Jandarmeria Română: Violența pe stadioane, în scădere în 2019 / Meciurile de fotbal au atras cele mai multe probleme

Jandarmeria Română: Violența pe stadioane, în scădere în 2019 / Meciurile de fotbal au atras cele mai multe probleme

​În anul competițional 2019, violenţa pe stadioane a scăzut cu un procent de 6%, 549 de persoane primind interdicția de a merge pe arenele sportive, potrivit unui comunicat al Jandarmeriei Române, transmis vineri.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Jandarmeria Română a aplicat 1674 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 698.520 lei și a dispus 549 de sancțiuni complementare de interzicere a accesului în arenele sportive pentru o perioadă între 6 luni și 1 an”, conform sursei citate.

În domeniul ordinii și siguranței, au fost înregistrate 286 fapte. Aproximativ 63% dintre acestea au fost săvârșite de spectatori, fiind vorba de 180 de situații. În 30 de cazuri a fost vorba de infracțiuni săvârșite de organizatorii jocurilor sportive, iat în 51 de situații a fost implicat personalul societăţilor specializate care au asigurat serviciul de ordine în interiorul arenelor sportiv.

Referitor la deținerea de materiale pirotehnice, au fost înregistrate 90 de fapte, iar toate situațiile au fost înregistrate pe timpul şi în legătură cu jocurile sportive din categoria „fotbal”.

„Cele mai ridicate valori au fost înregistrate în cazul suporterilor FC Dinamo Bucureşti (14), FC Rapid Bucureşti (13), FCSB (11), Universitatea Cluj (10) şi CSU Craiova (5)”, arată Jandarmeria.

La capitorul agresiuni fizice, jandarmii au identificat 384 de fapte în 2019.

„Vârsta medie a făptuitorilor – 29 de ani, limita minimă fiind de 16 ani, iar cea maximă de 69 de ani; interiorul arenelor sportive a continuat să reprezinte locul de interes al suporterilor pentru manifestarea atitudinilor specifice violenţei fizice (327, aproximativ 85%). Ca forme de manifestare ale indicatorului în interiorul arenelor sportive, au fost constatate: aruncarea cu diverse obiecte/materiale asupra suprafeţei de joc, asupra spectatorilor, loviri violente împotriva suporterilor rivali sau pe a persoanelor fizice și provocarea ori participarea efectivă la scandal. În ceea ce priveşte formele de manifestare ale indicatorului în exteriorul arenelor sportive, au fost constatate: constituirea unui grup în vederea săvârşirii de acte de dezordine, lovituri și alte violențe, împiedicarea forţelor de ordine să-şi îndeplinească atribuţiile legale, provocarea ori participarea efectivă la scandal, provocarea ori participarea la încăierare”, conform centralizărilor Jandarmeriei.

Cele mai ridicate valori au fost înregistrate în cazul suporterilor clubului CSA Steaua Bucureşti ( 185 ) și FC Dinamo București (133), menționează sursa citată.

În privința agresiunilor verbale, în 2019, au fost înregistrate 156 de fapte, iar vârsta medie a făptuitorilor a fost de 31 de ani, limita minimă fiind de 17 ani, iar cea maximă de 63 de ani.

„Jocurile sportive din categoria „fotbal” au atras cele mai multe manifestări ilegale (139 fapte, 90%). Cele mai ridicate valori au fost înregistrate în cazul suporterilor: FC Petrolul Ploiești (44), FC Dinamo Bucureşti (10), FC Rapid București, FC Argeș şi FCSB (5)”, explică Jandarmeria.

Referitor la consumul de actor, au fost prinse, în 2019, 189 de persoane.

„Vârsta medie a făptuitorilor – 34 de ani, limita minimă fiind vârsta de 15 ani iar cea maximă de 72 de ani. Comercializarea băuturilor alcoolice cu încălcarea restricțiilor legale înregistrează o creștere semnificativă comparativ cu anii precedenți, având o creștere de aproximativ 62%. Categoria „fotbal” a reprezentat ramura sportivă care a înregistrat cele mai ridicate valori (168 fapte, aproximativ 90% din totalul acestora); urmează jocurile de hochei (8 fapte) și handbal (7 fapte). Cele mai ridicate valori au fost înregistrate în cazul suporterilor FC Dinamo Bucureşti (38), FC Rapid Bucureşti (29), CSA Steaua Bucureşti (9) și FCSB (7)”, menționează sursa citată.

Un număr de 43 de fapte au fost constatate în privința comerțului ilicit cu diverse produse.

„Vârsta medie a făptuitorilor – 41 de ani, limita minimă fiind vârsta de 17 ani iar cea maximă de 63 de ani. Situațiile au fost întâlnite doar la competiţiile din categoria „fotbal”. Cele mai des întâlnite sunt acțiunile de cumpărare în scop de revânzare a documentelor de acces (36). Majoritatea actelor de comerţ ilicit (25 de fapte, aproximativ 58%) au fost constatate cu ocazia desfăşurării competiţiilor şi jocurilor sportive din municipiul Bucureşti”, arată Jandarmeria Română, citată de Mediafax.

* articol publicat inițial pe Hotnews.ro

CUM MERGEM LA MONDIALE  GOLAZO.ro simulează cum ar arăta  traseul din preliminariile CM  dacă tragerea la sorți ar fi acum
EURO 2024
03.07
CUM MERGEM LA MONDIALE GOLAZO.ro simulează cum ar arăta traseul din preliminariile CM dacă tragerea la sorți ar fi acum
Citește mai mult
CUM MERGEM LA MONDIALE GOLAZO.ro simulează cum ar arăta traseul din preliminariile CM dacă tragerea la sorți ar fi acum
Audiență record  Câți români s-au uitat la  România - Olanda  + câți bani încasează Pro TV
Nationala
03.07
Audiență record Câți români s-au uitat la România - Olanda + câți bani încasează Pro TV
Citește mai mult
Audiență record  Câți români s-au uitat la România - Olanda + câți bani încasează Pro TV
Ștergeți-vă lacrimile! Imagini copleșitoare cu „tricolorii” după înfrângerea cu Olanda »  „Zidul galben”  a refuzat să părăsească stadionul
EURO 2024
02.07
Ștergeți-vă lacrimile!Imagini copleșitoare cu „tricolorii” după înfrângerea cu Olanda » „Zidul galben” a refuzat să părăsească stadionul
Citește mai mult
Ștergeți-vă lacrimile! Imagini copleșitoare cu „tricolorii” după înfrângerea cu Olanda » „Zidul galben” a refuzat să părăsească stadionul
Program complet sferturi Cum arată duelurile pentru semifinale la Euro 2024: urmează  Spania - Germania !
EURO 2024
02.07
Program complet sferturiCum arată duelurile pentru semifinale la Euro 2024: urmează Spania - Germania!
Citește mai mult
Program complet sferturi Cum arată duelurile pentru semifinale la Euro 2024: urmează Spania - Germania !