Fotbalul din Orientul Mijlociu a devenit de-a lungul anilor un punct de atracție pentru jucători și antrenori, deopotrivă, iar românii nu puteau lipsi din această ecuație. Betano prezintă în acest material o analiză a antrenorilor și jucătorilor români care activează în fotbalul din zona arabă, pentru a vedea care este imaginea de ansamblu asupra amprentei pe care reprezentanții fotbalului românesc au lăsat-o în această zonă a lumii.
De la regretatul Ilie Balaci și până la fostul selecționer al naționalei României, Mirel Rădoi, România a avut și are reprezentanți de seamă pe banca echipelor din fotbalul arab. O istorie care a fost deschisă imediat după 1990 de plecarea lui Ilie Balaci în nordul Africii la Club Africain din Tunisia și care a fost continuată apoi prin Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și chiar Sudan.
Adevărat deschizător de drumuri, ”Marele Blond”, așa cum era cunoscut Ilie Balaci de întreaga suflare a fotbalului românesc a reprezentat un adevărat reper pentru ceilalți antrenori români care au luat calea fotbalului din Orientul Mijlociu.
În prezent, nu mai puțin de cinci antrenori români se află sub contracte cu echipe din zona arabă, printre aceștia numărându-se și ultimii doi selecționeri ai naționalei României, Cosmin Contra și Mirel Rădoi.
Antrenori
De departe, antrenorul român cu cele mai bune rezultate în fotbalul arab rămâne Cosmin Olăroiu. Un tehnician care a pregătit din 2007 și până acum nu mai puțin de șase echipe din această regiune a lumii și care a cucerit o vitrină de trofee, mai precis 17 la număr., printre acestea numărându-se Liga Saudită cu Al Hilal (2007-08), Cupa Prințului Moștenitor Saudit cu Al Sadd (2007-08, 2008-09), Cupa Stelelor Qatarului cu Al Sadd (2010), Liga Emiratelor Arabe Unite cu Al Ain (2011-12, 2012-13), Supercupa Emiratelor Arabe Unite cu (2012), Liga Emiratelor Arabe Unite cu Shabab Al Ahli (2013-14, 2015-16), Cupa Ligii Emiratelor Arabe Unite cu Shabab Al Ahli (2013-14, 2016-17), Supercupa UAE cu Shabab Al Ahli (2013, 2014, 2016), finalistă a Ligii Campionilor Asiei cu cu Shabab Al Ahli (2015), Cupa Președintelui Emiratelor Arabe Unite cu FC Sharjah (2021-22, 2022-23) şi Supercupa Emiratelor Arabe Unite cu FC Sharjah (2022).
Laurențiu Reghecampf a făcut și el pasul în lumea arabă, în 2014, reușind până acum să cucerească trei trofee, după ce a trecut pe la cinci echipe diferite. Cupa Ligii Emiratelor Arabe Unite cu Al Wahda (2017-18) și în două rânduri Supercupa Emiratelor Arabe Unite cu Al Wahda (2017, 2018) sunt trofeele obținute de Reghecampf în fotbalul din Golf. Marele regret al acestuia rămâne pierderea finalei Ligii Campionilor Asiei în 2014 cu Al Hilal contra unei echipe din Australia.
După numărul de victorii obținute și al echipelor la care a activat, Daniel Isailă este al treilea tehnician român din fotbalul arab încă în activitate. Isailă a încheiat pe locul doi în campionatul din Emiratele Arabe Unite cu Baniyas, în 2021, pentru ca în prezent să o pregătească pe Ajman.
Cosmin Contra și-a început aventura în fotbalul arab la Al Ittihad, în 2021, și a fost aproape de obținerea titlului în Arabia Saudită. Echipa din Jeddah a ratat câștigarea campionatului în chiar ultima etapă, clasându-se la două puncte în urma rivalei istorice Al Hilal, ceea ce a dus la îndepărtarea lui ”Guriță” de pe banca tehnică. Acesta n-a părăsit fotbalul saudit și din 2023 o antrenează pe Damac, așteptând în continuare primul trofeu din carieră în această zonă.
Ultimul venit în fotbalul arab este Mirel Rădoi, și el fost selecționer al naționalei României. Recomandat de experiența acumulată ca jucător în Arabia Saudită, Emirate și Qatar, Rădoi a plecat din fotbalul românesc la începutul anului 2023 pentru a pregăti pe Al-Tai, în prima ligă saudită. O aventură care s-a încheiat după aproape cinci luni, în care echipa lui Rădoi a câștigat patru meciuri din cele 13 disputate, pierzând alte cinci partide. Rădoi o pregătește în prezent pe Al Bataeh din Emiratele Arabe Unite, fiind al treilea tehnician român din prima ligă a acestei țări, alături de Cosmin Olăroiu (Sharjah) și Daniel Isăilă (Ajman).
Jucători
Fotbalul din Golf a reprezentat dintotdeauna un miraj pentru jucătorii români datorită ofertelor financiare de nerefuzat, chiar dacă mulți dintre aceștia au riscat astfel să iasă de sub radarele echipei naționale. În acest moment în cele mai puternice ligi arabe evoluează șapte jucători români, foşti sau actuali internaţionali.
În vârstă de 37 ani, portarul Ciprian Tătărușanu nu şi-a agăţat mănuşile în cui după ce s-a despărţit de AC Milan, ci a decis să-şi încheie cariera în Arabia Saudită la Abha Football Club, o echipă nou-promovată.
Florin Tănase a avut o ofertă în vară de a reveni la FCSB, după ce s-a despărţit de Al Jazira Club din Emiratelor Arabe Unite, unde avea salariu de 1,8 milioane de euro, însă a refuzat după ce a primit o ofertă de la Al-Okhdood Club din Arabia Saudită.
Nicolae Stanciu a fost excepţional la Wuhan Three Towns, însă saudiţii de la Damac Football Club i-au oferit 2,4 milioane de euro pe sezon, astfel că a revenit în fotbalul arab, unde mai evoluase în trecut pentru Al Ahli, de asemenea din Arabia Saudită.
Andrei Burcă a plecat în vară de la CFR Cluj la Al-Okhdood Club, unde are un randament foarte bun pentru un fundaş central, marcând 4 goluri în 16 runde! Burcă câştigă 700.000 de euro pe sezon, aproape patru ori mai mult decât încasa la CFR Cluj.
Andrei Cordea s-a despărțit de FCSB în vara anului 2023 şi a decis să plece la Al-Tai Sport Club, unde va câștiga aproape 3 milioane de euro în cei trei ani de contract, fiind antrenat chiar de Laurențiu Reghecampf.
Denis Alibec a plecat de la Farul Constanţa la Muaither Sports Club şi a ratat play-off-ul cu HJK Helsinki, campioana României fiind eliminată din Europa Conference League. Nou promovata în prima ligă din Qatar i-a oferit atacantului un salariu fabulos, 800.000 de dolari pentru 8 luni de contract!
Ajuns la 31 de ani, Alin Toșca evoluează sezonul acesta sub formă de împrumut la Al Ryiadh, o echipă nou-promovată în prima ligă din Arabia Saudită, el aparținând în continuare de Benevento.
Investiții masive pentru un fotbal în ascensiune
Cele mai puternice campionate din ţările arabe sunt Saudi Pro League (Arabia Saudită), Qatar Stars League (Qatar) şi UAE Pro League (Emiratele Arabe Unite). În ultimii ani s-au invesit sume colosale în aceste campionate, în special când vine vorba de cel saudit, unde evoluează jucători de mare valoare ca Miralem Pjanić, N'Golo Kanté, Julian Draxler, Marcelo Brozović, Fabinho, Yannick Carrasco, Philippe Coutinho, Karim Benzema, Sadio Mané, Cristiano Ronaldo, cel care a deschis calea marilor transferuri în liga saudită.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro