- Scenele din ultimele zile din fotbalul românesc ne arată că am rămas la stadiul de oameni care se înjură, se amenință și propagă violența.
- MM Stoica a povestit la Prima Sport o scenă cu Romică Pașcu, care e definitorie pentru ceea ce trăim noi, ca societate.
Secvențe parcă din altă lume se succed în fotbalul nostru în aceste zile. Șumudică le face un semn indecent, prin intermediul degetului mijlociu, suporterilor de la FC Botoșani. Antrenorul în autocarul pe care stă scris mare Rapid, echipa preluată de un investitor, mare om de afaceri, și care pledează despre civilizație și business.
Lucrare dentară pentru Șumudică?
Un alt moment a fost la meciul Rapid - FCSB. Șumudică a arătat un deget în gură. Întrebat ce a vrut să simbolizeze, antrenorul a invocat o rebelă problemă dentară.
Acum, după episodul cu Botoșaniul, Șumudică ne va spune altceva. Poate că a vrut să le arata fanilor botoșăneni, care îl înjurau, că există un Dumnezeu.
A greșit degetul cu care a arătat, e de înțeles. Cel mijlociu e cel care îl definește când se comportă, repetitiv, într-o manieră suburbană.
Mititelu de azi, precum Vasile Gorun de acum 30 de ani
Sâmbătă la prânz, alt stadion, alt meci, alte personaje, aceleași scene de un grotesc absolut. Adrian Mititelu coboară din tribune, alături de doi bodyguarzi, la FCU Craiova - Ceahlăul și, nemulțumit de arbitraj, pătrunde pe teren, cere echipei să iasă de pe teren și îl amenință și jignește pe arbitru: “Ieși tu afară, eu stau aici. Nemernicule! Tu să ieși! Tu!”.
Scena seamănă izbitor cu o alta pe care am văzut-o live chiar din tribunele stadionului din Vâlcea. Era la mijlocul anilor 90. Atunci, orașul era controlat de un clan, condus de un interlop, Vasile Gorun, care se implica și la echipa de fotbal.
Nemulțumit de un arbitru, șeful de bandă a coborât din tribune și a intrat pe teren. Alături de cei doi câini ai săi. Câinii erau de talie foarte mare, probabil dobermani. Lătrând și extrem de agitați, erau ținuți în lesă de Gorun, care se îndrepta spre central. Un stadion întreg și-a ținut răsuflarea. Arbitrul a înghețat, jucătorii la fel.
Interlopul l-a certat pe arbitru, câinii dădeau să muște din central. Momentul acela mi-a rămas ca o ștampilă în memorie. Era o Românie de coșmar, dar un coșmar pe care noi îl trăiam zi de zi. Dominația violenței s-a redus enorm.
Dar uite că sportul, care reflectă fidel o țară, ne tot dă semnale. Au trecut peste 30 de ani de atunci și scena se repetă. Ne-am întors la violență ca societate și asta se vede, întîi, în sport?
Replica fabuloasă a lui Romică Pașcu, care definește ceva din noi
Prezent vineri seara în studio la Prima Sport, MM Stoica a povestit un alt episod. Invitat să comenteze gesturile lui Șumudică, MM a narat o întâmplare.
“Unii oameni nu se pot schimba. Să vă povestesc ceva, o discuție veche cu Romică Pașcu. Măi, nea Romică, hai să ne oprim cu anumite practici, dumneata chiar nu înțelegi că s-au schimbat vremurile?”. Era vorba despre blaturi, care deveniseră tot mai detestate de către public. ”S-a uitat la mine și mi-a replicat: Bă, nu s-au schimbat!”, a povestit MM.
Romică Pașcu, șeful FCM Brașov și unul dintre cei care au întreținut Cooperativa în fotbalul românesc, era atât de sigur pe el, asta l-a șocat pe MM Stoica! Brașoveanul vorbea prin cheia unei experiențe de granit, de zeci de ani care îi spuneau că schimbările sunt cele schimbătoare, iar neschimbarea este eternă.
Pe asta se bazează blaturile. Pe rezistența la schimbare. Când negociezi cu trecutul e ca în ”Spotlight”, filmul despre abuzurile sexuale ale Bisericii catolice. La un moment dat, unul dintre avocații Bisericii spune: ”Nu veți reuși nimic. Biserica judecă în milenii”.
În anii 90, un interlop, de care se temea un oraș întreg, fugărea pe teren, cu cei doi câini ai săi, un arbitru. Astăzi, același lucru îl face un patron, ajutat de doi bodyguarzi.
O revoluție ne-a oferit libertatea, ar mai fi nevoie de una, care să ne și civilizeze
Între cele două momente, cel cu Gorun și cel cu Mititelu, sunt 30 de ani. ”Șumi” era un puști pe vremea lui Gorun. Dar ceva din arcul timpului continuă să ne afecteze.
Revoluția din 1989, făcută de români, ne-a scăpat de comunism și ne-a oferit libertate și democrație. Ar mai fi nevoie de încă o Revoluție. Una care să-i dea la o parte pe bădărani, pe derbedei, pe cei din clanuri, pe interlopi și pe toți cei care ne țin departe de civlizație, respect și bun simț.