Jocurile Olimpice din Tokyo din 2020 (24 iulie - 9 august) pot fi reprogramate din cauza caniculei și a condițiilor nefavorabile practicării sportului, conform CNN. Cu exact doi ani rămași până la începerea competiției, Japonia continuă sa se topească sub canicula tot mai intensă.
Zeci de oameni au murit în țară pe parcursul lunii iulie. 11 persoane și-au pierdut viața sâmbăta trecută (n.r. 21 iulie).
Temperaturile sunt cu aproape 11 grade mai ridicate decât media normală în această perioadă a anului, mercurul din termometre ridicându-se la peste 41 de grade Celsius în orașul Kumagaya, din apropierea capitalei.
Canicula a obligat Comitetul Olimpic Internațional (IOC) să precizeze „contramăsurile detaliate împotriva căldurii” pe care urmează să le ia pentru a proteja atleții, fanii și organizatorii Jocurilor Olimpice.
„O să observați că primul pas se reflectă deja în calendarul competiției, cu anumite evenimente urmând să aibă loc la anumite ore, pentru a asigura bunăstarea atleților”, a declarat un purtător de cuvânt al IOC pentru CNN.
Evenimentele desfășurate pe pista de atletism și pe terenurile Noului Stadion Național, în aer liber, vor avea loc în sesiunile de dimineață și seară, participanții urmând să se adăpostească la umbră între orele 13 și 19.
Maratoanele masculine și cele feminine vor fi încheiate înaintea orei 10, în timp ce triatloanele și probele de înot în aer liber vor fi programate în așa fel încât să se încheie înaintea prânzului.
Makoto Yokogari, profesor la Universitatea din Tokyo, a avertizat anul acesta că Jocurile Olimpice se pot desfășura în unele dintre „cele mai proaste condiții din istoria maratoanelor” adăugând că „nimeni nu ar trebui să alerge în astfel de condiții de căldură și umiditate”.
Yokohari a clasificat probele de maraton drept „periculoase” sau „extrem de periculoase” în zilele însorite.
Măsuri sunt luate pentru a reduce riscurile, fiind plantați copaci în jurul pistelor pentru a oferi umbră. De asemenea, vor fi implementate aparate de ceață pentru a răci temperaturile din tribune.
Totuși, există temeri că se pot repeta scene de epuizare similare finish-ului Gabrielei Andersen, la maratonul din 1984, desfășurat la Jocurile Olimpice din Los Angeles.
„În ultimele zile în Japonia, și Tokyo în mod special, a fost ca și cum ai trăi zilnic într-o saună”, a spus Yuriko Koike, guvernatorul din Tokyo, luni.
Tokyo a mai organizat Jocurile Olimpice în trecut, în anul 1964, însă atunci acestea au avut loc în luna octombrie. De asemenea, Jocurile Olimpice din Seul (Coreea de Sud), din 1988, au fost organizate după terminarea verii.
Thomas Bach, președinte IOC, nu exclude posibilitatea reprogramării Jocurilor Olimpice din Tokyo, într-o maniera similară Cupei Mondiale la Fotbal din 2022, care se va desfășura în Qatar.
„Am încercat mereu să fim flexibili și să nu excludem anumite părți ale lumii. Pentru asta, avem nevoie – dacă un asemenea caz se ivește – de ajutorul Federațiilor Internaționale (IF) pentru că ele au un calendar competițional bine stabilit. Acestea pot avea obligații față de partenerii lor, așadar o asemenea decizie poate fi luată doar de la caz la caz” , a declarat Bach, vineri, la Lausanne.
Media temperaturilor în luna august, în Japonia, este de aproximativ 30 de grade Celsius, cu mult mai scăzută decât canicula din prezent.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro