- Mircea Lucescu, invitat la TVR Sport, spune că a fost nevoit să apeleze la ceva în premieră, pentru cariera lui, în rolul de selecționer actual. Despre ce e vorba, în rândurile de mai jos.
- Il Luce readuce în discuție rivalitatea cu Steaua, din anii '80, în care îl aduce în discuție pe Ion Crăciunescu.
- Întrebat „care a fost cea mai bună echipă din fotbalul românesc?”, Lucescu nu indică Generația de Aur, nici Steaua ‘86.
Mircea Lucescu a fost invitat, în final de an 2024, în studioul Televiziunii Române, într-o emisiune difuzată de TVR Sport.
Într-o discuție de aproape o oră, actualul selecționer a atins două controverse istorice, dar a și dezvăluit un tertip la care a apelat pentru prima dată în cariera lui de antrenor, lucru întâmplat chiar acum, în mandatul de pe banca echipei naționale a României.
1. Rivalitatea cu Steaua din anii '80
Mircea Lucescu s-a referit, la un moment dat, și la duelul său istoric cu Steaua, în calitate de antrenor al lui Dinamo, din a doua jumătate a anilor '80.
„Construisem o echipă atât de puternică, încât Steaua nu ne mai putea bate decât cu ajutorul lui Ion Crăciunescu. Iar când nu se întâmpla asta, ieșea de pe teren”, a spus Lucescu.
Din momentul în care Lucescu a fost instalat antrenor la Dinamo, vara lui 1985, și până în vara lui 1990, cele 10 trofee interne au fost câștigate de: Steaua (6) și Dinamo (4). În ultimele trei sezoane însă (1987-1990), scorul a fost egal: 3–3.
Mai mult, Lucescu a spus în aceeași emisiune că „dacă în 1990 nu s-ar fi destrămat, acea echipă a lui Dinamo ar fi câștigat sigur Cupa Campionilor Europeni”.
În precedentele două sezoane, înainte de Revoluție, Dinamo a jucat sferturi și semifinale de Cupa Cupelor, eliminată de Sampdoria (1988-1989) și Anderlecht (1989-1990). Cupa Campionilor a fost câștigată, începând din 1990-1991, de Steaua Roșie Belgrad, Barcelona și Marseille.
2. Cea mai bună echipă din fotbalul românesc
Lucescu n-a fost întrebat despre acest lucru, ci a dus el discuția până când a spus că: „Naționala României din 1970 a fost poate cea mai bună echipă din fotbalul românesc. Era o echipă care juca fix aplicat pe calitățile jucătorilor și anume o tehnică de pasare formidabilă. După acel Mondial din Mexic, unde ne-am bătut de la egal la egal cu Brazilia, Pele și Anglia, din cauza unor jurnaliști, Angelo Niculescu a fost îndepărtat și ne-am schimbat stilul de joc, dar 14 ani n-am mai fost pe nicăieri, până la Euro 1984, când am calificat naționala la turneul final”, a spus Luce.
România s-a calificat la CM 1970 după ce a câștigat o grupă cu Portugalia, Grecia și Elveția, iar la turneul final a avut următoarele rezultate: 0-1 cu Anglia, 2-3 cu Brazilia și 2-1 cu Cehoslovacia. S-a clasat pe locul 10 la acel turneu final.
Echipa-tip a României la CM Mexic 1970
- Adamache (R. Răducanu) - Sătmăreanu, C. Dinu, N. Lupescu, Mocanu - Liță Dumitru - M. Lucescu, R. Nunweiller, Al. Neagu, Dembrovschi - Dumitrache.
3. Il Luce, ca în filmele polițiste, în biroul de la FRF
Din august 2024, Lucescu a revenit la prima reprezentativă a României. S-a întors la națională după o pauză de 38 de ani, iar în fotbalul românesc după aproape două decenii și jumătate, el plecând de la Rapid la Galatasaray în 2000.
Rupt de multă vreme de fotbalul nostru, Lucescu s-a confruntat cu o mare problemă. Nu cunoștea aproape deloc fotbaliștii români. Și dezvăluie la ce metodă a apelat pentru a trece peste acest incovenient.
„În biroul de la FRF, le-am cerut colaboratorilor să-mi facă pe un întreg perete un tablou din pozele tuturor jucătorilor. Fotografie mare și numele pe ea, ca să le văd zilnic, să-i învăț și să ajung ca la prima convocare să-i recunosc pe toti și să mă adresez pe numele mic”, a spus Lucescu.
El a fost instalat la națională la o săptămână după ce a împlinit 79 de ani.