- Până azi, nici un bărbat român nu a câștigat aurul olimpic la natație.
- Nivelul competiției olimpice este extrem de ridicat, toți cei 8 din finală sunt super campioni.
- Mai jos, 7 lucruri inedite despre finala de la 200 de metri liber și despre natația din România.
1. Marea performanță își devorează eroii. Concurența e atât de mare încât puțini pot înnoda performanțele. Din podiumul de la Tokyo 2020, doar britanicul Duncan Scott revine în finala olimpică de 200 de metri liber și speră să câștige din nou o medalie, la care-l încurajează faptul că pleacă în cursă cu al doilea timp. Dacă va reuși acest lucru, Duncan Scott va fi primul înotător din Marea Britanie care va câștiga două medalii olimpice la 200 m liber.
2. Cât de puternică e finala de la ora 21:40 e indicat și de faptul că șapte dintre cei opt înotători prezenți au fost în primii 20 cei mai rapizi din toate timpurile, înainte de Jocurile Olimpice: David Popovici (3), Lukas Märtens (7), Duncan Scott (9), Matt Richards (10), Danas Rapsys (11), Katsuhiro Matsumoto (15) și Maximilian Giuliani (20), scrie siteul de natație SwimSwam.
3. Nu doar David Popovici vrea să renască tradiția natației din țara sa. De 20 de ani, de când Camelia Potec devenea campioană olimpică la Atena 2004, România n-a mai câștigat o medalie la natație. Dar în aceeași situație se află și Danas Rapsys, finalist și el. Rapsys vrea să câștige prima medalie pentru Lituania din 2012.
4. Chiar și în aceste condiții de „densitate a valorii” finalei , siguranța afișată de David Popovici de la Paris se distinge. Siteul postului american NBC susține că „Totul arată că acesta e momentul lui David Popovici. Românul în vârstă de 19 ani a stabilit ritmul atât în preliminarii, cât și în semifinale. După ce a terminat pe un dureros loc patru la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Popovici va încerca să urce luni pe cea mai înaltă treaptă a podiumului”. Ei văd așa podiumul:
- David Popovici (ROU)
- Duncan Scott (GBR)
- Lukas Martens (GER)
Doar femeile au luat aur la natație pentru România
5. Dacă va lua aur, David Popovici va fi primul bărbat înotător din România care reușește performanța de a fi campion olimpic. Singurul bărbat înotător medaliat până acum este Răzvan Florea, cu bronz la 200 de metri spate, la Atena în 2004.
În lumea hipercompetitivă a natației mondiale, medaliile noastre olimpice de aur au fost aduse de:
- Diana Mocanu, 100 m spate, Sydney 2000
- Diana Mocanu, 200 m spate, Sydney 2000
- Camelia Potec, 200 m liber, Atena 2004
„Ca un stadion de fotbal”
6. Arena în care se desfășoară competiția, La Defense Arena, are o capacitate de 40.000 de locuri. Atmosfera este una de fotbal, cum au declarat mai mulți înotători. Au clacat mai mulți sportivi, printre care și campionul american Chase Kalisz, care a ratat surprinzător să ajungă în finala de 400 de metri mixt, de unde spera să ajungă pe podium pentru a treia oară.
7. France 24 remarcă faptul că unul dintre cei netulburați de „marele stadion de fotbal al natației” a fost David Popovici. „Românul, care a intrat în scenă prin dubla victorie la 100-200 m liber la Campionatele Mondiale din 2022 și a doborât recordul mondial la 100 m în același an, este în formă maximă după ce a înregistrat recent al cincilea cel mai bun timp din istorie”, scriu francezii.