- Ionuț Luțu (49 de ani) va fi directorul sportiv al celor de la FCSB, începând din martie 2025.
- Anunțul a fost făcut de managerul „roș-albaștrilor”, Mihai Stoica (59 de ani).
Ionuț Luțu va susține joi ultimul curs de director sportiv organizat de Federația Română de Fotbal, iar din martie 2025 fostul fotbalist va putea îndeplini funcția la FCSB.
Ionuț Luțu, noul director sportiv la FCSB
Începând din sezonul viitor, toate cluburile din prima ligă a României vor avea obligația de a avea un director sportiv în conducerea clubului. Având în vedere regula, cluburile și-au trimis câte un reprezentat la cursurile de director sportiv organizate de FRF, care au început în luna martie a acestui an.
Joi se va organiza ultimul curs, iar prin urmare, Ionuț Luțu va absolvi și va putea ocupa funcția în cadrul clubului patronat de Gigi Becali.
Mihai Stoica a fost cel care a făcut anunțul, iar managerul „roș-albaștrilor” a oferit mai multe detalii privind viitorul rol al lui Luțu la club.
„Să vedem dacă-i oferim posibilitatea să fie director sportiv. Da, e obligatoriu să ai director sportiv. Toată lumea îl iubeşte, îl cunoşti şi-l iubeşti, nu-ţi poate fi indiferent.
Da, va activa, absolut. Directorul sportiv trebuie să ne semnaleze jucători, asta e principala atribuţie. Eu deja îi spun ce poziţie căutăm şi e una la care el se pricepe foarte bine.
Fotbalişti talentaţi precum Luţu au fost prea puţini în România, o spun eu care am văzut fotbal din anii '70. Lumea vorbea despre el... nu cu lipsă de consideraţie, dar fiind un personaj amuzant...
Fotbalist ca Luţu rar mi-a fost dat să văd. Directorul sportiv nu trebuie să fie lângă echipă, ci prin alte părţi şi să vadă jucători”, a declarat Mihai Stoica pentru Prima Sport.
Principalele atribuții ale unui director sportiv, conform FRF
- Păstrarea viziunii și implementarea filosofiei fotbalistice a unui club;
- Sporirea valorii generale a echipei prin luarea de decizii strategice și printr-un management eficient al tuturor departamentelor sportiv-tehnice;
- Supervizarea operațiunilor tehnice ale clubului;
- Promovarea unei culturi de înaltă performanță atât în rândul personalului, cât și al jucătorilor;
- Recrutarea, gestionarea și dezvoltarea personalului de antrenori;
- Excelență în activitățile de tranzacționare & recrutare de jucători;
- Dezvoltarea holistică atât a echipei cât și a jucătorilor, în mod individual, punând accent pe sănătate, performanță și grija pentru jucători;
- Utilizarea de date, inovații și tehnologii aplicabile în fotbalul modern;
- Facilitarea tranziției talentului către prima echipă și în stabilirea unor planuri de tranziție eficiente în cadrul organizației, pentru tinerii jucători;
- Demonstrarea unui leadership puternic și a capacității de muncă în echipă.