyo (23 iulie-8 august).
"Sancţiunea dispusă faţă de Federaţia română este motivată de cinci încălcări ale reglementărilor antidoping datând din 2012 şi comise de cinci sportivi diferiţi (n.r. Florin Croitoru, Gabriel Sîncrăian, Răzvan Martin, Roxana Cocoş şi Marius Danciu). Aceste cinci încălcări se bazează pe prezenţa steroizilor anabolizanţi", se arăta într-un comunicat al IWF.
"Patru dintre aceste infracţiuni au fost comise de cei patru reprezentanţi ai României la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012: Florin Croitoru, Gabriel Sîncrăian, Răzvan Martin şi Roxana Cocoş. Aceste rezultate anormale ale analizelor au fost anunţate în 2019 ca parte a programului de reanaliză al Comitetului Internaţional Olimpic'', se mai arată în comunicat.
Această sancţiune poate fi atacată la Curtea de Arbitraj pentru Sport (TAS).
IWF a suspendat deja alte trei federaţii din motive similare, Thailanda, Egipt şi Malaezia.
Nicu Vlad (57 ani) a cucerit o medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Los Angeles (1984) şi are în palmares şi trei titluri de campion mondial (1984, 1986, 1990). Din 2001 este preşedintele Federaţiei Române de Haltere, transmite Agerpres.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro