Britanica Paula Radcliffe, deţinătoarea recordului mondial la maraton, vrea reguli mai clare în privinţa sportivilor transgenderi pentru a evita posibile ''manipulări'', scrie AFP, citată de Agerpres.
''Deocamdată, femeile transgender nu constituie o ameninţare în sportul feminin. Dar ar fi naiv să credeţi că nu ar exista pe viitor astfel de situaţii în lipsa unor reglementări clare'', a spus Radcliffe.
Conform regulamentului Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), sportivii transgender femei pot concura în competiţii fără a recurge la o operaţie dacă demonstrează că nivelul de testosteron este inferior nivelului fixat de CIO pe perioada a cel puţin un an.
"Oamenii vor manipula acest subiect dacă există o oportunitate de a câştiga bani şi medalii", a avertizat britanica. "Şi am văzut cât de departe se poate merge, până unde a mers de exemplu Rusia'', a adăugat Radcliffe, referindu-se la dopajul instituţionalizat din sportul rus.
Pentru fosta campioană mondială în vârstă de 45 de ani, este vorba, în principal, de protecţia drepturilor sportului feminin, dar şi a femeilor transgender. "Nu este nevoie să vorbim despre excluderea femeilor transgender din sport (...) Nu sunt un expert, dar încerc sa protejez viitorul sportului feminin", a spus ea.
Declaraţiile maratonistei britanice vin după ce fosta campioană americană de tenis de origine cehă Martina Navratilova a stârnit un val de reacţii în urmă cu câteva săptămâni după ce a afirmat că sportivii transgenderi sunt trişori în competiţii, ulterior ea cerându-şi scuze.
Pe 17 februarie, Martina Navratilova a scris în publicaţia Times o cronică intitulată "Regulile pentru sportivii trans recompensează trişorii şi pedepsesc nevinovaţii".
"Tu nu poţi pur şi simplu să te declari femeie şi să concurezi ca o femeie. Trebuie să ai standarde. Având un penis şi participând la o competiţie în calitate de femeie nu se încadrează în aceste standarde", declara atunci Navratilova (61 ani), care a câştigat 18 titluri de Grand Slam în carieră.
Remarcile sale au stârnit un val de indignare, Navratilova fiind calificată drept transfobă şi destituită din rolul de ambasadoare a grupului "Athlete Ally", care militează pentru respectul drepturilor LGBT în sport.
Duminică, Martina Navratilova a ţinut să se scuze. "Eu ştiu că utilizarea cuvântului 'trişor' a şocat comunitatea de transgenderi. Îmi pare rău pentru asta, întrucât nu am vrut să sugerez că sportivii transgenderi sunt trişori. Am asociat această etichetă unui caz teoretic, în care cineva ar putea să-şi schimbe genul, poate temporar, pentru a obţine un avantaj concurenţial", a scris Navratilova pe site-ul său oficial.
Martina Navratilova a declarat, totodată, că problema sportivilor transgenderi în sportul feminin va continua să creeze probleme atât la nivel competiţional, cât şi etic. Ea crede, de asemenea, că crearea altor categorii distincte va crea confuzie.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro