Pontul zilei: Euro 2020 - Variantele interesente ale zilei de duminică (Anglia vs Croația, capul de afiș)

Pontul zilei: Euro 2020 - Variantele interesente ale zilei de duminică (Anglia vs Croația, capul de afiș)

Duminică, 13 iunie, sunt programate trei meciuri la Euro 2020, iar duelul dintre Anglia și Croația ține de departe capul de afiș.

Logo Euro 2020Foto: M A Soliman, Dreamstime.com

Grupa D: Anglia - Croația (Londra, ora 16.00, Pro TV)

Fotbalul chiar se întoarce acasă. Iar, ca de obicei înaintea unei mari competiții, Anglia speră mult. Naționala celor ”Trei lei” este în căutarea unui trofeu din 1966. Iar perspective frumoase sunt și acum. Lotul lui Gareth Southgate conține trei băieți care au ridicat recent Liga Campionilor

”Fotbalul vine acasă”, vechiul dicton, se adeverește. Anglia va juca două din trei jocuri de la Euro 2020 pe teren propriu, pe Wembley. Iar finala se ține tot pe iarba londoneză.

În preliminarii, Anglia n-a tremurat: primul loc, 7 victorii din 8, 37 de goluri marcate, la fel ca și Italia.

Doar Belgia a înscris mai mult (40). O echipă de vedete și de tineri, de la Sancho la Bellingham, vine după semifinala Cupei Mondiale la fotbal din Rusia.

Cămașă, cravată și vestă. Pe margine, Gareth Southgate este întotdeauna elegant, distins, promovând stilul unui antrenor care dorește un fotbal de asemenea calitate.

Antrenor al Angliei din 2016, după trei ani la selecționata Under 21, poartă pe umeri greutatea celebrului ”fotbalul revine acasă”. Trebuie să readucă pofta de a câștiga un trofeu cu Anglia (lipsă din 1966, anul Cupei Mondiale de acasă).

De asemenea, pentru a șterge greșeala de la Euro 1996 Euro împotriva Germaniei. În semifinale, Sheringham și compania ajuns până la penalty-uri, după 1-1 în 120 de minute. Ultimul penalty a fost tras de Southgate, care a ratat. După 25 de ani, Gareth are ceva de dovedit.

La Europene, Anglia nu a fost niciodată între primele patru: 1960 - nu participă, 1964 - necalificare, 1968 - al treilea, 1972 - necalificare, 1976 - necalificare, 1980 - grupe, 1984 - necalificare, 1988 - prima rundă, 1992 - prima rundă, 1996 - semifinale, 2000 - grupe, 2004 - sferturi, 2008 - necalificate, 2012 - sferturi, 2016 - optimi.

Căpitanul Kane va conduce o legiune de ”băieți teribili”. După 221 de goluri în 8 ani, Kane vrea să o părăsească pe Tottenham. S-a săturat să nu câștige nimic.

Supriza din atac este Calvert-Lewin din Sheffield. Lansat ca mijlocaș box to box, s-a transformat într-un atacant cu lipici la gol. La Everton, a marcat de 16 ori în acest an cu Ancelotti pe bancă.

Surprinde Anglia, care, la fel ca și Belgia, râvnește la primul titlu european. Britanicii îi propun pe ”mânjii” Mount, Bellingham, Foden și Sancho. Trupa lui Southgate are o medie de vârstă de 25,2 ani, fiind a doua cea mai tânără selecționată de la Euro 2020. Iar selecționerul și-a pus singur presiune: ”O necalificare în semifinale ar fi un eșec”.

Croația, vicecampioana mondială din 2018, este luată în serios la Euro 2020. La Mondiale, a ”ucis” Anglia în faza semifinalelor și doar Franța a oprit-o, în finală. Talentul nu lipsește din echipă: Vlasic, Modric, Vrsaljko, Rebic, Perisic și Pasalic abia așteaptă să plece în marea cursă.

Zlatko Dalic este cel mai bun antrenor din istoria Croației. Provine dintr-un fost mijlocaș, cu un trecut de selecționer la U21, un fel de Mirel Rădoi la noi.

A antrenat și în Emiratele Arabe Unite, Albania și Arabia Saudită. Apoi, a venit un apel neașteptat, de acasă. În 2017, Croația l-a pus în funcție și nimeni nu regretă mutarea.

Omul n-a cerut garanții, ci doar să fie lăsat să-și ducă misiunea până la capăt: ”Nu vreau protecție, vreau doar să merg în Rusia”. A mers la Cupa Mondială, reușind un rezultat mare, iar astăzi este tot pe banca mult-dorită.

Croația are o singură ratare a accesului la Euro: 1960-1992 ca Iugoslavia (locul al doilea în 60 și 68); 1996: sferturi; 2000: necalificare; 2004: grupe; 2008: sferturi; 2012: grupe; 2016: optimi.

Poate că Luka Modrici este la ultimul mare vals cu naționala. În 2018, a dus-o până în finala mondială, iar pentru el și-a procurat un nesperat Balon de Aur.

Căpitan din 2016, Luka-Magic are 35 de ani, 137 de jocuri și 7 goluri la echipa națională. Va fi al patrulea său european: din 2008, le-a jucat pe toate.

Croații scriu că Nikola Vlasic este talentul pregătit să facă marele salt la națională. Acasă, talentul sportiv mustește. Tatăl său, Josko, a practicat decatlon, cu o medalie de aur la Jocurile Mediteraneene din 1983. Sora lui, Blanka, este campioană mondială la săritură în înălțime.

În ultimii trei ani, a marcat peste 30 de goluri pentru ȚSKA Moscova. Toată lumea bună îl dorește. Aruncat de Everton, a renăscut în Piața Roșie din Moscova. În vârstă de 23 de ani, Nikola poate juca rol de aripă și de număr 9 fals. Talentul n-a venit peste noapte. Tatăl său îl ducea la antrenamente de la vârsta de 4 ani.

Pronosticul că ambele marchează are cota 2,28 la casa de pariuri superbet, o cotă care merită încercată, la cel atacuri au cele două naționale.

Grupa C: Austria - Macedonia de Nord (București, ora 19.00, Pro TV)

Austria caută prima ieșire din grupe. Pentru naționala de fotbal a Austriei, Euro 2020 este a treia participare la un Campionatul European. Celelalte două prezențe au venit în 2008 și în 2016.

Echipa Austriei a ajuns la Euro 2020 de pe al doilea loc în grupă, depășită de puternica selecționată a Poloniei, dar înaintea Macedoniei de Nord. Selecționata în roșu și alb nu a trecut niciodată de faza grupelor. Încearcă acum minumea.

În lot, totul se învârte, desigur, în jurul lui Alaba, tocmai plecat de la Bayern Munchen către Real Madrid. Dar mai există și Baumgartner, de la Hoffenheim.

Priceperea antrenorului Franco Foda, 55 de ani, va fi decisivă pentru ieșirea din grupe. Foda este în funcție din 2018. Cu excepția unui sezon la Kaiserslautern, și-a legat cariera de Sturm Graz, timp de două decenii, cu trei trofee ca manager și cinci ca jucător.

Foda n-are prea multe soluții. Folosește 15-16 titulari, pe care îi rotește după bunul plac, în funcție de nevoi.

David Alaba, în vârstă de 28 de ani, se pregătește pentru debutul la Real Madrid, după 13 ani și 28 de trofee la Bayern München. A jucat pe aproape toate posturile din defensivă, dar și mai sus: fundaș stânga, fundaș central, mijlocaș stânga. Forța în picioare și iuțimea în mișcări îl fac extrem de polivalent.

Christoph Baumgartner are 21 de ani și este o necunoscută pentru cei din afara Austriei și Germaniei. Este mijlocaș cu profil ofensiv la Hoffenheim. Are 9 goluri și 7 pase decisive în Bundesliga și în Europa League.

La echipa națională de seniori, Chris a debutat în septembrie anul trecut și în 9 luni a jucat de 9 ori și a marcat 3 goluri. Este anunțat titular la Euro. Calitățile lui sunt forța fizică și inteligența.

Baumgartlinger va trebui să fie izvor de pase decisive pentru Arnautovic, singurul atacant pe care Austria va miza meci de meci, zice presa de la Viena.

Macedonia de Nord a salutat cu o calificare noul sistem de promovare la Euro, permis pentru 24 de echipe, același număr ca și în 2016. Ce va urma în grupa cu Olanda, Austria și Ucraina s-ar putea rezuma astfel: ar fi un miracol pentru Leii Roșii să nu termine pe ultimul loc. Pentru ei, calificarea este ceva prea mult și o recunosc cu onestitate.

Locul 3 în grupa cu Polonia și Austria, Macedonia a eliminat Kosovo și Georgia în play-off. Startul în preliminarii pentru CM din Qatar a adus un eșec la București, contra României.

Igor Angelovski, 44 de ani, stă în funcție din 2015. Este macedonean get-beget și a început munca acasă. A câștigat trei trofee naționale în doi ani cu Rabotnicki, pentru a fi ales imediat selecționer, acum 6 ani.

Igor are după cine să plângă, în perspectiva turneului final. I s-a accidentat Ilija Nestorovski, de la Udinese, iar soluții viabile de înlocuire ale acestuia nu prea are. Lotul scârțâie din toate încheieturile și se teme că adversarii vor face golaveraj cu naționala lui. Dar, nici măcar asta n-ar trebuit să conteze sau să deranjeze. În Macedonia de Nord, fotbaliștii naționalei sunt socotiți de public niște tipi legendari.

Participarea Macedonia de Nord la un turneu final este o premieră.

La 37 de ani, Goran Pandev, este căpitanul și jucătorul cu cele mai multe goluri (37) și cele mai multe apariții (117) din istoria Macedoniei de Nord. El a marcat golul decisiv în play-off împotriva Georgiei. E greu de crezut că va termina pe teren toate minutele din faza grupelor, ținând cont de vârstă. Joacă la Genoa, în Serie A, și a intrat deja în istoria naționalei lui.

Din spate tropăie Eljif Elmas, 21 de ani, mijlocaș cu profil de atacant. Născut în 1999, jucătorul legitimat la Napoli are deja 26 de apariții și 7 goluri în echipa națională de seniori.

Victoria certă pentru a Austriei are cota 1,72 la casa de pariuri fortuna.

Grupa C: Olanda - Ucraina (Amsterdam, ora 22.00, Pro TV)

Țările de Jos, adică Olanda, campioana europeană din 1988, se prezintă la startul Euro 2020 fără presiunea rezultatelor. Într-o grupă cu Austria, Ucraina și Macedonia de Nord, selecționerul Frank de Boer și-a propus calificarea în optimile de finală, dar mai departe nu are mari așteptări, mizând exclusive pe talentul jucătorilor pe care îi va pune în teren.

Cu doar 10 jucători din 26 convocați din campionatul intern, Țările de Jos mizează tot pe ”blocul Ajax”. Doar că băieții care în 2019 au fost la câteva secunde de finala Ligii Campionilor și-au luat zborul spre campionate mai tari: Anglia, Spania, Italia.

Postul britanic de televiziune BBC a realizat un documentar în care prezintă naționala batavă având ca bază generația excepțională a ”lăncierilor”.

Englezii au dat timpul înanpoi până în 2012, când Wim Jonk, fost mare fotbalist olandez și cel care a ocupat funcția de coordonator Academia la Ajax în perioada 2011-2015, a bătut cu pumnul în masă într-o ședință a Consiliului de Administrație. Jonk le-a cerut șefilor să investească suma de 200.000 de euro în grupele de juniori de la acea vreme, garantându-le că cinci ani mai târziu vor avea în conturi un profit de peste 200 de milioane de euro.

Promisunea lui s-a adeverit pe deplin, suma respectivă s-a strâns doar din vânzările făcute în ultimele după veri, odată cu plecările stoperului Matthijs de Ligt către Juventus, mijlocașului Frenkie de Jong la Barcelona și a unui alt jucător din linia mediană, Donny van de Beek, transferat vara trecută la Manchester United.

Ruben Jongkind, fost șef de dezvoltare a talentelor de la Ajax, i-a văzut pe cei trei fotbaliști crescând sub ochii săi.

”A fost o luptă să ne regrupăm după o epocă cu jucători de talie mondială precum Arjen Robben, Robin van Persie și Wesley Sneijder, dar calificarea în finala Ligii Națiunilor din 2019 a fost un semn încurajator”, spune Jongkind. Performanța maximă a acelei generații de aur a fost finala Cupei Mondiale din 2010, pierdută în fața Spaniei.

"Matthijs și Frenkie sunt nucleul, pre-arhitecții construcției și, de asemenea, apărării. Este foarte important să ai acești doi jucători de clasă în echipa ta”, este convins Ruben.

Sunt două produse de succes al ”Planului Cruyff” la Ajax, care a însemnat o revizuire a sistemului academiei, proiect scris și implementat de Jongkind și de Wim Jonk, după ce regretatul Cruyff (decedat în 2016) a revenit în Consiliul de Administrație, în 2011.

”La Under 15 ani a jucat ca fundaș central, dar problema era că era deja matur, așa că era prea bun pentru vârsta lui și foarte puternic, dar îi lipsea viteza de acțiune", âl descrie fostul oficial pe De Ligt.

Antrenorii juniorilor de la Ajax au decis să-l mute pe tânărul De Ligt într-un rol defensiv. „A fost cam neîndemânatic înainte, așa că a muncit foarte mult pentru a schimba asta cu antrenorii”, îl dă de gol specialistul.

În stagiunea trecută, Matthijs De Ligt, 21 de ani, a avut 36 de apariții în toate competițiile pentru Juventus, după ce a ratat startul sezonului din pricina unei accidentări la umăr.

În absența lui Virgil van Dijk, accidentat la Liverpool, De Ligt, căpitan la 19 ani la Ajax, va fi și mai important pentru naționala lui la Euro.

"Sunt mulțumit de modul în care merge apărarea”, a declarat selecționerul De Boer pentru BBC Sport.

”Diamantul brut” al echipei este socotit însă Donny van de Beek. Stagiunea abia încheiată a fost de numai patru ori titular la Manchester United în Premier League, dar steaua lui se tot ridică la națională.

Donny van de Beek a fost descoperit de un fost jucător mare Ajax și de la națională, Dennis Bergkamp, care a făcut carieră pentru Arsenal Londra.

”Era deja un Bergkamp de la 11 ani”, afirmă Jongkind despre Donny. ”Am lucrat individual cu Donny la mișcarea lui și Bergkamp mi-a spus atunci că Donny are un potențial mare, de prima echipă.

Dennis a văzut că este foarte bun atât de devreme. Era un diamant brut care trebuia lustruit foarte mult”, este părerea lui Jongkind, care crede că vârsta optimă pentru consacrarea deplină a unui mijlocaș este 27-28 de ani. Donny are numai 24 de ani.

Dincolo, Ucraina face parte din lotul naționalelor prezente la Euro care nu spun mare lucru microbiștilor. N-are superstaruri în echipă, marea atracție fiind pe banca de rezerve.

Totuși, rezultatele sunt mai mari decât ale unei simple formații muncitoare. ”Galben-albaștrii” au uluit Europa în preliminarii, terminând în grupă în fața Portugaliei, campioana Europei.

Absența brazilianului naturalizat Junior Moraes, fost atacant la Gloria Bistrița, va trebui suplinită de jocul de echipă.

Andrei Șevcenko, 44 ​​de ani, este vedeta. ”Șeva” este în funcția de selecționer din 2016. Nu mai are nevoie de prezentări suplimentare, fiind de departe cel mai bun atacant din toate timpurile al Ucrainei.

S-a retras din fotbal în 2012, când a refuzat să preia imediat banca echipei naționale, tentație pe care Gică Hagi n-a refuzat-o la români, în 2001. Șevcenko a acceptat provocarea ​​după ultimul Campionat European. Munca lui de 5 ani se vede, iar obiectivul la actualul turneu final este minim: ieșirea din grupe.

Ruslan Malinovski, 28 de ani, este om de bază la Atalanta Bergamo, echipă de Liga Campionilor ridicată din Serie A. Vine după un sezon excelent, cu 10 goluri și 12 pase decisive. Lui îi revine rolul de a fi liderul echipei.

Lotul Ucrainei are mulți jucători de la campioana Dinamo Kiev, condusă de tehnicianul român Mircea Lucescu. Stoperul llia Zabarnîi, 18 ani, este un produs marca ”Il Luce”. În urmă cu 10 luni, nu juca la prima echipă. A debutat în septembrie 2020, iar în octombrie a venit pentru el prima convocare la echipa națională, unde a strâns deja șase prezențe.

A câștigat totul pe plan intern cu Dinamo Kiev, dar Șevcenko nu-i garantează postul de titular.

Ucraina poate fi văzută la București, pe Arena Națională. În Grupa C mai sunt Austria, Olanda și Macedonia de Nord. România găzduiește meciurile Austria-Macedonia de Nord (13 iunie), Ucraina-Macedonia de Nord (17 iunie) și Ucraina-Austria (21 iunie).

Remiza în jocul de la Amsterdam are cota 3,75 la unibet.

* articol publicat inițial pe Hotnews.ro

Michel Platini, propunere bizară Fostul șef al UEFA: „Să se joace în 10 oameni”
Diverse
18:21
Michel Platini, propunere bizară Fostul șef al UEFA: „Să se joace în 10 oameni”
Citește mai mult
Michel Platini, propunere bizară Fostul șef al UEFA: „Să se joace în 10 oameni”
Dinamo, la limită  Dacă  Selmani  primește galben diseară, Kopic nu va mai avea opțiuni de atacant
Liga 1
12:56
Dinamo, la limită Dacă Selmani primește galben diseară, Kopic nu va mai avea opțiuni de atacant
Citește mai mult
Dinamo, la limită  Dacă Selmani primește galben diseară, Kopic nu va mai avea opțiuni de atacant
Ultimatum pentru Drăguș Antrenorul lui Trabzonspor, avertisment pentru atacantul român: „Ori muncește, ori nu va mai fi aici”
Stranieri
19:27
Ultimatum pentru Drăguș Antrenorul lui Trabzonspor, avertisment pentru atacantul român: „Ori muncește, ori nu va mai fi aici”
Citește mai mult
Ultimatum pentru Drăguș Antrenorul lui Trabzonspor, avertisment pentru atacantul român: „Ori muncește, ori nu va mai fi aici”
„Nu este omor”   Motivarea Instanței care a anulat condamnarea lui  Mario Iorgulescu  la 13 ani de închisoare
Diverse
09:50
„Nu este omor” Motivarea Instanței care a anulat condamnarea lui Mario Iorgulescu la 13 ani de închisoare
Citește mai mult
„Nu este omor”  Motivarea Instanței care a anulat condamnarea lui Mario Iorgulescu la 13 ani de închisoare