Horia Colibasanu si slovacul Peter Hamor coboara de pe Everest, de la altitudinea de 7.600m, din cauza vantului puternic ce indica faptul ca vremea se strica, iar sezonul ascensiunilor de primavara se sfarseste. Horia Colibasanu si Peter Hamor au inceput, pe 14 mai, ascensiunea spre varful Everest (8.848m), cel mai inalt din lume, fara oxigen suplimentar si fara serpasi. Din cele aproximativ 6.000 de ascensiuni reusite ale Muntelui Everest, pe parcursul a 60 de ani, doar 173 au fost realizate fara oxigen suplimentar
“Am urcat astazi timp de ore ore. Am ajuns pana la 7.600m. Vantul bate puternic. Prognoza arata ca vremea se va strica. E practic imposibil, pentru noi, cei care urcam fara butelii cu oxigen, sa atingem varful si sa si coboram, in aceste conditii”, a transmis Horia vineri, prin telefonul cu satelit.
“Nu mai e nimeni sus, fara oxigen imbuteliat. Nu urca nimeni pe Everest astfel, in acest sezon”, a completat alpinistul. Din cauza vantului puternic, care a suflat si cu 100km/ora, “toate expeditiile comerciale au fost tinute pe loc, iar montarea corzilor in taberele superioare s-a oprit din cauza vremii (pentru o vreme – n.n.)”, potrivit Explorersweb.com, un site de specialitate care monitorizeaza cele mai importante expeditii din intreaga lume.
In 2014, gratie evolutiei tehnologiei si a conditiilor de asistenta la altitudine, doar ascensiunile fara ajutorul oxigenului imbuteliat si neasistate de ghizi mai au valoare de performanta. Potrivit National Geographic, “circa 90% dintre cei care urca pe Everest sunt clienti ghidati, care platesc intre 30.000 si 120.000 dolari ca sa fie urcati pe varf”.
Horia Colibasanu si Peter Hamor au inceput, pe 14 mai, ascensiunea spre varful Everest (8.848m), cel mai inalt din lume, fara oxigen suplimentar si fara serpasi. Din cele aproximativ 6.000 de ascensiuni reusite ale Muntelui Everest, pe parcursul a 60 de ani, doar 173 au fost realizate fara oxigen suplimentar, adica 3%, potrivit lui Eberhard Jurgalski, o autoritate in domeniu*.
Sezonul de ascensiune a Muntelui Everest din primavara lui 2014 a debutat cu o avalansa pe ruta sudica (Nepal), care a produs un numar-record de decese in istoria muntelui, in data de 18 aprilie. Autoritatile nepaleze au inchis ruta pentru ascensiuni, ca urmare a acestui eveniment.
Horia Colibasanu este alpinistul roman cu cele mai bune performante la altitudine extrema. Este singurul care a reusit ascensiunea varfurilor Annnapurna, K2 si Dhaulagiri, trei din Top 5 varfuri mortale din lume, fara oxigen suplimentar si serpasi.El a atins sapte pana acum, dintre care 5 au fost in premiera pentru Romania.
Peter Hamor din Slovacia are 11 varfuri de 8.000 de metri in palmares, dar si tentative reusite de a deschide rute noi pe alti optmiari.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro